Íme, a Balaton macedón kistestvére: nem csak a strand miatt imádják az Ohridi-tavat
A környező városok, sőt, a tó mélye is meseszép.

ohrid
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Ohridi-tó hatalmas vízfelületén két ország, Macedónia és Albánia osztozik. A helyiek számára a tó éppen olyan kedves, mint a magyaroknak a Balaton, sőt, sokan a tengerparti nyaralóhelyek helyett is szívesen választják.

A tó környékén kisebb városok és számos halászfalu bújik meg, melyek egyik fő bevételi forrása a pezsgő turizmus. Az Ohridi-tó partján számos csodaszép strand található, mégsem kizárólag ezek miatt érdemes felkeresni a vidéket.

Az Ohridi-tó macedón fele

A környék központja és névadója a Macedóniában található Ohrid. A városban mintegy 55 ezren élnek. A tó északkeleti partján fekvő település festői szépségének köszönhetően az UNESCO Világörökségének is része. Mivel Ohrid az ősidők óta vallási centrumként működött, ezért számos bizánci stílusi egyházi emlék és épület található itt. Ohridban emellett a város jelképévé vált fellegvárat és benne a néprajzi kiállításokat érdemes megnézni.

ohrid2

A partvidék egy másik jelentős központja Sztruga, mely egy, a tóba vezető folyó két partján épült, és Macedónia egyik legnaposabb települése, melyen történelmi keresztény és muszlim közösségek osztoznak.

A kulturális értékeken felül a környék természeti kincseire a Galicsica Nemzeti Park vigyáz. Az Ohridi-tó flórája és faunája is igazán különleges, ugyanis több mint kétszáz endemikus fajjal büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy ezek az élőlények sehol máshol nem fordulnak elő a világon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Ohridi-tó albán partja

A tó valamivel kisebb fele esik Albániába, ahol egy közepes méretű városka, a nagyjából 20 ezer főt számláló Pogradec a vidék központja. A város egyszerre jelentős mezőgazdasági szempontból és mint üdülőhely, mely számos külföldi turistát vonz.

A régió egészében az Ohridi-tó vize rendkívül tiszta, akár 20 méterre is el lehet látni, ám rendkívül mély is, legmélyebb pontján 288 méter, így mindig viszonylag hűvös marad. A sekélyebb részek azonban kellemesen felmelegszenek a strandolók számára, míg a közepesen mély területeken valóságos búvárparadicsom működik, ahol a történelem során a tó fenekére süllyedt számos dologba lehet könnyűszerrel belebotlani.

Egy másik tó két ország határán

Ahogy az Ohridi-tavon Albánia és Macedónia osztozik, úgy vágja el az országhatár Ausztria és Magyarország között a Fertő tavat is. Mutatjuk, melyik oldalon miket érdemes megnézni!

A képek forrása: indafoto.hu / GPé, Narnia68.

Ezt is szeretjük