Képeken két népszerű hazai fürdőváros, ahogyan még a magyarok sem ismerik

Hévíz és Zalakaros már régen nem csak a fürdője miatt érdekes.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a magyar ember nyaralást tervez, első úti célként szinte automatikusan a Balaton és környéke jut eszébe - aztán gyorsan el is veti a gondolatot, mondván, mi újat tudna még nyújtani neki az a vidék.

Tény, valószínűleg ez az a tájegység, ahol az ország lakóinak legtöbbje megfordult már, akár a jó öreg szocializmusban mint úttörő-táborozó, akár később, immáron felnőttként. És az is tény, hogy rendszerváltás ide vagy oda, a Balatonnál mintha kicsit később eszméltek volna rá, hogy az oda látogatóknak immáron több kell, mintsem egy kellemes vízű tó és néhány lángosozó.

A hévízi tó felülről

Merthogy a Balaton környéke olyan alapos változáson ment át az utóbbi időben, annyi fejlesztés, beruházás történt az egyébként is népszerű helyeken, hogy még a tapasztalt hazai turistákat is meg tudják lepni újdonságokkal és érdekességekkel. Sőt, ha idén a Nyugat-Balatont vennéd célba, a lábujjadat sem kell ahhoz belemártanod a tóba, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodj.

Hévíz, ahol nem csak a víz az úr

Tudtad például, hogy Hévízre manapság már nemcsak a gyógyhatású tava és wellness-szolgáltatásai miatt érdemes eljutni?

A néhány ezres lélekszámú, ám annál híresebb kisváros a közelmúltban egyebek közt a kerékpáros turizmus fejlesztésében is sokat lépett előre: mára kiépített kerékpárút köti össze a Balatoni Bringakörúttal, valamint kerékpározásra alkalmas mellékutak a Keszthelyi-hegység, a Kis-Balaton és a Zalai dombság kedvelt látnivalóival.

A tavalyi év során elkészült a várost elkerülő bicikliút, mely összeköti Hévízt Alsópáhokkal, tovább növelve ezzel a kerékpáros hálózatot. Horvát-magyar pályázaton pedig több mint 54 millió forintot nyertek közösségi kerékpáros hálózat kiépítésére a településen, négy ponton elérhető dokkolókkal, bérelhető bicikliparkkal.

Kultúra és gasztronómia

Mindemellett a város folyamatosan kínálja a kulturális programokat a vendégeknek. Ha pedig helyi finomságokra vágysz, akkor irány a Termelői Piac, ami két éve nyitotta meg kapuit, és azóta a híre szájról szájra terjed.

Bár a tulajdonosa csupán 100 forintot kér a helybérlésért, cserébe személyesen ellenőrzi azt, hogy kizárólag olyan árusok kapjanak helyet, akik valóban házilag készült, kiváló minőségű, vegyszermentes termékekkel - lekvárokkal, borokkal, befőttekkel, savanyúságokkal, édességekkel -, valamint egyedi kivitelezésű tárgyakkal tudják vásárlásra csábítani a vevőket.

Zalakaros: sportolási lehetőségek garmada

A Hévíztől 30 kilométerre fekvő Zalakaros is régen túllépett már azon, hogy csak a gyógyfürdőre vágyókra alapozza a turizmust. A kisgyermekes családok igényeihez nemcsak a kedvezőbb áron elérhető szálláshelyek igazodtak, de szintén a kicsik kedvéért nyitott meg a strandon a Vízipók Csodapók vízivilág, ahol kétszintes medencével és hétféle csúszdával várják a kis örökmozgókat.

Ha pedig a környéken barangolnál, akár a pároddal, akár a családdal, akkor több lehetőség is adódik: a hangulatos kisvárost körbejárhatod egy Dotto kerekesvonattal, ám ha aktívabb pihenésre vágysz, akkor pattanj egy Segwayre, és nézz körül két keréken a dimbes-dombos környéken.

Lapozd végig a képeket, ahol további érdekességeket találsz a Nyugat Balaton régió két gyönyörű városáról, Hévízről és Zalakarosról!

A legszebb magyar helyek

Bár számtalan gyönyörű hely létezik Magyarországon, az alábbi képgalériában azokat gyűjtöttük egybe, amelyek a legtöbb magyar számára a legkedveltebbek.

Ezt is szeretjük