Fiumétől csak 50 kilométer a horvát kisváros: tengerparti gyöngyszem, amit kevés magyar ismer

Novi Vinodolski egy mindössze ötezer fős kikötőváros, így gyönyörű a tengerpartja, és hegyi útjai nem túlzsúfoltak a turistáktól.

Novi Vinodolski
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fiumét vagy más néven Rijekát nem kell itthon senkinek bemutatni, az Adriai-tenger partján fekvő település az ország legfontosabb kikötője és közkedvelt város a turisták körében. Tőle csak 50 kilométer az ugyancsak a Kvarner-öbölben, Krk szigetével egy vonalban található bájos kis kikötőváros, Novi Vinodolski, mégis kevés magyar ismeri. 

Novi Vinodolski

A mindössze ötezer fős kikötőváros a turizmusban régre visszanyúló, 145 éves múlttal rendelkezik. Az óvárosában a történelem és tradíciók elevenednek meg a régi épületek, múzeumok és galériák falai között sétálva. Két kikötővel büszkélkedhet, melyek közül az egyik elnyerte az Adria legjobb száraz dokkolója díjat.

novi-vinodolski-strand
Fotó: Novi Vinodolski város turisztikai közössége

Novi Vinodolski tengerpartja 25 kilométeres, homokos és kavicsos strandok, sziklák és eldugott öblök tarkítják, a kristálytiszta vizű strandok az úszás mellett búvárkodásra, vitorlázásra és horgászatra is csábítanak. A tengerparttól mindössze 205 méter San Marino szigete rajta a gótikus időkből származó Szent Marinus-templommal - roppant népszerű a szerelmesek körében. 

san-marino
Fotó: Novi Vinodolski város turisztikai közössége

Ha elszakadnánk a tengerparttól, túra- és kerékpárutakon haladva gyönyörű kilátópontokhoz juthatunk el. A mediterrán, enyhe klíma egész évben kedvez mindegyik aktivitáshoz akár magunk, akár vezetővel vágnánk neki a tíz összekapcsolódó, összesen 425 kilométeres biciklis vagy a húsz séta-, illetve túraútvonalnak. Az ösvények egy része mesés kilátással a tenger melletti fenyőerdőn keresztül vezet, míg mások a kontinens belsejébe nyúlva erdőkön, mezőkön, hegycsúcsokon, sziklákon és gerinceken át vezetnek.

Igazi különlegességek azok az úgynevezett Égi vagy Mennyei labirintusok, amik 800 méteren át nemcsak csendet és meditációt kínálnak zöld környezetben, hanem páratlan kilátást is Novi Vinodolskira, a Vinodol-csatornára és Krk szigetére.

labirintus
Fotó: Novi Vinodolski város turisztikai közössége

Novi Vinodolski az ókortól kezdve híres bortermő vidék, ma is finom borokat és habzóborokat kóstolhatunk. Augusztusban 20. alkalommal választják meg Vinodol rózsáját: a címért három napon át 12 lány verseng, melyikük jeleskedik jobban szőlőtaposásban, borkimérésben vagy éppen palacklezárásban. A látogatókat eközben borvásár várja többek között őshonos nedűkkel és hagyományos ételekkel.

A helyiek büszkék a hagyományaikra és a népviseletükre is, az Okolotorno nevű rendezvény keretében júliusban és augusztusban minden szerdán az óvárosban kivilágított és díszített utcák vezetnek a történelmi központ összes fontos látnivalójához.

8 öböl Horvátországban, amit sokan nem is ismernek: egy titkos világba repítenek

Eldugott öblökben csobbanhatsz, ha ide veszed az irányt Horvátországban.

Elolvasom

Cover-fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük