Kis ékszerdoboz 3 órányira Budapesttől, ahol hétvégén nagyon olcsó a legjobb hotel is

Nagyváradon jártunk városnézőben, ahol nemcsak a karácsonyi vásár volt igazi csoda.

nagyvarad cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyvárad lakossága alig haladja meg a 200 ezer főt, ezért nem túlzunk, ha azt mondjuk, a város egy-két nap alatt kellemesen bejárható. Ha előre eltervezed, mit szeretnél megnézni, akkor nyugodtan, ám célirányosan sétálva egy hétvégi kiruccanás alatt is mindenre lesz időd, amit szeretnél. 

Mi a legjobb a Nagyváradon töltött hétvégékben? Az, hogy az erdélyi nagyvárosban még egy négy-öt csillagos szállodai szobához is majdnem feleannyiért juthatsz hozzá, mint itthon. Elmondjuk, miket nézz meg, ha arra jársz!

Nagyvárad kincsei

Nagyváradot különleges kettősség jellemzi: amellett, hogy rohamléptékben fejlődik, még mindig érződik rajta a száz-kétszáz évvel ezelőtti világ hangulata. Tele van eldugott kincsekkel és nagyszerű látnivalókkal. Amerre nézel, mindenhol szecessziós épületeket látsz, melyeknek legértékesebb díszei a Zsolnay-porcelánok és -freskók. Bármerre mész a városban, bámulatos épületekbe botlasz, és megcsodálhatod mind a barokk, mind a reneszánsz stíluselemeket.

A főtéren lévő városháza épületéből juthatsz fel a kilátótoronyba, hogy a mesés házakat fentről, a várost pedig egész pompájában megcsodálhasd. A hóval borított tetők látványa és a havas táj angyalian festenek.

Kívül-belül tiszteletet parancsoló és lenyűgöző a nagyváradi római katolikus székesegyház. A klasszicizáló barokk stílusú bazilikában őrzik Szent László mellszobrát és koponyájának egy darabját is - ami a történelem kedvelőinek kihagyhatatlan látványosság. 

Impozáns látvány a székesegyház melletti, tíz külön épületből álló Kanonok-sor, mely mégis úgy tűnhet, egyetlen hosszú, egybefüggő építmény. Egyedi kinézetét az 56 oszlop által tartott, 253 méter hosszú folyosónak köszönheti, ami pazarul néz ki. Így érdemes itt is lőni egy-két fotót.

Nagyvárad vára is remek helyszínt kínál hangulatos sétákhoz - kívül-belül körbejárhatjátok az egészet. Madártávlatból jól látszik a vár ötszög formája, mely régóta a város jelképe. A vár még a középkorban nőtte ki magát jelentős kulturális és vallási központtá. A falakon belül könyvtár, csillagvizsgáló, nyomda és iskola is működött.

A középkori vár restaurálásán folyamatosan dolgoznak a szakemberek, egyre nagyobb részt tárnak fel az egykori épületből. Az első eredmények már jól láthatóak, közülük a leglátványosabbak a hajdani váróterem és fogadóterem falán feltárt freskók. Jelenleg kulturális programok sora várja az érdeklődőket: lovagi tornák, várséták, koncertek és vásárok is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Séták Nagyváradon

Nagyváradon nemcsak a várost élmény bejárni. A várost kettészelő Sebes-Körös partja tökéletes meghitt andalgáshoz. Ha megpihennél, a part mentén kedves vendéglátókhoz térhetsz be egy forró teára, kávéra, esetleg egy tányér csorbaleves mellett megmelegedni.

Ünnepek előtt és alatt pedig a karácsonyi vásárba is érdemes elnézni, ami közel sem olyan zsúfolt, mint amilyenhez Budapesten vagy Bécsben hozzászoktál. Elég nagy a tér ahhoz, hogy egyáltalán ne tűnjön nagynak a tömeg, sőt, meglehetősen kevesen vannak. A tér díszítése és a kivilágítás pedig egyszerűen mesébe illő.

Gasztronómiai különlegességeket és karácsonyi szuveníreket is bőven lehet vásárolni, ráadásul az itthoni árak feléért. A mi kedvencünk az óriáskerék mellett a téren elhelyezett karácsonyi gömb, amivel - és amiben - szuper fotókat lehet készíteni. A karácsonyi vásár Nagyváradon december 31-ig tart, így a két ünnep között is le lehet még ugrani.

Szállások Nagyváradon

Mivel a nagyváradi szállodákban általában üzleti útra érkező vendégek szállnak meg - akik, ugye, hétköznap jönnek -, a hétvégék sokkal olcsóbbak náluk. Így történhet meg az, hogy ha hétvégére egy négycsillagos szállodában foglalnál szobát, pofátlanul olcsón találhatsz szállást még a nívós Hilton és Ramada Hotelekben is. Az itthoni áraknak csak töredékéért kínálnak ugyanis szállást, minőségben pedig pont olyan pazarok, mint az itthoni Hilton vagy Ramada.

A példa kedvéért megnéztük a nagyváradi Hilton és Ramada árait a 2018. január 13-ról január 14-re virradó éjszakára. A Hotel Ramada Nagyvárad 17 275 forintért szállásol el, a nagyváradi Hilton pedig - igaz, ebben már téli kedvezmény is van - 16 265 forintért. Ehhez képest ugyanezen az éjszakán egy budapesti Ramada Hotel 32 500 forint - igaz, van benne reggeli -, egy budapesti Hilton pedig 34 500 forint körül van. Tehát a nagyváradi luxushotelekben egy hétvégi éjszaka majdnem feleannyiba kerül, mint itthon.

Néhány extra tipp

Ha Nagyváradon jársz, ezekről is jó tudni előre.

  • Nemcsak a szállás, de a vendéglátás és minden más is olcsóbb Nagyváradon, mint itthon - ahogy ezt a karácsonyi vásárban is megtapasztaltuk. 
  • Ha nem beszélsz nyelveket, Nagyvárad akkor is szerencsés úti cél, mert biztos, hogy találsz a közeledben olyat, aki beszél magyarul, vagy legalább töri a nyelvet, így megértitek egymást.
  • Budapesttől csupán három órára van, mégis átlépitek a határt, így elmesélheted majd a rokonoknak, szomszédoknak, hogy kiruccantatok hétvégén külföldre. 
  • Ha inkább wellness-szel kényeztetnétek magatokat folyó menti séták helyett, akkor is szuper élményekben lehet részetek. A Ramadában borkóstolás is lehetséges. Nagyvárad aquaparkja pedig rengeteg medencével, török fürdővel, szaunákkal és masszázzsal kecsegtet. 

Fotók: Bata Viktória.

Ezt is szeretjük