Megmenti a kormány az elsüllyedt magyar falut: jövő évtől már látogatható lesz
Nagyszabású felújítás veszi kezdetét az elpusztított Nagygécen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legújabb hírek szerint felújítják az 1970-es Tisza-Szamos közi árvíz során elpusztult és akkor végérvényesen kitelepített, ma elsüllyedt és elsodort falunak is nevezett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagygéc eddig sorsára hagyott református templomát, mely turisztikai attrakcióként a Kárpát-medence történelmének állít majd emléket.

A református templom
Nagygéc főutcája

Félmilliárdos támogatást kapnak

Forján Zsolt - Fidesz-KDNP -, Csenger polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a szatmári város önkormányzata az Új Széchenyi Terv pályázatán 562 millió forint uniós és nemzeti támogatást nyert a Megmaradás temploma elnevezésű attrakció létrehozásához.

Az összeg a már megkezdődött újjáépítés teljes költségeit fedezi, a helyreállított műemléktemplom, valamint a mellé épülő kilátótorony, a látogatóközpont és az emlékpark pedig a jövő évtől fogadja látogatóit.

Máig látszanak az árvíz nyomai

Az önkormányzati vezető emlékeztetett arra, hogy az 1970. május 13-án bekövetkezett árvíz után, mely szinte romba döntötte a teljes falut, Nagygéc újjáépítését árvízvédelmi szempontból nem engedélyezték az akkori hatóságok.

A Csengerbe és Csengersimára kitelepített 760 lakos nem térhetett vissza lakóhelyére, és a község híres temploma, melynek hajója az Árpád-korból, míg szentélye Mátyás király korából maradt fenn, azóta folyamatosan pusztult.

Az egytornyos, egyhajós, támpilléres szentélyű teremtemplom külső falán térdmagasságban jelzés is mutatja, hogy meddig ért a települést elborító víz 44 évvel ezelőtt, az imaház bejárata mellett pedig felirat örökíti meg a négy évtizeddel ezelőtti falurombolást.

Látogatóközpont és turisztikai attrakciók

Forján Zsolt kiemelte, hogy szándékuk szerint a részben Árpád-kori templom felújítása "az erős alapokon álló, több mint ezeréves magyar állam sérthetetlenségét hirdeti majd", ezért adták a Megmaradás temploma nevet a nagygéci imaháznak, és így nevezték el a projektet is.

A létrejövő turisztikai attrakció a magyarság teljes történelmét átfogja majd, interaktív módon, számítógép segítségével jeleníti meg és tanítja a nagy történelmi eseményeket. A templom köré épülő emlékparkba telepített őshonos Kárpát-medencei fák mellett kirajzolódnak majd a történelmi Magyarország és a jelenlegi határvonalai. A honfoglaló ősöknek pedig úgynevezett őrtűz oszlop állít emléket. A ligetben további kétszáz emlékoszlopot állítanak fel, melyeken a Kárpát-medencei települések ezrei üzenhetnek az utókornak.

A megépülő látogatóközpontban külön termet rendeznek be továbbá a nagygéci híres családok emlékének, és filmen mutatják majd be a ma már, ha kis számban is, de újra lakott település életét.

Képek: temlplom és főutca - hu.wikipedia.org, Beroesz; mobilon megjelenő kép a templom meletti emlékparkról - hu.wikipedia.org, Zerind.

Ezt is szeretjük