Ez Magyarország egyik legszebb tája: jártál már a Móri borvidéken?
Az Ezerjó földjén Ezerjó-élménnyel várnak téged is. Látogass el a Móri borvidékre!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

MÓRIKUM név alatt rendezik meg ismét, immáron ötödik alkalommal a móri unikumokat összegyűjtő fesztivált. A város legemblematikusabb helyén, a gyönyörű Lamberg-kastélyban és csodálatos akusztikával bíró udvarán találkozhatsz a móri kultúra színfoltjaival, amit nemzeti ünnepünk programjai, valamint táncszínházi események, koncertek gazdagítanak tovább.

A rendezvényt a helyi hagyományokhoz kötődő különlegességek teszik igazán egyedivé és izgalmassá: fröccs, bor, borleves, kvircedli, macskapracni.

Amit a borvidékről tudnod kell

A közép-dunántúli Móri borvidéket nyugat felől a Bakony, míg kelet felől a Vértes vonulatai veszik körül, melyeknek talaja, valamint mikroklímája is ideális területet biztosít a szőlőtermesztésre.

Ennek köszönhető, hogy a borvidékre érkezve a pincészetek széles spektrumából választhatod ki a számodra legtesthezállóbbat: kisebb és nagyobb, tradicionális és modern, folyóbort és palackozott bort kínáló gazdálkodók és vendéglátók várják a kíváncsi turistákat. A pincék egy része folyamatosan nyitva tart, máshol előzetes bejelentkezéssel fogadják a vendégeket. Az eligazodásban a turisztikai egyesület által koordinált pinceügyeleti rendszer kiadványai segítenek.

Ha az aktív pihenést kedveled

A Vértes és a Bakony páratlan természeti környezete és értékei ideális terepet nyújtanak akkor is, ha az aktív pihenést kedvelők táborát erősíted. A borvidéken áthalad az Országos Kéktúra, a Közép-dunántúli Pirostúra útvonala, de akár a zarándokok kedvencén, a Mária úton haladva is érintheted a Móri borvidéket.

Az erdei utakon, mezőkön, réteken és vízpartokon nemcsak bakancsos turistaként, de kerékpárosként, lovasként és horgászként is megtalálhatod a kedvenc helyeidet.

A számos túraútvonalon akár egyedül, akár szervezett túrákon is gyalogolhatsz. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nordic walkingnak is ideális terepe a borvidék. A terepfutók számára havi rendszerességgel szerveződnek versenyek.

A lovasoknak több lovarda kínál lovaglási lehetőséget, míg a Vértes déli részén, Csákvár környékén, a Vértesi Natúrparkban megtalálhatják az Ezer ló országát is - amely minden valószínűség szerint Magyarország legnagyobb ménállománya.

Egy csepp kultúra

Érdekesnek találod az épített örökséget? Akkor elsősorban a különböző korokból származó várakat, kastélyokat, templomokat és kápolnákat ajánljuk figyelmedbe. Tárlatvezetéssel megtekinthető a csókakői vár, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, valamint a Lamberg-kastély is.

A tradíciók iránt érdeklődve a sváb kultúrát is megismerheted a móri Márton-házban, a Lamberg-kastély sváb szobájában, a rendezvényeken pedig találkozhatsz a német hagyományokat ápoló kórusokkal, zenekarokkal és táncegyüttesekkel is.

A Móri borvidék legjelentősebb rendezvénye az október első hétvégéjén megrendezésre kerülő Móri Bornapok, mely négynapos rendezvényfolyamával napi több ezer látogatót vonz. A Móri Bornapok keretében választják meg az év borkirálynőjét is, akinek nemcsak szépnek kell lennie, de a szőlőhöz való értést és kötődését is bizonyítania kell.

Ezerjó Portékák boltja

A Móri Borvidéken 2009-ben alakult meg a helyi TDM - turisztikai desztináció menedzsment -, mely egyesületi formában működik. Turisztikai irodájukban minden információt megtalálsz az aktuális és éves programokról, a helyi szolgáltatók sokszínűségéről, míg az ajándékboltban kedvedre válogathatsz a palackozott móri borok és a hagyományos népi iparművészeti termékek között. Persze a klasszikusabb szuveníreket is megtalálod itt, széles könyv- és térképválasztékkal, emléktárgyak sokaságával, poharakkal, pólókkal és képeslapokkal várnak. Az egyesület által működtetett turisztikai információs iroda és Ezerjó Portékák ajándékbolt Móron, a Táncsics Mihály utca 1. szám alatt található.

Ezt is szeretjük