Rejtélyes, misztikus helyek

Léteznek helyek a világban, melyekhez számos legenda fűződik.

Dia

Carnac, FranciaországA Bretagne-ban található Carnac a legnagyobb franciaországi megalitikus emlékműcsoportnak ad otthont. A carnaci háromezer megmaradt menhirről, vagyis hosszú kőről úgy tartják, hogy eredetileg egy hatalmas csillagászati óraként funkcionáltak. A kutatók biztosak abban, hogy az egykori építők igen fejlett tudással rendelkeztek.

Carnac, Franciaország

A Bretagne-ban található Carnac a legnagyobb franciaországi megalitikus emlékműcsoportnak ad otthont. A carnaci háromezer megmaradt menhirről, vagyis hosszú kőről úgy tartják, hogy eredetileg egy hatalmas csillagászati óraként funkcionáltak. A kutatók biztosak abban, hogy az egykori építők igen fejlett tudással rendelkeztek.

Dia

 	Loch Ness,Egyesült Királyság  	Az Inverness közelében található skóciai Loch Ness minden bizonnyal a világ egyik legközkedveltebb misztikus úti céljának számít. Az állítólag itt élő szörny, Nessie legendája egészen 565 óta mozgatja meg az emberek fantáziáját, és, bár szkeptikus is akad bőven, a mai napig készülnek feljegyzések a szörny észleléséről. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Képeken 6 rejtélyes, víz alatti építmény »

Loch Ness,Egyesült Királyság

Az Inverness közelében található skóciai Loch Ness minden bizonnyal a világ egyik legközkedveltebb misztikus úti céljának számít. Az állítólag itt élő szörny, Nessie legendája egészen 565 óta mozgatja meg az emberek fantáziáját, és, bár szkeptikus is akad bőven, a mai napig készülnek feljegyzések a szörny észleléséről.

Kapcsolódó cikk:
Képeken 6 rejtélyes, víz alatti építmény »

Dia

Glastonbury, Egyesült KirályságA legendák szerint Avalon egy paradicsomi hely, ahol örök fiatalság és tavasz uralkodik - ide vitték Arthur királyt is, hogy utolsó csatája után sebeit begyógyítsák. A somerseti alföld vidékén található Glasonbury-t sokan Avalonnal azonosítják, és úgy tartják, Arthur királyt is ide  temették, az itt magasodó sziklacsúcs pedig egykor  a túlvilág bejáratának birodalma volt.

Glastonbury, Egyesült Királyság

A legendák szerint Avalon egy paradicsomi hely, ahol örök fiatalság és tavasz uralkodik - ide vitték Arthur királyt is, hogy utolsó csatája után sebeit begyógyítsák. A somerseti alföld vidékén található Glasonbury-t sokan Avalonnal azonosítják, és úgy tartják, Arthur királyt is ide  temették, az itt magasodó sziklacsúcs pedig egykor a túlvilág bejáratának birodalma volt.

Dia

Drakula vára, RomániaA Kárpátok bércei között, egy 100 méter magas hegyen található Törcsvár, mai nevén Bran vára, mely Erdély egyik legjobb állapotban megmaradt vára, egyben a Drakula-kultusz középpontja, ugyanis a vámpírlegendák véreskezű, karóba húzóként is emlegetett Vlad Tepes grófja itt élt a 15. században. A kastély ma múzeumként működik.

Drakula vára, Románia

A Kárpátok bércei között, egy 100 méter magas hegyen található Törcsvár, mai nevén Bran vára, mely Erdély egyik legjobb állapotban megmaradt vára, egyben a Drakula-kultusz középpontja, ugyanis a vámpírlegendák véreskezű, karóba húzóként is emlegetett Vlad Tepes grófja itt élt a 15. században. A kastély ma múzeumként működik.

Dia

Cadbury vára, Egyesült KirályságA Dél-Angliában található Cadbury vára azon helyek egyike, melyeket az Arthur-mondakörben szereplő Camelottal, vagyis Arthur király udvarának központjával és székhelyével azonosítanak. A legendák szerint Arthur és lovagjai minden Szent Iván-éjen és karácsonykor átlovagolnak a dombon, hogy megitassák lovaikat.

Cadbury vára, Egyesült Királyság

A Dél-Angliában található Cadbury vára azon helyek egyike, melyeket az Arthur-mondakörben szereplő Camelottal, vagyis Arthur király udvarának központjával és székhelyével azonosítanak. A legendák szerint Arthur és lovagjai minden Szent Iván-éjen és karácsonykor átlovagolnak a dombon, hogy megitassák lovaikat.

Dia

Castlerigg-sziklakör, Egyesült KirályságA Keswig közelében található Castlerigg sziklakört időszámításunk előtt 3600 körül állították fel. A 38 sziklából álló, 30 méter átmérőjű kör egykor vallási összejövetelek színhelye lehetett, a helyi lakosok szerint azonban a sziklák kővé dermesztett emberek. A hely misztikus jelenségeinek egyike a sziklákon lassan végigfutó fehér fénygömb is, melyre már többen is figyelmesek lettek.

Castlerigg-sziklakör, Egyesült Királyság

A Keswig közelében található Castlerigg sziklakört időszámításunk előtt 3600 körül állították fel. A 38 sziklából álló, 30 méter átmérőjű kör egykor vallási összejövetelek színhelye lehetett, a helyi lakosok szerint azonban a sziklák kővé dermesztett emberek. A hely misztikus jelenségeinek egyike a sziklákon lassan végigfutó fehér fénygömb is, melyre már többen is figyelmesek lettek.

Dia

A dorseti óriás, Egyesült KirályságA dél-angliai Carne Abbas közelében ismeretlen kezek egy hatalmas óriást rajzoltak Dorset egyik domboldalára, melynek eredete és célja a mai napig tisztázatlan. A pogány alakot ábrázoló monumentális rajz a helyiek szerint egy pusztító óriás holttestének körülrajzolása nyomán született. Sokan úgy tartják, a rajznak hatalmas ereje van: elsősorban a termékenység reményében érdemes felkeresni.

A dorseti óriás, Egyesült Királyság

A dél-angliai Carne Abbas közelében ismeretlen kezek egy hatalmas óriást rajzoltak Dorset egyik domboldalára, melynek eredete és célja a mai napig tisztázatlan. A pogány alakot ábrázoló monumentális rajz a helyiek szerint egy pusztító óriás holttestének körülrajzolása nyomán született. Sokan úgy tartják, a rajznak hatalmas ereje van: elsősorban a termékenység reményében érdemes felkeresni.

Dia

Serpent Mound, USAA Serpent Mound egyike a Nagy-tavak és a Mexikói-öböl közötti területen található számtalan mesterséges dombnak. Az ohiói Adams County-ban található, kígyót formáló Serpent a leghíresebb mind közül, 405 méteres hosszát a földről nem is lehet belátni. A régészek a mai napig nem fejtették meg eredeti rendeltetését.

Serpent Mound, USA

A Serpent Mound egyike a Nagy-tavak és a Mexikói-öböl közötti területen található számtalan mesterséges dombnak. Az ohiói Adams County-ban található, kígyót formáló Serpent a leghíresebb mind közül, 405 méteres hosszát a földről nem is lehet belátni. A régészek a mai napig nem fejtették meg eredeti rendeltetését.

Dia

A Nazca-vonalak, PeruPeruban helyezkednek el földünk legnagyobb kiterjedésű grafikai alkotásai, a híres Nazca-vonalak. Számos elmélet próbálja megmagyarázni, kik és miért is készítették a körülbelül kétezer éves, 520 négyzetkilométernyi területet érintő ábrákat: van, aki ősi útvonalnak, netán öntözőrendszernek tartja őket, más vélekedések szerint azonban nem emberi alkotások.

A Nazca-vonalak, Peru

Peruban helyezkednek el földünk legnagyobb kiterjedésű grafikai alkotásai, a híres Nazca-vonalak. Számos elmélet próbálja megmagyarázni, kik és miért is készítették a körülbelül kétezer éves, 520 négyzetkilométernyi területet érintő ábrákat: van, aki ősi útvonalnak, netán öntözőrendszernek tartja őket, más vélekedések szerint azonban nem emberi alkotások.

Dia

Avebury-körök, Egyesült KirályságAz Észak-Wiltshire-ben, Avebury dimbes-dombos vidékén található Avebury-körök a legfontosabb brit neolitkori emléknek, egyben a világ legnagyobb kiterjedésű kőcsoportjának számítanak. A kutatók szerint a hely vallási szempontból bírt nagy jelentőséggel, egyesek pedig úgy gondolják, hogy druida iskola, planetárium vagy rituális ünnepek színhelye volt.

Avebury-körök, Egyesült Királyság

Az Észak-Wiltshire-ben, Avebury dimbes-dombos vidékén található Avebury-körök a legfontosabb brit neolitkori emléknek, egyben a világ legnagyobb kiterjedésű kőcsoportjának számítanak. A kutatók szerint a hely vallási szempontból bírt nagy jelentőséggel, egyesek pedig úgy gondolják, hogy druida iskola, planetárium vagy rituális ünnepek színhelye volt.

Dia

 	Salem Village, USA  	Salem neve az egész világon egyet jelent a hírhedt 17. századi boszorkányperekkel, melyek során számos ártatlan férfit és nőt ítéltek el, miután néhány falubeli lány azzal vádolta meg őket, hogy rontást tettek rájuk. A perek során húsz embert végeztek ki, és sokakat bebörtönöztek. A Denvers-ben található település számos épületét a mai napig korabeli állapotban őrizték meg. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Titkos szekták központjai »

Salem Village, USA

Salem neve az egész világon egyet jelent a hírhedt 17. századi boszorkányperekkel, melyek során számos ártatlan férfit és nőt ítéltek el, miután néhány falubeli lány azzal vádolta meg őket, hogy rontást tettek rájuk. A perek során húsz embert végeztek ki, és sokakat bebörtönöztek. A Denvers-ben található település számos épületét a mai napig korabeli állapotban őrizték meg.

Kapcsolódó cikk:
Titkos szekták központjai »

Dia

A Bowden-ház, Egyesült Királyság Az angliai Devon mellett található öreg vidéki kúriához számos paranormális jelenség kapcsolódik. Látogatói szerint a ház lépcsőjén gyakran tűnnek fel bizonyos alakok, emellett a vendégek gyakran érzik úgy, mintha valaki lenne mögöttük. A ma múzeumként működő épületben olyan sokszor véltek hasonló jelenségeket felfedezni, hogy az elnyerte az Anglia legkísértetiesebb helye címet.

A Bowden-ház, Egyesült Királyság

Az angliai Devon mellett található öreg vidéki kúriához számos paranormális jelenség kapcsolódik. Látogatói szerint a ház lépcsőjén gyakran tűnnek fel bizonyos alakok, emellett a vendégek gyakran érzik úgy, mintha valaki lenne mögöttük. A ma múzeumként működő épületben olyan sokszor véltek hasonló jelenségeket felfedezni, hogy az elnyerte az Anglia legkísértetiesebb helye címet.

Dia

Okefenokee mocsár, USAAz Okefenokee mocsár 1770 négyzetkilométeres területe az Egyesült Államokban található floridai félsziget északi részén helyezkedik el. Sokan természeti csodának tartják egyedülálló, ősi vízivilága miatt, azonban nemcsak emiatt közismert. A környéken élők több rejtélyes eltűnésről is beszámoltak a mocsár környékén, emellett az utóbbi évtizedben a terület az UFO-észlelések terén is népszerűvé vált.

Okefenokee mocsár, USA

Az Okefenokee mocsár 1770 négyzetkilométeres területe az Egyesült Államokban található floridai félsziget északi részén helyezkedik el. Sokan természeti csodának tartják egyedülálló, ősi vízivilága miatt, azonban nemcsak emiatt közismert. A környéken élők több rejtélyes eltűnésről is beszámoltak a mocsár környékén, emellett az utóbbi évtizedben a terület az UFO-észlelések terén is népszerűvé vált.

Dia

Húsvét-szigetek, PolinéziaA Polinéziában található Húsvét-sziget leginkább az itt talált kőszobrok, vagyis moai-k révén ismert. A sziget partvonalán hatszáznál is több moai található, emellett további befejezetlen moaikat is találtak a szigeten. Hogy a szobrok mi célt szolgáltak, a mai napig tisztázatlan, de egyesek szerint a szigetlakók halott felmenőit ábrázolták.

Húsvét-szigetek, Polinézia

A Polinéziában található Húsvét-sziget leginkább az itt talált kőszobrok, vagyis moai-k révén ismert. A sziget partvonalán hatszáznál is több moai található, emellett további befejezetlen moaikat is találtak a szigeten. Hogy a szobrok mi célt szolgáltak, a mai napig tisztázatlan, de egyesek szerint a szigetlakók halott felmenőit ábrázolták.

Dia

Párizsi katakombák, FranciaországPárizs alatt körülbelül 300 kilométer hosszú csatornarendszer húzódik, melynek egy rövidebb szakasza a nagyközönség számára is látogatható. A katakombák egyébként is kísérteties voltát szolgálja, hogy koponyák és csontok millióit őrzik, ugyanis a túlzsúfolt párizsi temetőkből körülbelül 5-6 millió egykori lakos földi maradványait szállították ide. Sokak szerint még ma is hallhatóak sóhajaik.

Párizsi katakombák, Franciaország

Párizs alatt körülbelül 300 kilométer hosszú csatornarendszer húzódik, melynek egy rövidebb szakasza a nagyközönség számára is látogatható. A katakombák egyébként is kísérteties voltát szolgálja, hogy koponyák és csontok millióit őrzik, ugyanis a túlzsúfolt párizsi temetőkből körülbelül 5-6 millió egykori lakos földi maradványait szállították ide. Sokak szerint még ma is hallhatóak sóhajaik.

Dia

 	Roswell, USA  	Az új-mexikói Roswell elsősorban a földönkívüliek iránt érdeklődő turisták számára jelent vonzó célpontot. Állítólag 1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le a város külső részén. A hírek beszámoltak az esetről, később azonban mindent visszavontak. Roswellben azonban azóta is virágzik az UFO-kultusz. 	 	Kapcsolódó cikk: 	A legbizarrabb alagutak »

Roswell, USA

Az új-mexikói Roswell elsősorban a földönkívüliek iránt érdeklődő turisták számára jelent vonzó célpontot. Állítólag 1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le a város külső részén. A hírek beszámoltak az esetről, később azonban mindent visszavontak. Roswellben azonban azóta is virágzik az UFO-kultusz.

Kapcsolódó cikk:
A legbizarrabb alagutak »

Ezt is szeretjük
Fotó: