Lesd el az olasz nők titkát!
Női praktikák az örök városból
Kíváncsi vagy, hogy mitől olyan szépek és elegánsak az olasz nők? A divattervező elárulja! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Viasat3 Megruházlak! című műsorának legfrisebb heti nyertese, Károlyi Kovács Viktória hosszabb időt töltött el Rómában, az olasz fővárosban, ahol volt alkalma kiismerni az olasz nők eleganciájának titkát. Erről a tapasztalatáról kérdeztük a tervezőnőt.

- Mitől lesznek az olasz nők olyan öszetéveszthetetlenül elegánsak?

- Rómában, ahol én éltem, nagyon ritkán látni nem sminkelt arcot és nem tökéletes frizurát! A római szlogen szerint ugyanis „az vagy aminek mutatod magad”, és ezt bizony komolyan is veszik.

Számukra kötelező heti egy alkalommal felkeresni fodrászt, és sikk szabóval csináltatni a ruhát - ez utóbbi sajnos nálunk kicsit háttérbe szorult, az utóbbi évek áruházi dömping kínálatának következményeként.

- Hogyan sikerült ilyen alaposan kiismerned egy másik kultúra női szokásait?

- Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen kedves olasz ismerősöm nemrég bemutatta a gardróbját, így még jobban beleláthattam az olasz stílus rejtelmeibe. Azt kell, hogy mondjam, egyszerűen elkápráztatnak az egymás mellett sorakozó szebbnél szebb ruhadarabok.

Ami első pillantásra feltűnt, az a textilek finomsága, megérinteni is csodálatos volt őket. A pompás selymek, káprázatos gyapjú szövetekés és az egyiptomi pamut kifinomult világába csöppentem, amit korántsem bántam. Egy dolog azonban mosolyt csalt az arcomra: az elmaradhatatlan steppelt kabát.

Látogatásom első 10 perce után már leszögezhetem, hogy az elegancia alapja a válogatott textilekkel kezdődik. Hamar kiválasztottam egy sötétkék nadrágkosztümöt, hiszen ez minden olasz nő alap ruhatárában megtalálható. A sziluett teljesen az alakra formázott, amit körültekintő szabászati eljárásokkal érnek el. Finoman ívelt gallérmegoldások, zsebek díszítik ezt az egyszerű, elegáns darabot, díszítőelemként pedig szinte ötvösmunkára emlékeztető fém díszgombok kerültek fel.

- Tehát az olasz nők el vannak kényeztetve ruháik minőségét és mennyiségét illetően. De hogyan válogatják össze tökéletes harmóniába a mindennapi viseletüket? Órákat töltenek a tükör előtt?

- Ez engem is érdekelt, ezért megkértem kedves barátnőmet, tartson egy rövid bemutatót, mit is visel napközben. Egy olasz nőtől testhez állóbb feladatot nem is kérhettem volna! Két perc múlva, akár egy profi stylist, párosítja a ruhadarabokat. Úgy érzem a stílusérzékük veleszületett tulajdonságuk, nincs szükségük hosszú gondolkodásra.

A sötétkék nadrágkosztüm maradt, bár hozzátette, természetesen szoknya is tartozik a hármas alapruhatárba, de a mai nap inkább a kényelmesebb darabokat választja. Így előkerült egy világoskék ing, amin rögtön feltűnt, hogy a gombok felvarrása nem a szokványos módon, hanem tulipánt idéző formában történt. Még kérdeznem sem kellett, már jött is a válasz: a belvárosban készült, egy szabómesternél. Barátnőm látványosan figyel a részletekre, de egy igényes olasz nőtől ez maximálisan elvárható.

Elővett egy finom mintázatú fehérneműt is, ami teljesen harmónizál a később felette viselt ing és kosztüm kombinációval. A félmosolyából már tudtam, hogy délutánra találkozót tervez és a csábos fehérnemű a magabiztosságát szolgálja.

A Megruházlak! adásait hétfőtől csütörtökig 17:20-tól nézheted meg a VIASAT3 csatornán! Ide kattintva érdekességeket olvashatsz a műsorról, vagy megnézheted azokat az adásokat, amiről lemaradtál!

- Az olasz táskák és cipők világhíresek, gondolom az olasz nők is nagy becsben tartják őket.

- Igen, ez így van. Mikor a barátnőm kinyitotta gardróbjának azon ajtaját, amely a cipőket, táskákat és egyéb kiegészítőket rejtette, bevallom, elöntött az irigység. Számtalan tűsarkú - ahogy ők mondják Tacco a spillo -, elegáns balerina cipők, magasított sarokú sportcipők sorakoztak szinte minden színben.

Láttam egy-két híres divatmárkát is, de barátnőm állítása szerint ez csak amolyan „női hóbort”, a hétköznapokban kényelmesebb fazonokat választ, szem előtt tartva Róma macskaköves utcáit.

Hamar kiválasztott egy sötétkék-bézs kombinációjú, kissé emelt sarkú balerinacipőt, majd a legnagyobb rutinnal, pillanatok alatt összeállította a hozzá legjobban illő kiegészítőket. Előkerült egy bézs öv, finoman kidolgozott övcsattal, valamint egy selyemsál, amelynek mintáiban megtalálhatóak a kék és barna ugyanazon árnyalatai. Már csak a táska kiválasztása maradt: előkerült a minden nő számára ismerős márkajelzéssel ellátott közepes méretű, csodálatos bőrtáska. Természetesen eredeti változatban.
Ami a végeredményt illeti, pontosan azt vártam, ami előttem állt: egy parfümfelhőbe burkolt, kifinomult nő állt előttem, magabiztosan, indulásra készen, az Örök Városban.

Ezt is szeretjük