Magyar csodatévő víz: amióta egy néma fiúnak visszatért a hangja, szent helyként tisztelik

Tudd meg, honnan fakad Magyarország szent vize!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon számos hellyel kapcsolatban merült már fel, hogy gyógyító erők, különleges energiák járják át, ám csak keveset övez akkora tisztelet, mint Mátraverebély-Szentkutat, ahol a ferences rend is tevékenykedik.

Mátraverebély-Szentkút ismert zarándokhely, melyet a nemzetközileg tisztelt Szent László-forrás vize tesz különlegessé. A települést ráadásul a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemzeti Mária-kegyhellyé és búcsújáróhellyé nyilvánította.

Mátraverebély-Szentkút legendája

Szentkút legendája távolra nyúlik vissza az időben, egészen 1091-ig, amikor Szent László király a kunok ellen vívott itt harcot. A legenda szerint a király csapatai kelepcébe kerültek a völgyben, ahonnan Szent László a lovával ugratva próbált menekülni. Ahol a ló patája földet ért, víz tört elő, melynek helyét a király később fegyverével kiszélesítette, megnyitva ezzel az utat a forrásnak.

A vízzel kapcsolatban ezt követően számos csodát jegyeztek fel. Egy 1714-es irat szerint például egy néma fiú az erdőben szomjasan bolyongva lemaradt édesapjától, amikor megjelent neki a Szűzanya, és a forráshoz vezette. A fiú ivott a lópatkó alakú medencéből, és az apja után kiáltott, hiszen csodás módon visszatért a hangja.

Más feljegyzések szerint 1700-ban egy aranyszínű kereszt ragyogott a vízben, míg 1701-ben hívők tömege előtt jelent meg Szűz Mária a trónján, a kis Jézust tartva kezében. A csodákat XI. Kelemen pápa hitelesnek nyilvánította.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Zarándoklat Mátraverebély-Szentkúton

Szentkútra már 1210-ben olyan sok zarándok érkezett, hogy templomot emeltek a településen, majd 1258-ban az Apostoli Szentszék búcsújáróhellyé tette a falut. Népszerűsége a 15. századig töretlen volt, ám ekkor a török pusztítás elsöpörte a települést. A ferences szerzetesek ezt követően 1650 környékén kezdték újraéleszteni Mátraverebély-Szentkút tiszteletét, mely mindmáig él.

A Budapesttől mintegy száz kilométerre északra, Salgótarján és Hatvan között fekvő faluba évente nagyjából 200 ezer zarándok látogat el.

Mit láthatsz Mátraverebély-Szentkúton?

A Mátraverebély-Szentkútra érkező zarándokok és turisták felkereshetik a legendás forrást, mely a Szent László-szakadék katlanszerű tisztásán helyezkedik ettől. Ettől nem messze lépcső vezet a sziklába vájt remetelakásokhoz.

A településen megismerkedhetsz a helyi ferences rendházzal, mely előtt gyóntatóudvar működik. Szintén érdemes megnézni mise idején a kivételes szépségű Szentkúti Nagyboldogasszony-templomot, valamint a faluba 2014-ben visszakerült Szent Szűz-kegyszobrot.

Mátraverebély-Szentkút emellett egy ereklyéjével is büszkélkedhet, mely egy II. János Pál pápa vérével átitatott kendő. Ez a pápa elleni merényletkísérletre emlékeztet, és minden évben február 2-án, május 13-án és július 1-jén lehet megtekinteni.

A kép forrása: youtube.com

Ezt is szeretjük