A kormány szerint ez az ország egyik legnagyobb kincse

Ingyenes is lehet az odautazás

Az ország egyik legizgalmasabb természeti csodája a mofetta.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2012. augusztus 1-jétől a társadalombiztosítás támogatja az úgynevezett mofetta-, vagyis a szén-dioxidos szárazfürdő-kezelést, mely Magyarország egyetlen gyógygázfürdőjében, Mátraderecskén érhető el - adta hírül az MTI.

A mátraderecskei mofetta köré épített komplexum

Horváth László kormánymegbízott hangsúlyozta, az erről szóló kormánydöntés új fejezetet nyithat, mind a Magyarországon nyilvántartott mintegy egymillió érbeteg, mind pedig a település és a helyi idegenforgalom életében, nem beszélve a gyógyturizmus Magyarországon betöltött kiemelkedő szerepéről. A döntés nyomán a jövőben 85%-os társadalombiztosítási támogatással vehető igénybe a mofettakezelés, vagyis felírható receptre - tette hozzá a politikus.

Mi az a mofetta?

A mátraderecskei mofetta egyedülálló természeti jelenség hazánkban - egyfajta, a vulkáni utóműködés révén létrejövő, szén-dioxidból álló gázfeltörés, melynek viszonylag alacsony a hőfoka. A mellékhatások nélkül gyógyító gáz elsősorban a magas vérnyomással, illetve az érszűkületi problémákkal küzdő betegeknek nyújt segítséget.

1992-ben még pánik tört ki a településen, amikor feltört a szén-dioxid gáz, sőt, még a kilakoltatás gondolata is felvetődött. Azóta a katasztrófaturizmust felváltotta a gyógyturizmus, hiszen 1999-ben gyógygázzá minősítették a feltörő vulkáni kigőzölgést, majd 2001 és 2003 között megépült Magyarország egyetlen gyógygázfürdője.

Egyre élénkebb hazánkban a gyógyturizmus

A kormánymegbízott úgy véli, hogy a döntés nem csupán a gyógyulni vágyóknak lehetőség, hanem a település számára is alkalom a gyógyturizmus fellendítésére. Annál is inkább, mert a társadalombiztosítás a Mátraderecskére történő utazást is támogatja a jövőben.

Horváth László felhívta a figyelmet arra is, hogy a térségben egy teljes egészségturisztikai vertikum jön létre, a mátraderecskei mellett a bükkszéki Salvus-vízre és a parádi timsós gyógyvízre alapozott beruházások megvalósításával.

A kormány nem véletlenül fordít energiát és pénzt a gyógyturizmus jellegű beruházásokra, hazánk hasonló természeti jelenségeit ugyanis az egyik legnagyobb magyar kincsnek tekintik.

Kép: matraderecske.hu.

Szerinted melyik a legkülönösebb természeti csoda az országban?

Ezt is szeretjük