Az 5+1 legjobb bakancslistás felfedeznivaló Máltán
Máltán minden látogató számára akad felfedeznivaló rejtett kincs.

2100x DwejraBay San Lawrenz Gozo couple boat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gyűjtöd a bakancslistás úti célokat, Máltát ki ne hagyd! Történelem, kultúra, természet, kristálytiszta tenger, napfény, kalandok mindössze kétórányi repülőútra.

Pihenj a Golden Bay Beachen és a Għajn Tuffieħa-öbölnél

A Għajn Tuffieħa-öböl és a Golden Bay Beach két közvetlenül egymás mellett található, hihetetlenül gyönyörű strand a sziget északnyugati részén.

A Għajn Tuffieħa-öböl.
A Għajn Tuffieħa-öböl.
Fotó: Horváth Ferenc

Tekintélyes méretüknek és hamisítatlan szépségüknek köszönhetően kétségtelenül Málta legnépszerűbb helyei közé tartoznak, ha egy forró nyári nap eltöltéséről van szó. A homok tiszta, a víz isteni. Éttermek, büfék, vízisport-lehetőségek, mosdóhasználat, napernyő- és nyugágykölcsönzés. 

Kóstold meg a tenger gyümölcseit Marsaxlokk piacán!

A Málta déli részén található Marsaxlokk egy színpompás, hagyományos halászfalu, ahol az öblöt százával lepik el a jellegzetes máltai luzzuk (halászcsónakok).

Marsaxlokk halászfaluja.
Marsaxlokk halászfaluja.

Az egykori vasárnapi halpiac mára Málta egyik legnagyobb piacává vált, amely turisták ezreit vonzza. Miután bebarangoltad a piacot, térj be ebédelni a sétányon sorakozó számos tengeri étterem egyikébe. 

Csónakázz a Kék-barlangban!

A sziget egyik legszebb helye, a Kék-barlang a nyugati parton található, az apró Wied Iż-Żurrieq kikötőfalu mellett. Ez egyike a világ olyan tengeri barlangjainak, ahol a víz világoskék színe smaragd fényekkel ötvöződik.

Kék-barlang.
Kék-barlang.
Fotó: Vas Gergely

Az élénk kék színt a barlangot megvilágító változó napfény idézi elő. A kék ötven árnyalata teljes pompájában! Legjobb reggel felfedezni egy rövid csónaktúra alkalmával.

Fedezd fel Valletta történelmi utcáit

Valletta Málta fővárosa, és kis méretének köszönhetően könnyen bejárható gyalog is. Amellett, hogy a szűk történelmi utcákon barangolva gyönyörködhetünk a színpompás, hagyományos máltai balkonokban és a lenyűgöző épületekben, van még néhány hely, amit érdemes megnézni. Térj be az 1573 és 1577 között épült, szerény külsejű Szent János-társkatedrálisba, de készülj fel, mert le fog esni az állad! Ez a templombelső valami egészen különleges. Megtalálható itt Caravaggio és Mattia Preti néhány híres képe is.

Valletta.
Valletta.
Fotó: Vas Gergely

A kikötőre nyíló pompás kilátás miatt érdemes elmenni a Felső-Barrakka-kertbe, amelynek alsó szintjéről minden délben tisztelgő ágyúlövések dördülnek. 

Sétálj egyet a Strait Streeten, Valletta legismertebb utcáján. Ez volt az éjszakai élet központja a brit és amerikai katonák, valamint a helyiek számára a 19. századtól a 20. század közepéig. Ma is őrzi a hagyományt nyüzsgő bárjaival, éttermeivel és élőzenéjével.

Látogass el Gozo gyönyörű szigetére

Ne utazz el Máltáról anélkül, hogy átmennél Gozóra! Ha belefér az idődbe, hagyd a rohanós, egynapos kirándulásokat, és tölts el legalább egy éjszakát ezen a szép szigeten. Itt megannyi káprázatos fürdőhelyet, fantasztikus éttermet, túraútvonalat, festői tájat, barátságos helybélit találsz, és végtelen nyugalmat minden évszakban. 

Gozo.
Gozo.
Fotó: Vas Gergely

+1 Ússz a Kék Lagúnában, Cominón!

Az apró Comino szigetén található Kék Lagúna Málta egyik leglátogatottabb strandja, és ennek jó oka van. Leginkább az átlátszó, kristálykék vizéről és a gazdag tengeri élővilágáról ismert. A Kék Lagúna 15 perc alatt érhető el hajóval akár Máltáról, akár Gozóról. Nincs homokos part, csak sziklás. Étterem sincs, de büfékocsikból árulnak ételt, italt és hasznos dolgokat. 

A Kék Lagúna.
A Kék Lagúna.

(Fotók: Horváth Ferenc és Vas Gergely)

Ezt is szeretjük