Durva dolgot találtak a föld alatt: már régóta keresték a kutatók
Most már teljesen biztos, hogy pestistemetőre bukkantak a londoni régészek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint DNS-vizsgálatok is megerősítették, hogy a 14. századi nagy pestisjárvány áldozatainak egyik régóta keresett londoni temetőjére bukkantak tavaly a brit fővárosban egy nagyszabású vasúti beruházás kapcsán.

Ásatás Londonban

A járvány 1347-ben zúdult rá a teljesen felkészületlen, háborúktól és éhínségtől gyötört Európára, három év alatt kiirtva a földrész lakosságának legalább az egyharmadát, de nagyobb valószínűséggel inkább a felét.

Régóta sejtették a temető létezését

A kór - melyet a modern történetírás az egyetemes európai történelem legnagyobb természeti katasztrófájaként tart számon - 1348 őszén érte el az akkor nem egészen százezer lakosú Londont, és becslések szerint 40 ezer halottat hagyott maga után.

Közülük találtak meg 25-öt a londoni pénzügyi központ, a City északnyugati határán, a Charterhouse Square szélén.

A feltárt temető a középkori londoni városfal nyomvonalán kívül fekszik. A régészek jó ideje tudták, hogy annak idején létesült egy pestistemető a fekete halál londoni áldozatainak a City határain túl, de ennek holléte eddig ismeretlen volt.

Az elhunytakat jól érzékelhető gondossággal, rendezett sírokban hantolták el, ami arra vall, hogy a temetőt a XIV. századi londoni pestis kezdeti időszakában alakították ki. Később ugyanis, amikor a járvány teljesen elborította a várost, a korabeli hatóságok már nem törődtek az ilyen formaságokkal, és az áldozatokat százával szórták a sebtében kiásott tömegsírokba.

Júliusban folytatják az ásatásokat

A BBC vasárnapi beszámolója szerint az időközben elvégzett vizsgálatok kimutatták a pestist okozó baktérium, a Yersinia pestis DNS-ét az elföldeltek egy részének fogain, ez pedig megoldott egy 660 éves rejtélyt. Júliusban folytatják az ásatásokat az esetleges további maradványok után.

Kiderül, hogy éltek a 14. századi londoniak

A pestistemető megtalálásának jelentőségét az adja, hogy a jó állapotban megmaradt maradványok korszerű eszközökkel elvégzett vizsgálatával részletes ismeretek nyerhetők a 14. századi London lakosságának életmódjáról, általános fizikai állapotáról, és még arról is, hogy a sírokban talált emberek milyen jellegű munkát végeztek.

A vasárnap közzétett adatok szerint az elhunytak közül sokaknak súlyos gerincsérüléseik voltak, ami arra utal, hogy nehéz fizikai munkát végeztek. Egyesek felsőtestén verekedésekre utaló sérülések nyomait fedezték fel. Az elhunytak egyike csak növényi eredetű élelmet fogyasztott, sokan rosszul tápláltak voltak.

Még több hír:

A megtaláltak jelentős része Londonon kívül nőtt fel, még skóciai is akadt - mindez arra utal, hogy a brit főváros hajdan ugyanúgy vonzotta az embereket a szigetország minden tájáról, mint napjainkban.

A kutatást a Museum of London munkatársai végezték, illetve végzik. A múzeum kiállításai eddig is kiemelten kezelték a londoni pestis időszakainak történetét, melyhez újabb adalékokkal szolgálhatnak a jelenlegi felfedezések - a kutatás befejeztével valószínűleg utóbbiak dokumentumaival, fotóival, leleteivel is kiegészítik a múzeum anyagát.

Kép: bonesdontlie.wordpress.com.

Ezt is szeretjük