Paradicsomi észak-olasz tengerpart ősszel: Lignano a főszezon után a legbájosabb arcát mutatja

Lignano Sabbiadoro a nyári turistaszezon után élvezhető a legjobban.

lignano-tengerpart
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lignano Sabbiadoro csodálatos hely az olasz-szlovén határtól egy karnyújtásnyira. A tiszta tengerpart, a mediterrán, mégis modern utcák, a gyönyörű vendéglők a főszezon után a leghangulatosabbak.

Lignano Sabbiadoro nem tekint vissza túl hosszú múltra, így felesleges is keresgélni utcáin az ókori római kolosszusokat: mindössze százéves, ennek ellenére a turisták hamar felfedezték maguknak a gyönyörű városkát. 

Lignano: modern és bájos egyszerre

Lignano mindössze hétezer fős kis település, ahol a nyári szezonban viszont akár háromszázezer fő is tolonghat egyszerre. A zsúfoltság elkerülésére mi sem lehetne jobb megoldás, mint az utazást a főszezon utáni időszakra időzíteni, amikor az utcákon már kényelmes, zavartalan sétát tehet az ember, a tenger vize azonban még kellemesen meleg.

Lignanóban ugyanis az utószezonban sem áll meg az élet, a helyiek felismerték, hogy a kis félsziget tele van lehetőséggel. A gombamód növekvő szálláshelyeknek és szolgáltatóknak köszönhetően mindig van itt mit csinálni a tenger szerelmeseinek.

Vitorlázás, kajak, kenu, SUP, vízi siklóernyő, jet-ski, windszörfözés, ingyenes aerobic és vízi nordic walking - felsorolni is nehéz, hogy mi mindent lehet, és érdemes is kipróbálni a környéken. A város modern és hagyományos egyszerre: az exkluzív hotelek wellnessrészlegein túl akár egy máig működő halászfalut is meglátogathatnak a vidékén az érdeklődők.

Nemcsak családbarát, de kisállatbarát hotelekből is bőven van választék a városban. Az utószezon a legalkalmasabb időszak arra, hogy a kutyussal együtt nyaraljanak a gazdik: Lignano Sabbiadorón három tökéletesen felszerelt kutyabarát strandot is találtok, és szükség esetén még állatorvosi segítség is elérhető helyben.

Műanyagmentes Lignano

További csillagos ötös jár a környéknek azért, mert a víz és a tengerpart környéke csodásan tiszta, míg a szem ellát, egyetlen műanyag palackot sem látni. Mindez természetesen a tudatos szándéknak köszönhető: Lignano számára sarkalatos kérdéssé vált a műanyagmentesség, a zöld szemlélet egyébként minden olaszországi turisztikai régióban egyre fontosabb irányt jelent.

Lignano Sabbiadoro strandjairól az idei nyári szezontól eltűntek a műanyag poharak, tányérok, evőeszközök, a parti vendéglátóhelyeken mindet felváltotta a növényi keményítő és cellulóz felhasználásával készülő, biológiailag lebomló változat. Egyre több parti létesítményben használnak napenergiát, és az elektromos autók számára is számos töltőállomást kínálnak. Fontosnak tartják a megfelelő hulladékkezelést, a part mentén az információs táblák a szelektív gyűjtők használatára buzdítják a vendégeket.

Lignano, a gasztroparadicsom

Ami pedig szintén lenyűgöző a környékben: a sokszínű gasztronómia. Lignanóban járva természetesen felejtsd el a pizzát és a spagettit: érdemes megkóstolni azonban a csigás rizottót, a tonhalas gnocchit, a Szent Jakab-kagylót, a rántott polipot, az ecetes ruszlit, a tintahalat és mindenféle tengeri herkentyűt. 

Desszertként pedig az isteni olasz tiramisu és a panna cotta fog az ujjai köré csavarni: ilyet biztosan nem tesznek eléd otthon a legmenőbb étteremben sem. A fogások után szinte kötelező megkóstolni a helyi proseccót is, a ribolla giallát. 

A nyolc kilométer hosszú, finom homokkal borított tengerpart önmagában is csodás látvány, de a tenger és a Stella-folyó csábít a környék felfedezésére. Hajókázás közben sirályokat etetni, kicsit belekóstolni a vendéglátók olasz temperamentumába és megnézni egy hagyományos kis halászfalut örök élmény lehet mindenkinek. Így válik Lignano egy csapásra az észak-olasz régió kihagyhatatlan gyöngyszemévé.

(Képek: Debreceni Tomazina)

Ezt is szeretjük