Most nyílik a levendula, mutatjuk a legjobb lelőhelyeket az országban: szörp, tea, illatpárna is készülhet belőle otthon

A szedd magad levendulaföldeken szabadon szüretelhetsz a gyógynövényből.

levendula föld szedd magad
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szedd magad akcióknak nagy sikere van jelenleg az országban, az eperszezont most a levendula követi. A gyógynövény egyre több helyen szüretelhető, de néhány szabályt itt is be kell tartani.

A levendulabirtokoknak már a látványa is megéri az utazást, nem beszélve arról a csodálatos illatról, ami fogadja az embert a földek környékén. Ha pedig akár csak egy zacskóval is szed az ember belőle, garantáltan sokáig élvezheti a növény jótékony hatását.

Levendulaföldek az országban

Az ország számos térségében működnek levendulaföldek, és a lehetőségek évről évre bővülnek. A begyűjtött virágból isteni finom szörp, különleges muffin vagy nyugtató, altató hatású tea is készülhet, sőt a szúnyog- és molyűző illatpárnákhoz is remek alapanyagot biztosít.

A birtokok mindenhol felhívják az érdeklődők figyelmét a szabályok betartására. A földekre látogatói jegy vagy aratótáska megvásárlásával léphetnek be az emberek, a szüretelés saját tasakba nem lehetséges. A szedést ajánlott mindenkinek saját ollóval végeznie, ennek hiányában korlátozottan a földek is biztosítanak fertőtlenített vágóeszközöket, metszőollókat. Kézzel tilos a levendulák leszakítása, mivel így a bokrok jelentősen sérülhetnek. 

A szüretelésnél lehetőleg tarts távolságot a többiektől. Az illatozó virágokon méhek, darazsak döngicsélhetnek, ezzel számolj, főleg, ha esetleg a társaságban valaki allergiás a rovarcsípésekre. 

Kevélyhegyi Levendulamező

Június 12-én nyitott meg Pilisborosjenő szélén a Kevélyhegyi Levendulamező, mely előreláthatólag bő egy héten át tart nyitva. A levendulás hátterében a mesés Kevélyek lankái húzódnak meg, így akár a Nagy-Kevélyt vagy a Teve-sziklát érintő túrákkal is egybeköthető a levendulaszüret.

A látogatói jegy ára 14 éves kor felett 500 forint, a kis méretű papírtáska 1000, a nagy 2800 forintba kerül. A birtok mindennap 9 és 20 óra között tart nyitva, de a Facebook-oldalukról minden további információt megtudhatsz.

Szent Balázs-hegyi Levendulás

Bár a legnépszerűbb balatoni levendulás a tihanyi, a Balaton-felvidék számos csodálatos kincset rejt: Szentantalfa szőlőbirtokai között nyitotta meg kapuit a hétvégén a Szent Balázs-hegyi Levendulás, Laszip Tamás őstermelő birtoka. A hely még további két hétvégén tart nyitva. A papírzacskó ára 1000 forint, a kosár 3000, de 5000 forintért akár egész bokrot is kaphatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Balaton és a levendula illata már önmagában is garantálja a kellemes hangulatot, de a gasztronómia kedvelői sem bánják meg a látogatást: szombaton és vasárnap Pancsovay Zita, a Borganika séfje biztosítja a finom falatokat helyi alapanyagokból, amely mellé levendulaszörpöt kínálnak, valamint a Gergely Borház bioborait.

Kőröshegyi Levendulás 

A Balaton déli oldalán, a Balatonföldvárral szomszédos Kőröshegyen héthektáros területen, mesés panorámával várja a levendula rajongóit a Kőröshegyi Levendulás mindennap 9-től 17 óráig. Előreláthatólag egészen augusztus közepéig tart a szüret, mivel júliustól az angol levendula virágzása veszi kezdetét.

A levendulásban ráadásul programokat is tartanak majd, zenével, jógával is várják az érkezőket, amelyről a Facebook-oldalon tájékozódhatsz, emellett palánták és levendulás termékek is vásárolhatók. Az aratótáskák és kosarak ára mérettől függ, 1500-tól 5500 forintig kaphatók, ha pedig valaki csak meglátogatná a helyet, a látogatói jegy 12 és 14 éves kor között 500 forint, fölötte 1000, nyugdíjasoknak 800.

Kálnoki Levendulás

A hétvégén a szigetközi Máriakálnokon is levendulaszüretet tartanak, amelyre várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap 9 és 19 óra között a falu víztornya mellett. A helyszínre látogatók a virágszedésen túl akár különböző mézeket is megkóstolhatnak.

Az aratótáska ára 600 forinttól kezdődik, a közepes 1600, a nagy 2400, a családi jutatáska pedig 6800 forintba kerül. A hangulatos környék a szedés után akár egy szigetközi túrára is elcsábíthat.

Máriakálnok látnivalói

Máriakálnokot legendás, csodás gyógyulások tették híressé az országban. A kis szigetközi falu Mária-szobrát rengeteg zarándok keresi fel.

(Illusztrációs képek a cikkben: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük