Viccet csinálnak a diktatúra áldozataiból?

Megdöbbentő látnivaló Lettországban

Bárki kipróbálhatja, milyen volt a diktatúrákban fogolynak lenni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Liepajában található Karosta Börtönmúzeum Lettország egyik legfurcsább és legvitatottabb turisztikai attrakciója, a ma kiállítótérként és hotelként is funkcionáló létesítmény ugyanis egykor a náci, majd a kommunista diktatúra börtöne volt, ahol foglyok százait végezték ki.

Átélni azt, amit a diktatúrák foglyai

Mint oly sok más, hasonló hely Európában, ma az emlékezést szolgálja tárlataival, dokumentumaival és az idegenvezetők által elmondott történetekkel, azonban nem áll meg itt: a látogatók maguk is átélhetik a borzalmakat - legalábbis bizonyos szintig -, ha ugyanis aláírnak egy nyilatkozatot, felhatalmazzák az őrként viselkedő múzeumi alkalmazottakat, hogy úgy bánjanak velük, ahogy egykor a rabokkal bánhattak.

Hogy mindez a lehető legteljesebb mértékben valósulhasson meg, a hely hotelként is funkcionál, így a vendégek egy éjszakát is eltölthetnek a cellákban, korabeli körülmények között. Azt eszik, amit egykor a foglyok, verbálisan bántalmazhatják őket az őrök, ha pedig nem engedelmeskednek, büntetést kapnak, különféle, fárasztó gyakorlatokat kell végrehajtaniuk, vagy takarításra fogják őket. Mindemellett az őrök a hely kísértettörténeteiről sem feledkeznek meg beszámolni nekik, állítólag ugyanis a diktatúrák áldozatainak háborgó lelkei miatt furcsa jelenségek észlelhetők a börtönben, amit például a SciFi Channel szellemvadászai is megerősítettek.

Méltó mindez az áldozatokhoz?

Nehéz eldönteni, az ember mit gondoljon minderről. Nem véletlen, hogy sokakat háborít fel a múzeum szokatlan szolgáltatása, hiszen joggal vetődik fel a kérdés, hogy a szenzációhajhászás és a botránykeltés révén szeretnének-e plusz bevételhez jutni, nem tisztelve az áldozatok emlékét, vagy úgy gondolják, ahhoz, hogy valóban átérezzék a látogatók, mi történt itt, egyfajta sokkterápiaként kell hatni azokra is, akikre leginkább csak így lehet.

A múzeumról készült képek némelyikéből vagy éppen egyes látogatók reakcióiból kiindulva sokan hajlamosak lehetnek csupán egyfajta szórakozásként, heccként, extrém élményként megélni a fogolyként eltöltött időt, ami valóban megfosztja a helyet történelmi erejétől, és az áldozatok emlékéhez sem méltó. Ugyanakkor, ahogy például arról egy látogató a Daily Mail cikkében is beszámol, annak ellenére, hogy elsőre ő is vicces dologként fogta fel a raboskodást, már 20 perc elég volt ahhoz, hogy valóban megrémüljön.

Vannak, akik számára csak így lehet hangsúlyossá vagy legalábbis érdekessé tenni a történelmet, de talán jobb lenne pont mindennek az ellenkezőjét előtérbe helyezni: azt, hogy az emlékezés részben azt szolgálja, hogy ne kelljen a legsötétebb időket újra megélni, semmilyen formában. Akiknek bármi köze volt hozzájuk, biztos nem kívánkoznának vissza, ezt pedig érdemes lenne tiszteletben tartani.

Megrázó helyek Magyarországon

Ha érdekel a történelem, és fontos számodra az emlékezés, a következő helyekre érdemes ellátogatnod. Nézd meg a képeket!

Képeken a 7 legmegrázóbb magyar hely: amitől összeszorul a szív

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük