A világ 15 leggyönyörűbb palotája
Lenyűgöző méretek, impozáns belső terek, örök történelmi mementók.

Dia

Hercegi palota, MonacoAz alapjait tekintve 1191-ben létrehozott, eredetileg erődként szolgáló épület ma a monacói herceg hivatalos rezidenciájaként funkcionál. A ma reneszánsz stílusjegyekkel rendelkező palota és tulajdonosai a 19. és 20. században a dekadens csillogás jelképeivé váltak. 1956-tól itt élt Grace Kelly is, minden idők egyik leghíresebb monacói hercegfelesége.

Hercegi palota, Monaco

Az alapjait tekintve 1191-ben létrehozott, eredetileg erődként szolgáló épület ma a monacói herceg hivatalos rezidenciájaként funkcionál. A ma reneszánsz stílusjegyekkel rendelkező palota és tulajdonosai a 19. és 20. században a dekadens csillogás jelképeivé váltak. 1956-tól itt élt Grace Kelly is, minden idők egyik leghíresebb monacói hercegfelesége.

Dia

Pena Palota, Sintra, PortugáliaA Lisszabontól körülbelül harminc kilométerre található varázslatos Sintra a 19. században vált a portugál uralkodók nyári rezidenciájává. A hegytetőn álló, mór, mánuel és rokokó jegyeket is felvonultató Pena Palota berendezése máig eredeti állapotában tekinthető meg.Kapcsolódó cikk:3 lélegzetelállítóan szép hely Európában »

Pena Palota, Sintra, Portugália

A Lisszabontól körülbelül harminc kilométerre található varázslatos Sintra a 19. században vált a portugál uralkodók nyári rezidenciájává. A hegytetőn álló, mór, mánuel és rokokó jegyeket is felvonultató Pena Palota berendezése máig eredeti állapotában tekinthető meg.

Kapcsolódó cikk:
3 lélegzetelállítóan szép hely Európában »

Dia

Hawa Mahal, Jaipur, IndiaA csodás Hawa Mahal-palota, más néven a Szelek Palotája Jaipur városának szimbóluma. A palota - mely egykor az uralkodó háremhölgyeinek lakhelyéül szolgált - elnevezése lyukacsos szerkezetére utal, ami gondoskodott az épület szellőzéséről, ugyanakkor a férfiszem által nem illethető lakók számára is lehetővé tette, hogy figyelemmel kísérjék a város történéseit.

Hawa Mahal, Jaipur, India

A csodás Hawa Mahal-palota, más néven a Szelek Palotája Jaipur városának szimbóluma. A palota - mely egykor az uralkodó háremhölgyeinek lakhelyéül szolgált - elnevezése lyukacsos szerkezetére utal, ami gondoskodott az épület szellőzéséről, ugyanakkor a férfiszem által nem illethető lakók számára is lehetővé tette, hogy figyelemmel kísérjék a város történéseit.

Dia

Potala-palota, Lhásza, KínaA 13 emeletes Potala-palota Lhásza városától nyugatra, 3630 méterrel a tenger szintje fölött magasodik. Az egykor a Buddha reinkarnációjának tartott Dalai Láma rezidenciájaként szolgáló épületegyüttes ma múzeum és zarándokhely, melyet az UNESCO 1994-ben a nyilvánított a Világörökség részévé.Kapcsolódó cikk:4 gyönyörű palota »

Potala-palota, Lhásza, Kína

A 13 emeletes Potala-palota Lhásza városától nyugatra, 3630 méterrel a tenger szintje fölött magasodik. Az egykor a Buddha reinkarnációjának tartott Dalai Láma rezidenciájaként szolgáló épületegyüttes ma múzeum és zarándokhely, melyet az UNESCO 1994-ben a nyilvánított a Világörökség részévé.

Kapcsolódó cikk:
4 gyönyörű palota »

Dia

Nagy Palota, Bangkok, ThaiföldBangkok legnépszerűbb turistalátványossága egyértelműen a 18. században felépített Nagy Palota, mely a királyok hivatalos rezidenciájaként szolgált. A helyiek úgy tartják, a Smaragd Buddha templomában található, jádekőből készült szobor csodatévő erővel rendelkezik.

Nagy Palota, Bangkok, Thaiföld

Bangkok legnépszerűbb turistalátványossága egyértelműen a 18. században felépített Nagy Palota, mely a királyok hivatalos rezidenciájaként szolgált. A helyiek úgy tartják, a Smaragd Buddha templomában található, jádekőből készült szobor csodatévő erővel rendelkezik.

Dia

 	Királyi palota, Madrid, Spanyolország  	A királyi palotát, mely Spanyolország legnagyobb ilyen jellegű barokk épülete, Madrid legszebb műemlékének tartják. Annak ellenére, hogy ma is hivatalos uralkodói rezidencia, jelenleg múzeum működik falai között. Fogadótermeit különleges alkalmakkor veszi igénybe a királyi család.

Királyi palota, Madrid, Spanyolország

A királyi palotát, mely Spanyolország legnagyobb ilyen jellegű barokk épülete, Madrid legszebb műemlékének tartják. Annak ellenére, hogy ma is hivatalos uralkodói rezidencia, jelenleg múzeum működik falai között. Fogadótermeit különleges alkalmakkor veszi igénybe a királyi család.

Dia

 	Pápai palota, Avignon, Franciaország  	Az Avignon északi része fölött, a Dóm-sziklán elhelyezkedő pápai palota Európa legnagyobb gótikus épülete. Egykor erődként is szolgált, a 14. században pedig a nyugati kereszténység szimbólumának számított. A város képét alapjaiban meghatározó épületegyüttes egykor számos konklávé színhelye volt.

Pápai palota, Avignon, Franciaország

Az Avignon északi része fölött, a Dóm-sziklán elhelyezkedő pápai palota Európa legnagyobb gótikus épülete. Egykor erődként is szolgált, a 14. században pedig a nyugati kereszténység szimbólumának számított. A város képét alapjaiban meghatározó épületegyüttes egykor számos konklávé színhelye volt.

Dia

Schönbrunn, Bécs, AusztriaAz Ausztria legismertebb műemlékének és legkeresettebb turistalátványosságának számító, barokk stílusú Schönbrunn I. Ferenc József egykori rezidenciájaként ismert. A ma múzeumként üzemelő palota mellett a meseszép kertben is érdemes egy kiadós sétát tenni.Kapcsolódó cikk:A tökéletes hely egy csajos hétvégéhez »

Schönbrunn, Bécs, Ausztria

Az Ausztria legismertebb műemlékének és legkeresettebb turistalátványosságának számító, barokk stílusú Schönbrunn I. Ferenc József egykori rezidenciájaként ismert. A ma múzeumként üzemelő palota mellett a meseszép kertben is érdemes egy kiadós sétát tenni.

Kapcsolódó cikk:
A tökéletes hely egy csajos hétvégéhez »

Dia

Peterhof, Szentpétervár, OroszországA Peterhof, vagyis az egykori cárok híres Nyári Palotája Szentpétervártól 29 kilométerre, a Finn-öböl partján fekszik. A fényűző, orosz Versailles-ként is emlegetett épületegyüttest a tengeri szimbolika uralja, különös hangulatát pedig tovább fokozza, hogy csatorna köti össze a nyílt tengerrel.

Peterhof, Szentpétervár, Oroszország

A Peterhof, vagyis az egykori cárok híres Nyári Palotája Szentpétervártól 29 kilométerre, a Finn-öböl partján fekszik. A fényűző, orosz Versailles-ként is emlegetett épületegyüttest a tengeri szimbolika uralja, különös hangulatát pedig tovább fokozza, hogy csatorna köti össze a nyílt tengerrel.

Dia

Tiltott Város, Peking, KínaPeking szívében terül el a Tiltott Város, Kína dinasztikus múltjának szimbóluma, melybe hosszú évszázadokon keresztül nem tehették be lábukat földi halandók. A 75 csarnokot, számos templomot, pavilont, lakosztályt, udvart és kertet magában foglaló szövevényes palotarendszer 1997 óta a Világörökség része.Kapcsolódó cikk:Nézd meg a Tiltott Várost! »

Tiltott Város, Peking, Kína

Peking szívében terül el a Tiltott Város, Kína dinasztikus múltjának szimbóluma, melybe hosszú évszázadokon keresztül nem tehették be lábukat földi halandók. A 75 csarnokot, számos templomot, pavilont, lakosztályt, udvart és kertet magában foglaló szövevényes palotarendszer 1997 óta a Világörökség része.

Kapcsolódó cikk:
Nézd meg a Tiltott Várost! »

Dia

Mandalay-palota, Mandalay, BurmaAz 1857 és 1859 között felépült Mandalay-palota az utolsó burmai uralkodók palotájaként ismert. Az angolok által 1885-ben elfoglalt palota a második világháború során komoly károkat szenvedett, de az 1990-es években eredeti formájára építették újjá.

Mandalay-palota, Mandalay, Burma

Az 1857 és 1859 között felépült Mandalay-palota az utolsó burmai uralkodók palotájaként ismert. Az angolok által 1885-ben elfoglalt palota a második világháború során komoly károkat szenvedett, de az 1990-es években eredeti formájára építették újjá.

Dia

 	Versailles-i palota, Franciaország  	Az egykori vadászház területére felépült fényűző épületegyüttes, mely példával szolgált egész Európa kastélyépítészetét tekintve, 1789-ig a francia uralkodók hivatalos rezidenciájaként szolgált. Bár a kastély is különleges, parkját szintén a legszebbek között emlegetik.

Versailles-i palota, Franciaország

Az egykori vadászház területére felépült fényűző épületegyüttes, mely példával szolgált egész Európa kastélyépítészetét tekintve, 1789-ig a francia uralkodók hivatalos rezidenciájaként szolgált. Bár a kastély is különleges, parkját szintén a legszebbek között emlegetik.

Dia

Hofburg, Bécs, AusztriaA bécsi Ringstrasse környékén fekvő, nyolc évszázadon keresztül épült Hofburg 1533-tól a Habsburg-dinasztia állandó székhelyeként szolgált. A palotában járva kihagyhatatlan látnivaló Beethoven zongorája, Moktezuma tolldísze, Ferenc József hálóterme, Erzsébet királyné tornaterme, valamint a Szent Lándzsa, mellyel a legenda szerint Krisztus mellkasát döfték át.

Hofburg, Bécs, Ausztria

A bécsi Ringstrasse környékén fekvő, nyolc évszázadon keresztül épült Hofburg 1533-tól a Habsburg-dinasztia állandó székhelyeként szolgált. A palotában járva kihagyhatatlan látnivaló Beethoven zongorája, Moktezuma tolldísze, Ferenc József hálóterme, Erzsébet királyné tornaterme, valamint a Szent Lándzsa, mellyel a legenda szerint Krisztus mellkasát döfték át.

Dia

Alhambra, SpanyolországA híres mór építésű erőd és palota, Alhambra - a szó a vörös erődre utal - Granadától északkeletre, a Darro-folyó mentén emelkedik. A 13. és 15. század között felépített, csodás kertjeiről és faragásairól híres csoda 1984 óta az UNESCO Világörökség része.Kapcsolódó cikk:Európa 4 lenyűgöző csodája »

Alhambra, Spanyolország

A híres mór építésű erőd és palota, Alhambra - a szó a vörös erődre utal - Granadától északkeletre, a Darro-folyó mentén emelkedik. A 13. és 15. század között felépített, csodás kertjeiről és faragásairól híres csoda 1984 óta az UNESCO Világörökség része.

Kapcsolódó cikk:
Európa 4 lenyűgöző csodája »

Dia

Buckingham-palota, London, AngliaA London belvárosában található Buckingham-palota a mindenkori brit uralkodó hivatalos rezidenciája és lakhelye. Alapjait 1703-ban tették le, utoljára pedig a 19. században alakították át, így belső berendezése is ebből a korból való. A palota néhány díszszobáját nyár végén, a királynő éves skóciai útjának ideje alatt a nagyközönség előtt is megnyitják.

Buckingham-palota, London, Anglia

A London belvárosában található Buckingham-palota a mindenkori brit uralkodó hivatalos rezidenciája és lakhelye. Alapjait 1703-ban tették le, utoljára pedig a 19. században alakították át, így belső berendezése is ebből a korból való. A palota néhány díszszobáját nyár végén, a királynő éves skóciai útjának ideje alatt a nagyközönség előtt is megnyitják.
Blog.hu ajánló
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: