Az 5 legszebb sziget Görögországban

Görögország a mélykék tenger, a fehérre meszelt házak, a mítoszok és az életöröm világa. Íme, öt hely, melyre ez még inkább igaz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ősi mítoszok úgy tartják, a görög istenek sosem vetették meg a földi örömöket, minek legékesebb bizonyítéka az a hatezer, türkizkék tengerek által körbezárt kisebb-nagyobb csoda, melyet a kék-fehér világ partjai mentén szórtak szét jókedvű, mámoros kezeik.

A görög szigetek különleges atmoszférája éppúgy rejlik kusza mitológiai történetektől sűrű levegőjükben, mint érintetlenségükben, természeti szépségükben, hagyománytisztelő falvaikban és lakóik vendégszeretetében. Ha te is szeretnél e mesebeli tájak csodájára járni, kezdd a következő öttel!

A nagy kékség: Amorgos

A Naxos mellett, Athéntól mindössze néhány órányira fekvő Amorgos az Égei-tengeren található Kikládok-szigetcsoport egyik leglátogatottabb tagja. A sziget amellett, hogy kristálytiszta vízzel, számos jellegzetes görög szélmalommal és velencei kastéllyal büszkélkedhet, Hozoviatissa gyönyörű monostoráról is híres, mely egy hatalmas szakadék falába ékelődik be, csupán háromszáz méterre a tengertől.

A sziget központja a bájos halászfalu, a vízmosta házakkal, aprócska templomokkal és labirintusszerű, macskaköves utcákkal tűzdelt Chora, de Amorgos egyedülálló tengerparti színei miatt is érdemes idelátogatni - nem véletlen, hogy Luc Besson A nagy kékség című filmjét is itt forgatta le. A sziget továbbá tökéletes lehetőséget biztosít a kirándulásokra, valamint a Karavostasi kikötőben összpontosuló, bárok, éttermek és klubok által szolgáltatott napnyugta utáni élet is megér néhány álmatlan éjszakát.

Ikarosz utolsó szárnyalása: Ikaria

Az Égei-tenger északkeleti részén, Samos mellett található sziget Ikaroszról kapta a nevét, aki a mítosz szerint az itteni partok mellett zuhant a tengerbe, miután túl közel repült az istenekhez, és szárnyait megperzselték a nap sugarai. A vízesésekben, homokos és kavicsos strandokban, valamint festői falvakban gazdag sziget az egyik legérintetlenebb táj a környéken.

Központi települése Agios Kirikos falva, mely neoklasszicista házaival, szűk utcácskáival és mediterrán hangulatával pillanatok alatt elbűvöli az ideérkezőket, csakúgy, mint a számos különféle, hol öblökkel, hol lélegzetelállító sziklaformációkkal, hol pedig egyszerűen csak kristálytiszta, azúrkék vízzel szegélyezett partszakasza. Mindemellett Agios Kirikosban éjszaka sem áll meg az élet, amiről a hangulatos bárok és a tradicionális görög zene is gondoskodik.

Atlantisz nyomában: Santorini

A Kikládok csoportjához tartozó Santorini vulkanikus szigete nem véletlenül számít az egyik legkedveltebb görög úti célnak. Az Égei-tenger gyűrű alakú szigete egy egykori vulkán berobbanásának köszönheti létét, mely a szóbeszéd szerint olyan erős volt, hogy a közeli Atlantiszt is a tenger mélyére süllyesztette.

Kialakulása mellett - a vulkán 1956-ban tört ki utoljára, de a mai napig aktív - a sziget hegyeiről, a vulkanikus tevékenységnek köszönhetően feketére és vörösre színezett partjairól, kiváló borairól, nem utolsósorban pedig a kaldera szikláira épült kék-fehér falvairól, illetve az azok nyújtotta kihagyhatatlan kilátásról is híres. A vulkántúrák mellett érdemes ellátogatni Thirassiába - ahol megcsodálhatod az egész világon egyedülálló naplementét -, majd célba venni a sziget legelbűvölőbb falvait, Oiát, Firát, Messariát és Imeroviglit.

Ahol jó élni: Skopelos

Az északi Sporádok tagjai közé tartozó, Skiathos és Alonissos között elhelyezkedő gyönyörű görög sziget minden évben turisták ezreit vonzza a cédrusligetek, a csendes öblök és a tradicionális falvak falai közé. Mindennek - illetve a nemrég itt forgatott Mamma mia! című filmnek köszönhető növekvő népszerűség - ellenére a sziget a mai napig megőrizte hagyományait és érintetlen báját.

A hangulatos központi település, Glossa, a fehérre meszelt házak, a lépcsőlabirintusok és a szűk, napfényes sikátorok mellett különleges hangulatot árasztanak a sziget hosszú, homokos, smaragdzöld és tiszta vizű strandjai, melyek többsége a délnyugati partok mentén helyezkedik el - a legnépszerűbb közülük Panormos és Milia.

A sziget emellett valódi paradicsom azok számára, akik hajóval érkeznek, vagy vízi alkalmatosságot bérelnek, ugyanis bővelkedik idilli, rejtett öblökben, melyeket csak a tenger felől lehet megközelíteni.

A Jón-tenger paradicsoma: Zakynthos

A Jón-szigetek egyik legszebb tagja, a Kefalóniától délre található Zakynthos gyönyörű, homokos partjai, hatalmas fehér sziklái és a közöttük meghúzódó rejtett öblök mellett festői falvairól is híres, többek között a tradicionális hegyi települések korabeli villáiról, melyek az 1953-as nagy földrengést is túlélték.

A sziget nagyszerű homokos strandjai - amellett, hogy néhány közülük a veszélyeztetett Caretta-Caretta tengeri teknősök tojásrakóhelyeként szolgál - érintetlen szépségük és tükörként jellemezhető, smaragdszínű tengervizükről nevezetesek. A legszebbek közülük Gerakas, Marathia, Laganas, Porto Zoro és Kalamaki, de a lélegzetelállító hajótörött-partot, a Navagio-öblöt sem szabad kihagyni, mint ahogy Anafonitria kolostora, a Kambinál látható naplemente és a Kék Barlang is felejthetetlen élményt nyújt.

Ezt is szeretjük