3 tündéri hely őszi piknikezéshez

A finomságokon és a jó kedveden kívül már csak egy remek helyre van szükséged a délutáni piknikhez? Válaszd ezeket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés olyan időszak van az évben, mely szebb és hangulatosabb lenne az indián nyárnál. Ha a természet meleg színei, a simogató, enyhe napsütés és a musttól-avartól fűszeres őszi illatok téged is a szabadba csalogatnak, kapd a kezedbe a kockás plédet és a piknikkosarat, majd vedd célba az ország legszebb őszi pihenőhelyeit!

Tiszakürt
Melegmányi-völgy
Balatongyörök

Vizek, fák, virágok: Tiszakürti Arborétum

Ha egyetértesz azzal, hogy a kellemes időtöltéshez a jó társaságon kívül a különleges környezet, egy szeptemberi délutánon pedig az erdők, mezők illata, az őszi virágok színkavalkádja és a jó levegő is hozzátartozik, vedd célba az ország, egyben az Alföld egyik legszebb kertjét, a Kunszentmártontól nem messze található, híres Tiszakürti Arborétum napfényes ligetét.
 
A meseszerű park a Szarvasi Arborétumhoz hasonlóan az olasz származású Bolza család nevéhez köthető, akik a vadregényes angolkertek hagyományait itt is tökéletes harmóniában ötvözték a hely jellegzetes élővilágával, ez esetben a különleges tiszai tájjal.

A 140 éve alapított, hatvan hektáros arborétum látványa az Öregpark fafaragásokkal díszített sétányaival, az Öregtölgy-réttel, a Hármasplatán-réttel, az artézi kúttal, a Bolza-kastéllyal és a Tisza holtágával lelkedet is felfrissíti, azonban a kiadós sétákra is lehetőséget teremt, sőt, drótkötélpályával felszerelt kalandparkjának köszönhetően akkor is tökéletes célpont, ha az aktív kikapcsolódás hívének tartod magad, vagy épp örökmozgó csemetéidet szeretnéd lekötni.

De akkor is érdemes idelátogatnod, ha nem akarsz mást, csupán letelepedni a tölgyek, kőrisek, juharfák, platánok és a tóra hajló ciprusok árnyékába, majd rácsodálkozni, milyen szép is néha a világ.

Vízesések partján, erdők ölén: Melegmányi-völgy

Bár a virágok, a békés lugasok és a csendesen csörgedező, bájos patakok is kedvesek a szemnek, a természet vadregényesebb oldala, a szurdokok, a vízesések és a barlangok világa felülmúlhatatlan, ha kirándulásról van szó, de akkor is, ha olyan pihenőhelyet keresel, mely csupán látványával is egy egészen varázslatos világba repít.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kis országunk is bővelkedik az ilyen rejtett csodákban, melyek közül, ha az egyik legszebbet szeretnéd megismerni, vedd célba a Komló és Pécs között félúton található Melegmányi-völgyet, a Mecsek e páratlan természetvédelmi területét, mely értékes növényeit és természeti látnivalóit tekintve is vetekszik a Bükkben található, közismertebb Szalajka-völggyel.

A bükkerdőkkel, tölgyfákkal borított, mésztufa-lépcsőkkel, barlangokkal, apró medencéken átcsorgó patakokkal, víznyelőkkel és egyéb karsztjelenségekkel tarkított táj a Mecsek középső részének legszebb szurdoka.

A völgy bejárata a Pécs mellett található Szamárkútnál nyílik, ahonnan a piros jelzést követve juthatsz el a kisebb vízesések és sekély tavak világába, majd a völgy nagy vízeséséhez, mely mintegy nyolc métert tesz meg lefelé.

A vízesésnél pihenőhelyet is találsz padokkal, illetve tűzrakóhellyel egy hangulatos piknikhez, ám, ha van kedved, tovább is indulhatsz, hogy a Peknyáki-völgy, a Mély-völgy, a Páfrányos és a Kőlyuk-barlang varázslatos vidékét is felfedezd.

Balatoni nosztalgia, kilátással: Balatongyörök

Ha azon országjárók népes táborát gyarapítod, akik az őszi hónapok beköszöntével nehezen mondanak búcsút a nyári hangulatnak és a balatoni estéknek, keresd fel Balatongyörököt, azon belül is Szépkilátót, melyről úgy tartják, nem csak a magyar tenger környékén, de az egész világon az egyik legszebb panorámát tárja az utazó elé.

Idővel kiszárad a Balaton? 20 érdekes tény, amit nem tudtál róla

Nézegess képeket!

Elolvasom

A keszthelyi kistérség, egyben Zala megye híres üdülőtelepülése ősszel is csodaszép, köszönhetően többek között a határában magasodó Kápolna-dombnak, melynek aljában egykor domonkos rendi szerzetesek kolostora állt.

Ha többet szeretnél megtudni Balatongyörökről és környékéről, kattints ide! »

Ha megcsodáltad a domb alatt található, második századból származó római villa, illetve az ahhoz tartozó fürdő romjait és a Római-forrást, érdemes felkapaszkodnod a magaslat legtetejére - ez maga Szépkilátó -, ahol nemcsak gondosan kialakított pihenőhely és takaros kis tisztás várja, hogy birtokba vedd, de afelől is megbizonyosodhatsz, hogy Balatongyörök nem csupán földrajzi szempontból számít a Balaton nyugati kapujának.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A számos költőt és festőt megihlető panoráma szinte az egész környéket magában foglalja, kezdve a Tapolcai-medencétől Szigligeten át egészen Badacsony környékének tanúhegyeiig.

Képek: arboreta.hu, puszta.com; ddnp.hu; west-balaton.hu.

Ezt is szeretjük