20 legendás úti cél a filmek szerelmeseinek
Szívesen barangolnál olyan helyeken, melyek filmeken szerepeltek?

Dia

 	Ördögtorony, USA  	A világ egyik legkülönösebb természeti képződményeként számon tartott, ősi indián legendák által övezett amerikai csoda Spielberg Harmadik típusú találkozások című rendezéséből is ismerős lehet. A filmben a félelmetes szikla szolgált a földönkívüliek leszállóhelyéül.  	Kapcsolódó cikk: 	Az UFO-k leszállóhelye volt »

Ördögtorony, USA

A világ egyik legkülönösebb természeti képződményeként számon tartott, ősi indián legendák által övezett amerikai csoda Spielberg Harmadik típusú találkozások című rendezéséből is ismerős lehet. A filmben a félelmetes szikla szolgált a földönkívüliek leszállóhelyéül.

Kapcsolódó cikk:
Az UFO-k leszállóhelye volt »

Dia

 	Hinuera-völgy, Új-Zéland  	Új-Zéland idegenforgalmának utóbbi években bekövetkező nagymértékű növekedése A gyűrűk ura-trilógiának is köszönhető, melynek lélegzetelállító felvételeinek az ifjú ország adott otthont. A hobbitok falva a Hinuera-völgyben ma is megtekinthető.

Hinuera-völgy, Új-Zéland

Új-Zéland idegenforgalmának utóbbi években bekövetkező nagymértékű növekedése A gyűrűk ura-trilógiának is köszönhető, melynek lélegzetelállító felvételeinek az ifjú ország adott otthont. A hobbitok falva a Hinuera-völgyben ma is megtekinthető.

Dia

 	Knebworth House, Nagy-Britannia  	Az 1989-es, Tim Burton-féle Batmanben a New York gótikus verziójában, Gotham City-ben található Wayne-majornak az Angliában, Londontól északra elhelyezkedő Knebworth-ház adott otthont. Az épület volt a lakóhelye a viktoriánus írónak, Edward Bulwer Lyttonnak is.  	Kapcsolódó galéria 	Híres kísértetkastélyok »

Knebworth House, Nagy-Britannia

Az 1989-es, Tim Burton-féle Batmanben a New York gótikus verziójában, Gotham City-ben található Wayne-majornak az Angliában, Londontól északra elhelyezkedő Knebworth-ház adott otthont. Az épület volt a lakóhelye a viktoriánus írónak, Edward Bulwer Lyttonnak is.

Kapcsolódó galéria
Híres kísértetkastélyok »

Dia

Caffe Latino, OlaszországAz Anthony Minghella által rendezett A tehetséges Mr. Ripley különös történetét a varázslatos olasz helyszínek, a Nápolyi-öböl és Róma teszik egy időre napfényesebbé. Rómában található a Vesuvio, vagyis a Caffe Latino is, ahol Matt Damon emlékezetes előadásában hangzott el a My funny Valentine.

Caffe Latino, Olaszország

Az Anthony Minghella által rendezett A tehetséges Mr. Ripley különös történetét a varázslatos olasz helyszínek, a Nápolyi-öböl és Róma teszik egy időre napfényesebbé. Rómában található a Vesuvio, vagyis a Caffe Latino is, ahol Matt Damon emlékezetes előadásában hangzott el a My funny Valentine.

Dia

Syon Park, Nagy-BritanniaA korabeli angol társadalom felső és alsóbb osztályait szembeállító gyilkossági dráma, a Robert Altman által rendezett Gosford Park egyes belső jeleneteit - a felső osztály életterületén játszódóakat - a londoni Syon-házban vették fel. A film mellett számos BBC-alkotást és sorozatot is a házban forgattak.

Syon Park, Nagy-Britannia

A korabeli angol társadalom felső és alsóbb osztályait szembeállító gyilkossági dráma, a Robert Altman által rendezett Gosford Park egyes belső jeleneteit - a felső osztály életterületén játszódóakat - a londoni Syon-házban vették fel. A film mellett számos BBC-alkotást és sorozatot is a házban forgattak.

Dia

Chott el Djerid, TunéziaTunézia kopár, sivatagi területe mára népszerű úti céllá vált, köszönhetően annak, hogy e furcsa vidéken forgatták le a Csillagok háborúja-trilógia azon jeleneteit, melyek Luke Skywalker gyermekkorának helyszínén, a Tatooine-bolygón játszódtak.

Chott el Djerid, Tunézia

Tunézia kopár, sivatagi területe mára népszerű úti céllá vált, köszönhetően annak, hogy e furcsa vidéken forgatták le a Csillagok háborúja-trilógia azon jeleneteit, melyek Luke Skywalker gyermekkorának helyszínén, a Tatooine-bolygón játszódtak.

Dia

Firenze, OlaszországA Szoba kilátással című klasszikus kosztümös filmben, mely az Edward-kori angol társadalom korhű keresztmetszete, a firenzei Hotel degli Orafi szolgált az ifjú arisztokrata, a Helena Bonham Carter által megformált Lucy és gardedámja szálláshelyéül. Az 1990-es években felújított szálloda ma is működik.

Firenze, Olaszország

A Szoba kilátással című klasszikus kosztümös filmben, mely az Edward-kori angol társadalom korhű keresztmetszete, a firenzei Hotel degli Orafi szolgált az ifjú arisztokrata, a Helena Bonham Carter által megformált Lucy és gardedámja szálláshelyéül. Az 1990-es években felújított szálloda ma is működik.

Dia

Tiffany & Co., USAA Truman Capote kisregényéből született Álom luxuskivitelben - Breakfast at Tiffany’s - című film egyik legemlékezetesebb jelenete a híres manhattani ékszeráruház előtt játszódik, ahol is Audrey Hepburn elfogyasztotta híres reggelijét.

Tiffany & Co., USA

A Truman Capote kisregényéből született Álom luxuskivitelben - Breakfast at Tiffany’s - című film egyik legemlékezetesebb jelenete a híres manhattani ékszeráruház előtt játszódik, ahol is Audrey Hepburn elfogyasztotta híres reggelijét.

Dia

Via Margutta, OlaszországAudrey Hepburn 1953-as filmje, a Római vakáció összes helyszínének maga Róma adott otthont, közöttük a Spanyol lépcső, a Colosseum, a Trevi-kút vagy épp a Gregory Peck által megformált amerikai újságíró - a valóságban is létező - apartmanja a Via Margutta 51-es szám alatt.

Via Margutta, Olaszország

Audrey Hepburn 1953-as filmje, a Római vakáció összes helyszínének maga Róma adott otthont, közöttük a Spanyol lépcső, a Colosseum, a Trevi-kút vagy épp a Gregory Peck által megformált amerikai újságíró - a valóságban is létező - apartmanja a Via Margutta 51-es szám alatt.

Dia

Fort Ricasoli, MáltaA római Colosseumot a rendező, Ridley Scott túl kicsinek találta, hogy a Gladiátor forgatási helyszínéül szolgáljon, így végül a máltai Ricasoli-erőd romjainál - illetve teljes egészében Málta területén - vették fel a film jeleneteit. Itt forgatták továbbá a Tróját is.

Fort Ricasoli, Málta

A római Colosseumot a rendező, Ridley Scott túl kicsinek találta, hogy a Gladiátor forgatási helyszínéül szolgáljon, így végül a máltai Ricasoli-erőd romjainál - illetve teljes egészében Málta területén - vették fel a film jeleneteit. Itt forgatták továbbá a Tróját is.

Dia

Globe Pub, Nagy-BritanniaA Londonban található Globe Pub épületében, pontosabban afölött tengette szingli napjait René Zellwéger a Bridget Jones naplójának filmváltozataiban. A lakás London egyik legjobb helyén található, körülvéve a legnépszerűbb éttermekkel és kávézókkal, közel a London Bridge állomáshoz.

Globe Pub, Nagy-Britannia

A Londonban található Globe Pub épületében, pontosabban afölött tengette szingli napjait René Zellwéger a Bridget Jones naplójának filmváltozataiban. A lakás London egyik legjobb helyén található, körülvéve a legnépszerűbb éttermekkel és kávézókkal, közel a London Bridge állomáshoz.

Dia

Valley of the Goblins, USAAz amerikai egyesült államokbeli Utahban található földöntúli tájat, a Koboldok völgyét gyakran használják sci-fik forgatási helyszínéül. A bizarr sziklaformációk valóban olyan érzetet keltenek, mintha nem is a földön volnának - ennek köszönhető, hogy például a Star Trekben is feltűntek.

Valley of the Goblins, USA

Az amerikai egyesült államokbeli Utahban található földöntúli tájat, a Koboldok völgyét gyakran használják sci-fik forgatási helyszínéül. A bizarr sziklaformációk valóban olyan érzetet keltenek, mintha nem is a földön volnának - ennek köszönhető, hogy például a Star Trekben is feltűntek.

Dia

 	Belaggio Kaszinó, USA  	A Las Vegasban található lenyűgöző Belaggio Hotel és Kaszinó Steven Soderbergh filmjében, az Ocean’s Elevenben szinte önálló karakterré lép elő. A film szinte összes helyszíne valós, és a néző a Belaggio-t is csaknem olyannak látja, mint az odalátogatók.

Belaggio Kaszinó, USA

A Las Vegasban található lenyűgöző Belaggio Hotel és Kaszinó Steven Soderbergh filmjében, az Ocean’s Elevenben szinte önálló karakterré lép elő. A film szinte összes helyszíne valós, és a néző a Belaggio-t is csaknem olyannak látja, mint az odalátogatók.

Dia

 	Café des Deux Moulins, Franciaország  	Bár 2001-ben mutatták be, az Amélie csodálatos élete mára a filmklasszikusok közé tartozik. A film megkapó hangulatához Párizs, azon belül a Montmartre is hozzájárult, ahol érdemes betérni az Amélie munkahelyét megformáló kávézóba is egy konyak és egy créme brulée erejéig.

Café des Deux Moulins, Franciaország

Bár 2001-ben mutatták be, az Amélie csodálatos élete mára a filmklasszikusok közé tartozik. A film megkapó hangulatához Párizs, azon belül a Montmartre is hozzájárult, ahol érdemes betérni az Amélie munkahelyét megformáló kávézóba is egy konyak és egy créme brulée erejéig.

Dia

Lacock-apátság, Nagy-BritanniaBár a Harry Potter-filmek jeleneteinek jó részét számítógéppel generálták, számos valóságos helyszín adott otthont a forgatásoknak. Ezek közé tartozik Dursley-ék háza Berkshire-ben vagy az iskola belső tereit és a tantermeket megjelenítő Lacock-apátság Wiltshire-ben.

Lacock-apátság, Nagy-Britannia

Bár a Harry Potter-filmek jeleneteinek jó részét számítógéppel generálták, számos valóságos helyszín adott otthont a forgatásoknak. Ezek közé tartozik Dursley-ék háza Berkshire-ben vagy az iskola belső tereit és a tantermeket megjelenítő Lacock-apátság Wiltshire-ben.

Dia

Notting Hill, Nagy-BritanniaA londoni Notting Hillt az azonos című, magyarul Sztárom a párom címre keresztelt film bemutatása után még többen látogatják meg. A legnépszerűbb helynek a piac, illetve Hugh Grant kék ajtaja számít - ami manapság már csak feketén látható.

Notting Hill, Nagy-Britannia

A londoni Notting Hillt az azonos című, magyarul Sztárom a párom címre keresztelt film bemutatása után még többen látogatják meg. A legnépszerűbb helynek a piac, illetve Hugh Grant kék ajtaja számít - ami manapság már csak feketén látható.

Dia

 	Pienza, Olaszország  	Az angol beteg című, számos Oscar-díjat nyert film gyönyörű felvételeiről és tájairól is híres, melyek közül az egyik legemlékezetesebb Toszkána, mely a Villa San Girolamónak adott otthont. Az itt játszódó jeleneteket a toszkán Pienza festői városában forgatták le.

Pienza, Olaszország

Az angol beteg című, számos Oscar-díjat nyert film gyönyörű felvételeiről és tájairól is híres, melyek közül az egyik legemlékezetesebb Toszkána, mely a Villa San Girolamónak adott otthont. Az itt játszódó jeleneteket a toszkán Pienza festői városában forgatták le.

Dia

Redwood Nemzeti Park, USAAz ősi mamutfenyők által uralt vidéken forgatták le az eredeti Csillagok háborúja-trilógia legemlékezetesebb jeleneteit, ez adott ugyanis otthont az ewokok hazájának, az Endor nevű bolygónak, így a híres endori csatának is, mely után Palpatine-t és Darth Vadert is itt temették el.

Redwood Nemzeti Park, USA

Az ősi mamutfenyők által uralt vidéken forgatták le az eredeti Csillagok háborúja-trilógia legemlékezetesebb jeleneteit, ez adott ugyanis otthont az ewokok hazájának, az Endor nevű bolygónak, így a híres endori csatának is, mely után Palpatine-t és Darth Vadert is itt temették el.

Dia

Park Hyatt Tokyo, JapánSofia Coppola 2003-as, Oscar-díjas filmjében, az Elveszett jelentésben, a szállodának, melyben Bob és Charlotte is megszállt, egyúttal az összes belső helyszínnek a tokiói Park Hyatt Tokyo felhőkarcolója adott otthont. A kívülről monumentális, belülről viszont elegáns és stílusos hotel Tokió egyik legnépszerűbb szállodája.

Park Hyatt Tokyo, Japán

Sofia Coppola 2003-as, Oscar-díjas filmjében, az Elveszett jelentésben, a szállodának, melyben Bob és Charlotte is megszállt, egyúttal az összes belső helyszínnek a tokiói Park Hyatt Tokyo felhőkarcolója adott otthont. A kívülről monumentális, belülről viszont elegáns és stílusos hotel Tokió egyik legnépszerűbb szállodája.

Dia

 	Taormina, Olaszország  	A Keresztapa-trilógia második, Oscar-díjas részének New York-ban található helyszínei is megérnek egy látogatást - például a Vazak’s Bar -, ám ugyanez elmondható az autentikus és festői szicíliai városról, Taormináról is, mely Corleone városának szolgált színhelyéül.

Taormina, Olaszország

A Keresztapa-trilógia második, Oscar-díjas részének New York-ban található helyszínei is megérnek egy látogatást - például a Vazak’s Bar -, ám ugyanez elmondható az autentikus és festői szicíliai városról, Taormináról is, mely Corleone városának szolgált színhelyéül.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: