Íme, a legbékésebb országok 2022-ben: 7 európai állam került a top 10-be
A Global Peace Index listáját most is európai országok vezetik: a legbiztonságosabb államokat mutatjuk.

GettyImages-1309111718
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Global Peace Index című jelentésben a világ országait rangsorolja és elemzi az Institute for Economics and Peace kutatóintézet több szempont szerint. A lista megmutatja, melyek a legbiztonságosabb és a legtöbb veszélyt rejtő államok.

A szempontok közé tartozik számos egyéb között az is, hogy az adott országban milyen külső és belső konfliktusok zajlanak, milyen mértékű a militarizáció, az utazók milyen biztonsági körülményekre számíthatnak a statisztikák szerint. A terrorizmus, az erőszakos bűncselekmények, megmozdulások számát és valószínűségét, a belső megosztottságot is figyelembe veszik, valamint a szomszédokkal fennálló békés kapcsolatot is. A törpeállamokat hivatalosan nem veszik fel a listára, ám Szingapúr mégis helyet kap rajta.

A legbékésebb országok 2022-ben

A lista a nemzetközi történések tükrében persze minden évben tartogat valami újdonságot, változást, igaz, többnyire a lista élmezőnye ugyanabból az államokból kerül ki. Ukrajna például az oroszok támadása miatt egyből a 153. helyre esett vissza, még Észak-Koreát is előbbre sorolták a tragikus sorsú európai államnál. Talán meglepő, de Magyarország idén a 13. helyen végzett, ami nagy előrelépés az előző évekhez képest.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük