Láttál már neonzöld tavat?
Nézd meg a szivárványok földjét!
Szivárványtavak, sosem látott természeti csodák - gyönyörködj te is a világ egyik legszebb helyében!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem hiába volt a Yellowstone Park a világ legelső nemzeti parkja, hiszen csodás természeti kincsei, pazar növény- és állatvilága még ma is ámultba ejti az utazókat. A gejzírekben és színes hévforrásokban gazdag vidéket turisták milliói keresik fel évről évre, hiszen ezen ritka természeti kincseket mindenki szeretné megcsodálni. Ha te is kíváncsi vagy az algák által zöldre festett tavak szépséges világára, akkor ide életed során egyszer el kell látogatnod.

Az igazsággá váló misztikus mese

Réges-régen, még az Egyesült Államok megalakulása idején, néha találkozni lehetett olyan cserzett bőrű öreg telepessel, aki egy csodálatos nyugati vidékről mesélt, ahol a földből feltörő forró víz a fáknál is magasabbra csap fel, és a dübörgésbe még a föld is beleremeg.

Ezek az öregek azt állították, hogy arrafelé üveghegyek és kénhegyek vannak, illetve temérdek pisztráng, melyeket azon nyomban meg is lehet főzni a gőzölgő vízben. A tavak olyanok, mint megannyi bugyborékoló festékes edény vagy lépcsőzetesen egymás fölé helyezett porcelánkád, ahol válogatni lehet a különböző hőmérsékletű vizek között.

Vannak továbbá olyan erdők is, ahol a kőfákon kőmadarak kőénekeket dalolnak. Természetesen a mesélőknek senki sem hitt, a történetek mégis fennmaradtak.

1870-ben a kormány expedíciót küldött ki az igazság kiderítésére, beszámolójuk nyomán pedig Grant elnök 1872-ben a 9000 négyzetkilométeres területet - a világon elsőként - nemzeti parkká nyilvánította, megtiltva ott a letelepedést vagy a föld értékesítését, hogy minden ember élvezhesse és használhassa. A Yellowstone név a park legnagyobb folyójának indián elnevezése.

A természet adta szépségek birodalma

Azóta látogatók milliói állapíthatták meg, hogy a régieknek sok mindenben igazuk volt. A parkon belül a kontinentális vízválasztó mindkét oldalán erednek vízfolyások, és van üveghegy is - az Obszidián-szikla, mely vulkáni üvegből épül fel, és amelyből a soson harcosok egykor nyílhegyeiket hasították.

A Minerva-teraszon egymás fölött természetes kalcitfürdők gőzölögnek, és a Fountain Paint Potnál fortyogó iszapgödrök az ásványi anyagoktól a szivárvány minden színében pompáznak.

Gejzírek és szivárványtavak

A Yellowstone leggyakrabban emlegetett látványosságai változatlanul a gejzírek, ezek a félelmetesen lenyűgöző vízoszlopok, mint az Old Faithful, mely menetrendszerűen nagyjából óránként, 40-45 méter magasra csap fel az ég felé. A parkban 10 ezer hévforrás található.

A gejzíreken kívül vannak gőzölgő mélyedések, melyekben fortyog az iszap, és kénes gőzök törnek elő a fumarolának nevezett kürtőkből. A hévforrásokat gyakran színezik smaragdzöldre, neonzöldre vagy türkizkékre az algák, melyek alkalmazkodtak a forrásponthoz közeli hőmérséklethez. E természeti jelenségek a vékony földkéreg alatt elmozduló olvadt kőzeteknek köszönhetők, melyek bármikor a felszínre törhetnek.

Az enyhébb kitörések szinte teljesen kitöltötték a krátert hamuval és lávával, elzárva az ősi Yellowstone-folyó útját, így megszületett a Yellowstone-tó. De a folyó, a három jégkorszak gleccserei és még inkább a forró víz és gőz lassan kivájták a mai yellowstone-i Grand-kanyont, mely a tótól több csodálatos vízesésen át távolodik el.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Csodálatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük