3 durva csapda, amibe könnyen belesétálhatsz: a last minute buktatói
Ezekre a dolgokra figyelj oda, ha nagyon olcsó last minute utazásokra vadászol!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy lassan közeleg a főszezon vége, az utazási irodák egyre több last minute nyaralási ajánlattal kecsegtetnek, ám ezeket nem árt a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel kezelni, mivel az indulás előtt nem sokkal lefoglalt utak nem egyszer csapdákat is rejthetnek.

A kedvező árért cserébe ugyanis előfordul, hogy le kell nyelned a kedvezőtlen feltételeket. Ezekre figyelj, ha mégis last minute úttal szeretnéd csökkenteni a nyaralás költségeit!

Gyanakodj, ha túl olcsó!

A last minute utak lényege, hogy indulás előtt csupán egy-két héttel - sőt, akár csupán napokkal - foglalod le a nyaralást, ilyenkor ugyanis az irodák áron alul értékesítik a lemondott vagy kimaradt helyeket.

A bátrabbak a legnagyobb árzuhanásra számítva képesek akár az utolsó pillanatig, vagyis az indulás előtti egy-két napig is várni, amikor akár 40%-os kedvezménnyel is nyaralhatnak az eredeti katalógusárhoz képest. De ez már tényleg nagy rizikóval jár, ráadásul, ha utánajársz az átlagáraknak, és ahhoz képest irreálisan olcsó ajánlattal találkozol, nem biztos, hogy megéri belevágni, bármilyen kedvezőnek is tűnik első pillantásra.

Előfordulhat ugyanis, hogy a túl olcsó utazással kecsegtető iroda éppen akkor megy csődbe, amikor te indulnál nyaralni, vagy akár már kint vagy a helyszínen.

Tapasztalatok szerint ugyanis a folyamatosan nyomott, túl alacsony áron utakat kínáló irodák csupán néhány évig életképesek a piacon.

Minden benne van az árban?

Gyakran előfordul az is, hogy az interneten böngészve vadászod a csábító árakat, és találsz is ilyet, ám az iroda oldalán nincs minden részlet feltüntetve a költségeket illetően, ezért - tévesen - örömmel nyugtázod, hogy hihetetlen ajánlatot fogtál ki, majd később jön a meglepetés.

Ilyenkor derül ki ugyanis, hogy a honlapon feltüntetett ár korántsem tartalmaz minden költséget, és vannak olyan nélkülözhetetlen szolgáltatások, melyekért muszáj lesz fizetned, nem úszhatod meg a dolgot. Ezek a félreértések legtöbbször a reptéri transzfer, a fapados gépek esetében a borsos árú csomagfeladás, plusz a biztosítás vagy akár a vízumköltségek körül fordulnak elő. Vagyis, mielőtt döntesz, mindenképp járd körül a dolgot, hogy pontosan milyen fizetnivalók lehetnek még az alapáron kívül.

Már betelt, de...

Egyes irodák olyan ajánlatokat is fönt hagynak a honlapjukon, és élőként hirdetnek, melyek már egyébként beteltek. Ez egy tipikus trükk, mellyel könnyen csőbe húzhatják a gyanútlan utazni vágyót. Ha sok keresgélés után rátalálsz egy szimpatikus ajánlatra, beleszeretsz a helyszínbe, és már szinte biztosra veszed, hogy hamarosan ott süttetheted a hasad, akkor nagy eséllyel talán többet is kifizetnél érte.

Erre számítanak ezeknél az irodáknál is: ilyenkor a telefonos érdeklődést követően az irodából visszahívást ígérnek, ami ugyan meg is történik pár órával később, ám azzal a rossz hírrel, hogy a kiválasztott szálláshely sajnos már betelt, viszont ugyanott, kicsit persze drágábban még lecsaphatsz egy másik ajánlatra. Mivel nem sok gondolkodási időt hagynak, ilyenkor az ember hajlamos igent mondani a kevésbé kedvezőre is, hiszen már beleélte magát a korábbi ajánlat kínálta lehetőségbe.

Voltál már last minute nyaraláson?

Ezt is szeretjük