Az ország 3 legizgalmasabb labirintusa
Kész vagy elveszni hazánk legkülönlegesebb labirintusaiban? Tarts velünk!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A labirintus, mint szimbólum mintegy ötezer éve jelen van az emberiség kultúrtörténetében, mely idő alatt értelmezték az újjászületés és a beavatás jelképeként, de épp úgy szolgálta az esztétikumot vagy épp a szórakozást. A világ régi időkből fennmaradt és újonnan létrehozott útvesztőit ma is egyfajta misztikum lengi körül, nem véletlen hát, hogy utazók tízezrei járják végig őket. Ha téged is érdekelnek e különös alkotások, nem is kell messzire menned - íme, Magyarország három legizgalmasabb labirintusa.

Budavári labirintus
Tiszadobi labirintus

A Várhegy gyomrában: Budavári Labirintus

Mélyen Budapest szívében egy sokak számára ismeretlen világ tárja fel kapuit a kíváncsi utazó előtt, a budai várnegyed alagsorában ugyanis mintegy 1200 méter hosszú labirintus kanyarog, járataiban a történelem nyomait és emlékeit őrizve.
 
A vár alatt meghúzódó barlangrendszer legnagyobb és legrendezettebb látogatható szakaszának számító pincerendszer különböző labirintusainak és termeinek bebarangolása igazi kalandtúra a kirándulók számára, mely különösebbnél különösebb helyeket rejt, kezdve a modern kori Világtengelytől az Őskori Barlanglabirintuson és a Csodaszarvas-ösvényen át egészen az elképesztő Más-világi Labirintusig és a Bátorság Labirintusáig.
 
Ne hagyd ki a Sámán-átjárót, a Hun magaslatot, az Árpád-házi boltíves termet és a Reneszánsz sziklatermet se, mint ahogy a labirintustárlatot is érdemes megtekintened, segítségével ugyanis számos érdekességet tudhatsz meg a titokzatos útvesztők történetéről.


A misztikus hangulat megéléséhez a Budavári Labirintus a furcsa és sejtelmes helyszínek mellett az Olajlámpás Labirintus révén is gondoskodik, melynek sötét, kinek romantikus, kinek borzongató járatait igen autentikus módon barangolhatod be. Az útvesztő mindemellett számos kulturális, zenei, művészeti programnak ad otthont, így mindenképp érdemes legalább egyszer meglátogatnod.

Meseszép történelmi sövénykert: a tiszadobi labirintus

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon található Andrássy-kastély és lenyűgöző látványt nyújtó, védett parkja tökéletes bizonyíték arra, hogy nem kell messzi, angol vagy épp francia tájakra látogatnod ahhoz, hogy az egykori arisztokrácia lélegzetelállító épületeit és kertjeit megcsodálhasd.

A 12 tornyú neogótikus, romantikus stílusú kastélyt gróf Andrássy Gyula emeltette 1880 és 1885 között, a mendemondák szerint Erzsébet királyné tiszteletére. A Loire-menti lovagvárakat idéző épület emellett titokzatos összefüggést mutat az évek felosztásával, ugyanis négy bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van.

1950 óta gyermekotthonként működik az impozáns megjelenésű palota, melynek északi oldalát a Magyarországon egyedülálló, tiszafasor-koszorúval övezett bukszuslabirintus szegélyezi. Az eredetileg angol és francia kertek stílusát követő, de egyben klasszikus tájkertként kialakított park sajnos nem kerülhette el a világháborúk pusztításait. Valódi csoda, hogy átvészelte ezeket az időszakokat és a fosztogatásokat ez a több mint száz éves kertművészeti csoda, mely szerencsére a mai napig látogatható. A hatalmas, szépen gondozott, tekervényes sövénykertben felkutathatod Fadrusz János híres Leányszöktetés nevezetű szobrát is.

A szabadtéri tanterem: a zsámbéki kukorica-útvesztő

Zsámbékot számos nevezetessége - ha itt jársz, a zsámbéki templomromot, a Zichy-kastélyt, a Török-kutat és a Zárdakertet is nézd meg - mellett újabban a híres kukorica-útvesztő miatt is előszeretettel keresik fel az utazók. A félig megtervezett, félig természet szülte alkotást, mely többek között a kukorica értékére és jelentőségére szeretné felhívni kicsik és nagyok figyelmét, Zsámbék határában hozta létre a helyi Bodzavirág Kertbarát Kör és a Piroskutya Alkotóközösség.

A mintegy négyhektáros kukoricalabirintus, mely az ország első igazi tudományos útvesztője, felépítésében egy klasszikus hétkörös labirintus képét mutatja. A különleges kukoricamezőn a növények több méteres magasságba emelkedve alkotnak titokzatos sövényt - az ültetvény belsejében pedig számos érdekes információt felfedezhetsz a kihelyezett ismertető táblákon -, a középpont megtalálása pedig majdnem két kilométeres sétára nyújt lehetőséget.

Képek: labirintus.com; hu.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük