Halottakat találtak a magyarországi domb belsejében
Ma bárki megnézheti
A kunhalmok hazánk talán legtitokzatosabb látnivalói.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember egy skanzenban jár, az a különös érzés keríti hatalmába, mintha időutazáson venne részt, hiszen az egykor itt élt emberek lakókörnyezetéről, hétköznapjairól, szokásairól, hagyományairól tudhat meg többet.

M3 Archeopark
Kunhalom a parkban
Szálka-halom

Budapesttől nem messze is meglátogatható egy skanzenszerű kiállítóhely, az M3 Archeopark, mely hazánk első tájtörténeti és régészeti pihenőparkja.

Különlegessége, hogy a látnivalók az őskortól szinte napjainkig elevenítik fel a terület kultúráját. A kiállított tárgyak azoknak a leleteknek a másolatai, melyeket az M3-as autópálya építése során találtak a régészek és a kivitelezők.

Látnivalók az Archeoparkban

Az Archeopark kiállítása rendkívül gazdag. A nagyvárosból oda látogatók főleg, de a vidéken élők is rengeteg olyan dolgot tekinthetnek meg, mellyel a hétköznapok során talán még soha nem találkoztak, illetve megismerkedhetnek a több ezer évvel ezelőtt élők mindennapjaival, lakókörnyezetével is.

A parkban megtekinthető például egy istálló háziállatokkal, egy kukoricagóré, egy gémeskút, több szabadtéri kemence, emellett látogatható egy hétezer évvel ezelőtti otthont megidéző nádfedeles, sárral tapasztott, sövényfalas újkőkori lakóház is, valamint egy római típusú őrtorony, mögötte egy népvándorlás kori védelmi vonalat rekonstruáló cölöpsorral.

A park igazi különlegessége azonban, egyben központi látnivalója egy kunhalomnak nevezett földház, ahol jelentős régészeti leletek tekinthetők meg.

Mik azok a kunhalmok?

Országszerte, de főleg az Alföld területén számos kisebb domb található, melyet még a honfoglalás előtti időkben hoztak létre mesterségesen. A dombok valaha különböző funkciókat töltöttek be: az úgynevezett tellek lakódombok, a kurgánok halomsírok voltak. Idővel a kunhalmokat őrhelyként és határhalomként, a település határainak kijelölésére használták.

A kunhalmok Magyarországon a Hortobágyon - például Szálka-halom -, a Nagykunságban, a Tiszántúlon, a Jászságban, Békés megyében is megtalálhatók. Többségükben a réz- és bronzkor idején hozták létre őket, körülbelül i. e. 2300 és 750 között. A kunhalmok feltárása izgalmas és egyben misztikus feladat is a régészeknek, hiszen, amikor egy ilyet megvizsgálnak, még nem tudhatják, mi is fogadja őket a domb belsejében.

Amennyiben temetkezési helyként funkcionáló halomra lelnek, a régészek emberi maradványokkal találják szemben magukat. Az ilyen dombok általában csúcsosabbak, mint a más funkciójúak, és átmérőjük is kisebb. Az M3 Archeopark kunhalmában egy rézkori temetkezési hely is megtekinthető.

Más feltárt sírdombok

Sárrétudvaron a Balázs-halom különleges leletet tartogatott a régészek számára. A dombot 1910-ben több ezer szekérrel hordták el útépítés miatt, ekkor került elő belsejéből egy színes, csíkos szőnyeg alól egy prémbe burkolt, vörösre festett, zsugorított csontváz.

A Szerdek-halom is jelentős régészeti lelet volt. Itt egy honfoglalás kori temetőre bukkantak, és találtak lovas kellékeket is, például lózablát és halántékkorongokat. Jászalsószentgyörgy területén is feltártak egy jelentős, fejedelmi sírdombot. A régészek az ott talált emberi maradványokat egy 2-3. századbéli jász törzsfőjének tartják.

Titokzatos föld alatti hely Magyarországon

Nemcsak a temetkezési helyek, hanem a hadászati célból épített föld alatti bunkerek is érdekesek történelmi szempontból. Nézd meg a videót!

Veszélyeztetett dombok

Bár a halmok rendkívül értékes és érdekes régészeti anyagot biztosítanak, védelmükre sajnos kevés figyelem jut. Rengeteg domb pusztul el amiatt, hogy az emberek nem tudják, mit is rejtenek. A mezőgazdasági tevékenységek és az építőipar óvatlansága miatt rengeteg régészetileg értékes halom lett már semmivé.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Szerencsére az M3 Archeopark féltve őrzi a kunhalom, mint történelmileg és régészetileg is jelentős emberi alkotás - emlékét, és elérhetővé teszi az érdeklődő turisták számára. Az ott elérhető szabadidős lehetőségek - étterem, színpad, játszótér, sportpálya - egész napos családi program szervezését teszi lehetővé. A park április 1-től október 15-ig látogatható.

Képek: www.m3archeopark.hu, hu.wikipedia.org, Mr. Silesian, Kprwiki.

Ezt is szeretjük