Furcsa dolgokat találtak a magyar domb belsejében

Képeken a leghíresebb példák

A kunhalmok a legkülönlegesebb magyar látnivalók közé tartoznak.

Furcsa dolgokat találtak a magyar domb belsejében
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mesterségesen létrehozott földhalomként definiálható kunhalmoknak - melyek ma is nagy számban fordulnak elő a Kárpát-medence területén - több típusa is létezik, eredeti funkciójuk szerint lehettek lakódombok, temetkezőhelyek, vagyis kurgánok, emellett betölthették az őrhely, illetve határjelző pont funkcióját is.

Az akár öt-tíz méter magas, illetve 20-50 méteres átmérővel rendelkező halmok a bennük feltárt régészeti leletek miatt is különlegesek - nem véletlen, hogy ma jelentős részük számít népszerű látnivalónak, illetve van, amelyik kiállítóhellyé vált -, mindemellett azonban védett természeti értékként is megkülönböztetik őket.

A feltételezések szerint egykor 40 ezer kunhalom is boríthatta az Alföld területét, mára azonban igen jelentős mennyiségű pusztult el közülük. Nézz meg néhányat azok közül, melyek megmaradtak!

Még több hely, ha ilyenkor is kirándulnál:

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük