Rejtélyes objektumok Magyarországon: mindenki kíváncsi, mit rejthetnek belül

Egyre nagyobb figyelem övezi a titokzatos hazai kunhalmokat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A közeljövőben az Európai Unió 202 millió forintos támogatásával kunhalmokat és egykori földvárakat állítanak helyre a Kiskunsági Nemzeti Parkban. Balázs Réka, a program vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kunhalmok, melyek évezredes sírhelyek, őrhelyek és egykori templomok őrzői, legendák övezte, rejtélyes objektumok az Alföldön, melyek mindig is izgatták az utazók fantáziáját azzal, mit rejthetnek belül.

Kunhalom Szentes határában

Azok a kunhalmok és földvárak, melyek túlélték az elmúlt évszázadok viharait, ma már országos jelentőségű védett természeti területnek minősülnek, sajnos azonban erősen roncsolódtak az illegális hulladéklerakás vagy épp a kincskeresés miatt. A most induló projekt célja a további rongálódás megakadályozása, valamint a kultúrtörténeti és régészeti értékek megmentése.

Még több érdekes, történelmi hely:

A projekt keretében a tiszaalpári földvárat, Érsekhalma földvárát, a vaskúti halmokat és a dunatetétleni Csárda-halmot állítják helyre. Ezek lesznek az első állomásai annak a Duna-Tisza-közét behálózó tanösvény-láncolatnak, melyre a tervek szerint felfűzik majd az összes, napjainkban még megőrzött kunhalmot és földvárat. A projekt munkálatait 2015. május 31-ig fejezik be.

Képeken a kunhalmok - Nézd meg belülről is!

Kattintsd végig képeinket, és nézd meg a leghíresebb magyar kunhalmokat. Van, aminek a belsejébe is bepillanthatsz!

Furcsa dolgokat találtak a magyar domb belsejében

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kép: hu.wikipedia.org, Kispál Zoltán.

Ezt is szeretjük