Erről a szikláról akarták lelökni a magyar lányt: hátborzongató titkot őriz a Tátika-vár

Sötét legenda kötődik az egyébként különleges Tátika-várhoz.

Tátika-vár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevesen tudják, hogy a ma népszerű kirándulóhelynek számító Tátika-vár falai között a legenda szerint egykor a kapzsiság és a gyűlölet számított mindennaposnak.

A kőből épült vár folyamatos felújítás alatt áll, hogy a kirándulók látogathassák

Mindez a mendemondák tanúságát alapul véve nem egy alkalommal vezetett gyilkossághoz, a leghíresebb eset például egy Magda nevű lány ellen irányuló kísérlet volt, ami szerencsére nem végződött tragédiával. Érdemes megismerned a történetet.

A Tátika-vár

A Tátika-vár Magyarország első magánvárainak egyike. A Zalaszántó közelében található Keszthelyi-hegység várát 1248-ban építtették IV. Béla utasítására, hogy védelmet nyújtson a tatárjárás során feldúlt közeli településeknek. A vár egy ideig el is látta feladatát, az 1500-as évekre azonban olyannyira romos és viharvert állapotba került, hogy katonai szerepet többé nem osztottak rá.

Amikor a 16. században a török csapatok lerohanták, kifosztották és felgyújtották, az ott lakó Gersei Pethő család már nem is védekezett, mire pedig a Festeticsek tulajdonába került az épület, azok már csak egy romot tudhattak magukénak, a falak által őrzött történetekkel.

A gonosz mostoha

A Tátika-vár több különös legendát is a magáénak tudhat, az egyik leghíresebb azonban egy Magda nevű, árván maradt lányé, aki a szomszédos várúrnak, Rezy Sándornak volt a menyasszonya. A férfi a török csatába igyekezve azonban hűtlen lett arájához, így onnan visszatérve felbontotta az eljegyzést, és önkéntes száműzetésbe vonult az erdőbe.

15 misztikus várrom Magyarországon

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szép Magdának ezután több kérője is akadt, mostohája, Judit asszony azonban féltékenyen nézte, ahogy körbeudvarolják a férfiak, míg neki - Magda apjának halála óta - egyetlen hódolója sem volt. A legenda szerint szolgájával elhatározták, hogy a hegy sziklás oldalához, a Rozália-kápolnához csábítják Magdát, majd onnan a mélybe lökik. Rezy Sándor azonban tudomást szerzett az aljas tervről, és megakadályozta a gyilkosságot. A monda szerint a másvilágra küldte az ördög szövetségeseit, kiknek holtteste farkasok martaléka lett.

Sajnos azonban a történet nem végződött jól a szerelmesek számára: Sándor Rómába zarándokolt, hogy tettéért bűnbocsánatot nyerjen, míg Magda Istennek szentelte az életét, és apácának állt.

Képeken a legerősebb magyarországi energiapontok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Még több kirándulóhely:

Látnivalók a környéken

Festői fekvésének köszönhetően a vár akkor is különleges úti célt jelentene, ha nem kapcsolódnának hozzá különös történetek.

Nem mindennapi kilátás nyílik a romok közül

Emellett a Keszthelyi-hegység további túraútvonalakat is tartogat, ha mindez nem volna elég. A Rezi-vár sincs messze, melyet szintén érdemes megnézni, nemcsak történelmi mivolta, de az onnan nyíló páratlan kilátás miatt is.

A környéken Zalaszántót és Sümeget is érdemes felkeresni - utóbbi számos múzeumnak ad otthont, például a fazekasmúzeumnak, valamint a nyereg- és lószerszámmúzeumnak, melyekhez hasonlót nem látni mindennap. A Balaton-felvidék mindemellett híres borairól is, így, ha szereted a jóféle nedűt, térj be a középkori hangulatot idéző borászatok egyikébe.

Fotók: indafoto.hu/ Teteneverdle, www.orszagalbum.hu, gilmur 1, 2.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük