Sokan morbid ötletnek tartják: a turisták is megnézhetik, hol végezték ki a hírhedt diktátort

Itt halt meg a Ceausescu házaspár.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint múzeummá alakítják Romániában azt a volt kaszárnyát, ahol kivégezték 1989-ben Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátort és feleségét

A kivégzés helyszíne

Ovidiu Carstina, a targovistei múzeum igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy várhatóan szeptemberben nyílik majd meg az új múzeum.

Az ötletet az adta, hogy számos külföldi jelezte, meglátogatná a volt kommunista diktátor és neje kivégzésének helyszínét. Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy az ötlet meglehetősen morbid.

Minden eredeti formában lesz látható

A tervek szerint mindent visszaállítanak abba a formába, ahogyan 1989-ben, a kivégzés pillanatában látható volt. Így újrafestették az akkori színre azt a falat, ahol a diktátorházaspárral a katonaság sortüze végzett.

A turisták bemehetnek majd abba a szobába is, ahol Ceausescuék az utolsó éjszakájukat töltötték: ebben a helyiségben három ágy lesz, hiszen egy katona is velük volt, akinek az volt a feladata, hogy őrizze őket.

A laktanya parancsnokának a szobáját is visszaállították eredeti állapotába, ott mérték meg ugyanis a kivégzés pillanata előtt a két halálra ítélt vérnyomását, de a rögtönítélő bíróság által lebonyolított per helyszíne is látogatható lesz.

Képeken Rákosi, Horthy, Sztálin és Hitler titkos föld alatti bunkerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nem lesz drága a belépő

A Dambovita megyei önkormányzat a román védelmi minisztériumhoz fordult azzal a kéréssel, hogy bocsássanak rendelkezésükre egy olyan egykori páncélkocsit, mellyel a laktanyához szállították Nicolae és Elena Ceausescut. Ezt a járművet is kiállítják az épület előtt. A múzeumba egy belépő ára 7 lej, vagyis 470 forint lesz.

Nicolae és Elena Ceausescu 1989. december 21-én népgyűlést szervezett Bukarest központjában a temesvári felkelés elítélése céljából, amit az akkori hatóságok vérbe fojtottak. A bukaresti rendezvényen azonban az emberek Ceausescuék ellen kezdtek tüntetni, akik másnap kénytelenek voltak elmenekülni helikopterrel a román fővárosból.

Megrázó hely Budapesten

Bár más történelmi korszak áldozatainak állít emléket, a következő hely szintén sötét időszak mementója.

Nem jutottak messze, hiszen a helikopternek le kellett szállnia, így hamar elfogták őket, majd a targovistei laktanyába szállították a házaspárt. 1989. december 25-én végezték ki őket egy rögtönítélő bíróság által lefolytatott, csaknem másfél órás tárgyalás után.

Kép: filmandmemorii.blogspot.hu.

Ezt is szeretjük