Mondatok, amit soha ne mondj egy helyinek, ha külföldön jársz: vérig sértheted vele!

Külföldre mindig különleges élmény utazni, hiszen új kultúrákat lehet megismerni - azonban nem mindegy, miket mondasz az ott élő embereknek!

Turisták sértő mondatai helyieknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani. Ez nemzetekre lebontva is igaz lehet, hiszen ami egyes helyeken teljesen természetes, az egy másik országban furcsa pillantásokat eredményezhet.

Amikor utazik az ember, azért is megy, hogy megismerje az ott élő embereket, szokásaikat, kultúrájukat. Az ilyen világjárók gyűjtötték össze az alábbi mondatokat, amik elsőre sztereotípiának hatnak, mégis hasznosak, hiszen senki nem szeretné megsérteni a helyi lakosokat olyan dolgokkal, amik őket érzékenyen érintik.

Nagy-Britannia

A szigetország lakói nem díjazzák túlságosan, ha valaki egyből a királyi család témakörével indítja a beszélgetést, a „Kate-et vagy Meghant kedveled jobban?” kérdést sokszor már válaszra sem méltatják. Náluk egyszerűen nem szokás kitárgyalni az uralkodóház dolgait, mindenki magában tartja a véleményét.

GettyImages-857856600
Fotó: Nick Dolding / Getty Images Hungary

Sok turista rácsodálkozik a brit akcentusra, ami nekik kényelmetlen, hiszen nem éreznek ebben semmi különlegeset, beszélni sem szeretnek róla. Főleg, hogy ez nem akcentus, hanem a valódi angol.

Ha valaki angoloknak hívja a briteket, azt kifejezetten gyűlölik, hiszen nemcsak az angolok, hanem a skótok, a walesiek és az írek is a nemzetet alkotják, így ez náluk kifejezetten sértő.

Franciaország

A legfőbb sztereotípia a franciákról, hogy mindenki imádja a kagylót, csigát, békacombot - ezért unják, ha egy külföldi ezzel kezdi a beszélgetést. A mindennapokban ő k is teljesen átlagos ételeket esznek, csak időnként kerülnek a tányérra ezek a különleges fogások, mégis mindig emiatt kell magyarázkodniuk.

GettyImages-850915986
Fotó: LeoPatrizi / Getty Images Hungary

Kényes téma számukra, hogy a britek találták fel a pezsgőt, így Franciaországban nem szerencsés ezzel indítani egy beszélgetést, hiszen nagyon büszkék arra, hogy milyen minőségű pezsgőket gyártanak és fogyasztanak.

Németország

Bár a vallás, a politika vagy a történelem a legtöbb esetben kényes beszédtéma, a németek még mindig sokszor megkapják a tapintatlan turistáktól, hogy „Na, és mit csinált a nagyapád 1941-ben?” Utálják, ha valaki felhozza a sötét múltat, és az ilyen jellegű kérdéseket próbálják ignorálni.

GettyImages-605374959
Fotó: Maria Fuchs / Getty Images Hungary

Egy tipikus német ember úgy él a külföldiek szemében, hogy kolbászt és perecet eszik, sört iszik mellé, és a hegytetőn jódlizik egy bőrnadrágban. Ezt nagyon illetlen dolog megemlíteni nekik, hiszen nem csak Bajorországból és a helyi tradíciókból áll a nemzet, Németországban a tizenhat különböző régiónak különböző szokásaik vannak - ezért fáj nekik, hogy csak egy tartomány szokásai alapján ítélik meg őket.

Ha közbevág valaki, miközben egy német beszél, ezzel megszakítva a mondandóját, az biztos lehet benne, hogy utána már nem nagyon fognak újra beszélgetni vele.

Görögország

A görög pénzügyi válságra és helyzetre rákérdezni nagyon illetlen dolog, hiszen sok családot rosszul érintett, nem igazán szeretnek erről beszélni idegeneknek.

GettyImages-517999792
Fotó: piola666 / Getty Images Hungary

Bár a görög vezetéknevek külső szemmel sokszor tényleg hosszúnak és bonyolultnak tűnnek, erre rácsodálkozni, vagy éppen kinevetni nagyon sértő dolog számukra.

Étteremben vegán, gluténmentes, laktózmentes fogásokat nem szerencsés kérni, hiszen sok helyen nem is hallottak ezekről, valamint úgy gondolják, hogy az ételeik tökéletesek bárki számára.

Olaszország

Az olaszok egyik nagy büszkesége a konyha, így ki lehetne a világból kergetni őket az olyan turistákkal, akik ketchupot kérnek a spagettire vagy pizzára.

GettyImages-593470983
Fotó: Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Az Olaszországba utazók felejtsék el, hogy megkérdeznek egy helyi lakost, merre van a legközelebbi Starbucks. Ők csak az eszpresszót tartják igazi kávénak, amit kis helyi kávézókban állva egy pillanat alatt felhörpintenek, így nem tudnak mit kezdeni a nagy kávéláncok jelenségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Legyen régi vagy új ismerős, ha az olaszok találkoznak valakivel,  előfordulhat, hogy arcra puszival üdvözlik, ezt pedig, ha valaki elutasítja, nagyon udvariatlannak gondolják. Náluk ez olyan, mint más helyeken a kézfogás.

Népszerű városok Európában, ahol utálják a turistákat

Ezeken a helyeken megelégelték a turisták szemtelen, sokszor durva és romboló viselkedését.

8 nagyon népszerű város, ahol utálják a turistákat - Jó okuk van rá

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük