8 dolog a repülésről, amit általában csak a pilóták és a stewardessek tudnak - Pedig az utasoknak is fontos

Ha biztonságos, kellemes utazásra vágysz, érdemes tudnod róluk.

pilota stewardess cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár nyaralásról, akár üzleti utakról van szó, számos célpontot sokkal egyszerűbb és kényelmesebb repülővel megközelíteni. Ez azonban sokakat feszültséggel tölt el, hiszen hiába nagyon biztonságos közlekedési mód a repülés, ha baleset történik, akkor annak általában súlyosak a következményei.

A légi közlekedésben tapasztalt pilóták és stewardessek azonban tudnak néhány olyan dolgot mesélni, ami segít abban, hogy nagyobb biztonságban érezd magad, sőt, olyan tippeket is adnak, amelyek a higiénikus, kényelmes utazáshoz kellenek.

Biztonság

A repülőgépeken hihetetlenül fontos a biztonság, hiszen a legkisebb mulasztás is emberéletekbe kerülhet. Éppen ezért, ha izgulós vagy, nem árt, ha megtudod, milyen mértékben figyelnek a részletekre a légitársaságok.

A Rémület a levegőben című történet például arról szól, hogy a két pilóta azonos ételt eszik, így egyszerre vesztik eszméletüket ételmérgezés miatt, és az utasok nagy bajba kerülnek. A valóságban ez sohasem fordulhat elő, hiszen a pilótáknak kötelező különböző menüt választaniuk.

Ugyancsak sokan aggódnak, amikor esős időben a pilóta nagyon keményen landol, holott ennek valójában ez a helyes módja. Ilyenkor ugyanis a repülőgép kerekei egészen biztosan áthatolnak a kifutót fedő vizes burkon, és nem alakul ki a vízen csúszás jelensége, mely balesetet okozhat.

Szintén sokakat megijeszt, amikor az esti landolások során a repülőgép lámpainak fényét lejjebb veszi a személyzet, ez azonban nem technikai probléma, hanem egy biztonsági óvintézkedés. Amennyiben a repülőgép a landolás során megsérülne, az utasok szeme már hozzászokott a sötétséghez, így nagyobb biztonságban indulhat meg az evakuálás.

Ha azok közé tartozol, akik minden kis zöttyenéstől megijednek, akkor válaszd a reggeli járatokat. A talaj ugyanis, ahogy a nap folyamán felmelegszik, felfelé szálló hőt bocsát ki, ami megdobhatja a repülőgépet. Ez reggelente sokkal kevésbé gyakori, sőt, viharok is inkább délután szoktak kialakulnak. Plusz érv továbbá a korai indulás mellett, hogy ezek a járatok csak ritkán késnek, míg máskor akár egy csúszás is torlódást okozhat a repterek menetrendjében.

Higiénia

Gyakori tévhit, hogy a repülés után az utasok azért betegszenek meg, mert nem megfelelően tisztított levegő került az utastérbe. Ez azonban általában nem igaz. Sokkal valószínűbb, hogy a baktériumokkal akkor találkozol, amikor valamihez hozzáérsz, még akkor is, ha tisztának tűnik. A leggyakrabban ugyanis a dolgokat csak annyira tisztítják le, hogy minden foltmentes legyen. Ha szeretnél nagyon óvatos lenni, antibakteriális kendővel töröld át az ülést, a karfákat és a tálcákat is. Amennyiben ilyet nem hoztál magaddal, kézfertőtlenítőt és kendőt is kérhetsz a stewardessektől.

Kényelem

A stewardessekről sokan úgy gondolják, hogy mindössze ételt és italt lehet tőlük kérni, holott valójában nagyon sok másban is szívesen segítenek. Amikor van idejük, például nyugodtan megkérheted őket, hogy vigyázzanak a gyerekedre, amíg mosdóba mész, sőt, ha elfelejtettél valamit, gyakran tudnak segíteni. Jó példa erre, ha nincsen nálad sebtapasz vagy tisztasági betét, hiszen ezt szinte biztosan tudnak adni, sőt, ha fázol, de nincs nálad meleg ruha, akkor akár pokrócot is kérhetsz.

Nem árt emellett észben tartani, hogy ugyan a repülőkön szokott lenni wifi-szolgáltatás, mégsem érdemes gyors internetre számítanod, hiszen azt számos utas használja egyszerre. Ha fontos teendőd van, akkor azt lehetőleg még a repülőtéren intézd el!

Ezt is szeretjük