Az egész város a tenger alá süllyedt: közelről nézhetik meg a turisták

Nyáron néhány hónapon át a turisták is megnézhetik majd a különleges krími Atlantiszt.

Krími atlantisz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy víz alá süllyedt ősi város romjait először 2013 nyárán tekinthették meg azok, akik a Krím-félszigetre látogattak - hivatkozik az MTI a Krími Autonóm Köztársaság turisztikai minisztériumának információira.

A part
Búvár a mélyben
Nagyon sok leletet találtak
Máig látszanak az utcák

A krími Akra városa az időszámítás előtti hatodik század végén jött létre, és körülbelül a negyedik század elejéig volt lakott. A település a földkéregmozgások és az óceánok vízszintjének megemelkedése miatt került a víz alá.

A Krím-félsziget Atlantisza

A régészek a 20. század végén fedezték fel az elsüllyedt várost, emellett találtak arra utaló nyomokat is, hogy a lakók eleinte próbáltak védekezni a víz ellen - például kőből sáncot építettek -, majd egyre feljebb és feljebb költöztek az emelkedő vízszint elől. Végül azonban kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

Máig láthatóak azonban az ősi házak és a várost védő mintegy két méter vastag fal maradványai. A település nem nagy, mindössze négy hektáron terül el, a szakértők szerint viszont az, hogy fallal vették körül, arról árulkodik, hogy a város fontos kereskedelmi központ volt a Boszporuszi Királyság idején.

Csak néhány hónap áll a turisták rendelkezésére

2013 májusának végétől július elejéig volt először megtekinthető a krími Atlantisznak is nevezett város a turisták számára, akkor ugyanis a Fekete-tenger vize már elég meleg és kellően tiszta is a jó látási viszonyokhoz.

Félelmetes temetőt rejt a mélység: képeken az elsüllyedt kísértethajók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Láthatták a romokat, melyek négy és fél méterrel fekszenek a víz szintje alatt, megnézhették a felfedezett leleteket, emellett számos információt megtudhatnak a helyről. A híradás arról azonban nem szól, hogy az érdeklődők hogyan juthatnak majd a víz alatti romok közelébe. Ugyanebben az időszakban régészek is dolgoztak az antik város feltárásán.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az elsüllyedt város iránt folyamatosan rengeteg turista érdeklődik, a helyi turisztikai minisztérium pedig reméli, hogy ez lesz sokáig a legnépszerűbb és leglátogatottabb látnivalója a félszigetnek.

Képek: discover-ukraine.info.

Ezt is szeretjük