A világ egyik legkísértetiesebb helye
Kíváncsi vagy, mi köti össze Artúr királyt és Hamlet kísértetét? Ismerd meg Európa leghíresebb szellemkastélyát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kronborg lenyűgöző erődje, mely hírnevét két legendás mondahősnek, Hamletnek és Dán Holgernek köszönheti, egykoron félelmet keltett az idegen hajósok szívében. Bár azóta több évszázad is eltelt, ez ma sincs másképp.

Mondák és legendák vára

Koppenhágától északra, egy mélyen a tengerbe nyúló kiszögellésen áll Kronborg hatalmas vára. Kecses, aranyozott sisakban csúcsosodó tornyai éles ellentétet képeznek erős sáncaival. A vár múltja is ellentmondásokkal terhes. Az évszázadok során szolgált erődként, királyi palotaként, volt kaszárnya, az utóbbi időben pedig múzeum. Hírneve azonban főleg két nagy mondabeli alakkal való kapcsolatán nyugszik.

Egyikük Hamlet - Amled -, a dán királyfi, William Shakespeare tragédiájának címadó hőse. Kronborg volt a dráma helyszíne, de a drámaíró Elsinore-ra keresztelte Helsinger, a várfal lábánál fekvő város nevének angolos változata nyomán. A másik legendás hős Dán Holger, Nagy Károly 12 előkelő lovagtársának egyike, aki állítólag száz évig élt Avalonon a varázslónő Morgan le Fay-jel, mielőtt visszatért volna az udvarba.

Ez lehet az alapja Andersen meséjének is, illetve a hagyománynak, mely szerint Holger is alszik, akárcsak Artúr, a brit király, addig az óráig, míg országának szüksége nem lesz rá. Akkor pedig felkel, hogy megvédje hazáját.

Egy világhírű erőd

Az erődítményt Pomerániai Erik, Dánia, Svédország és Norvégia királya építette Helsingor legkiugróbb pontján 1420 körül. Az erőd védte az Qtresund-szorost, illetve érvényt szerzett a vámfizetési kötelezettségnek, mely a Balti-tengerre tartó valamennyi hajóra vonatkozott. II. Frigyes király 1574-ben, amikor országa hadat üzent a svédeknek, úgy döntött, hogy átépítteti az erődöt. A kor legdivatosabb stílusát, a holland reneszánszot választotta. A Kronborg névre keresztelt új vár 1585-re készült el, és négy évvel később VI. Skóciai Jakab mézesheteinek romantikus színteréül szolgált, aki Frigyes lányával, Dániai Annával kötött politikai szempontból előnyös házasságot.

Bár Frigyes király lenyűgöző építményt emeltetett, mely félelemmel vegyes tiszteletet ébresztett a külhoni látogatókban, a várkastély sorsa az alapos újjáépítés után is viszontagságos maradt. 1629-ben egy tűzvészben súlyosan megrongálódott, de az eredeti stílust megtartva, aprólékos gondossággal helyreállították. A 18. században arról volt híres, hogy a vár egy része Matilda, a fiatal angol hercegnő börtönévé vált, akit az őrült VII. Keresztély dán királyhoz kényszeríttetek feleségül.

A hercegnőt - ártatlanul - hűtlenséggel vádolták, és rövid élete hátralévő részére bebörtönözték, először Kronborgban, majd Hannoverben, ahol 23 éves korában meghalt. Ugyanebben az évben a várat katonai célokra használták, és egészen 1922-ig kaszárnya volt.

Hamlet nyomában

Mivel az angolok a várat általában Dánia legismertebb építményének tartották, nem meglepő, hogy Shakespeare ebbe a környezetbe helyezte 1600 és 1601 között írt drámáját. Mint oly sokszor, a történetnek most is valós események szolgáltak alapjául. A 12. század végén Saxo Grammaticus dán történetíró latin nyelven megörökítette Dánia történelmét.

Művében leírta Amled dán királyfi viharos életútját, kinek apját Amled nagybátyja gyilkolta meg. A nagybáty azután feleségül vette az özvegy Gerudát, és elfoglalta a trónt. A történet helyszíne Grammaticus-nál Jütland, de Shakespeare Kronborg várába helyezte át. Talán részletes leírást is kapott a várról azoktól a színészektől, akik itt léptek fel a dán udvar előtt.

A turisták kedvenc kísértetkastélya

Kronborg rengeteg turistát vonzott az elmúlt kétszáz évben, köszönhetően többek között a várat a mai napig övező legendáknak. A helyiek úgy tartják, sötét folyosóin a mai napig dán királyok és királynők alakjai tűnnek fel - közöttük az itt raboskodó Matildáé is -, illetve maga Dán Holger is az alagsorokban várakozik.

E történetek sötét tónusú hangulatát az erőd titokzatos látványa és különleges környezete teszi még áthatóbbá. A 18. század vége felé mindemellett különös kertet hoztak itt létre, melyben a látogatók elsétálhattak a Mennybéli királysághoz, útközben egy remetelak és egy törött oszloppal jelölt jelképes sír mellett haladva el.

A kert Hamlet kertje, a sír pedig Hamlet sírja néven vált ismertté. 1857-ben egy vállalkozó szellemű helybéli férfiú engedélyt kapott arra, hogy Hamlet sírját a legendának megfelelő környezetbe helyezze. Tette abból állt, hogy az oszlopot máshová helyezte, és 32 shillinget kért a megtekintéséért. Bár a kert ma már nincs nyitva a látogatók előtt, a legtöbb útikalauz továbbra is ajánlja a Hamlet-sétát.

A turisták ma is változatlanul özönlenek a várhoz - mely most kereskedelmi és hajózási múzeumnak is otthont ad -, hogy sétálgassanak a régi erődítményből maradt várfalon, és kedvükre csatangoljanak Helsingor hangulatos tengeri kikötőjének macskaköves utcáin, az ódon házak között. Stílusos főhajtás Shakespeare és Kronborg előtt, hogy a Hamletet - folytatva a 280 éves hagyományt - mind a mai napig előadják a kastélyudvaron.

Cikkünk a Reader's Digest Különös helyek és elbűvölő tájak című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

templom
  • olaszország
  • franciaország

A világ 7 földalatti csodája

Ezt is szeretjük