Keserves sikolyokat lehetett hallani az épületben
Kísértetjárás a Calvados-kastélyban
A normandiai kastély hátborzongató eseményeknek volt a helyszíne.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Calvados szó hallatán sokaknak eszébe jut a franciaországi, normandiai tartomány, míg mások az almaborból készült, különleges, azonos nevű párlatra asszociálnak, melyet itt készítenek.

Calvados tartomány
A kísértetkastély
Itt gyártják a híres calvadost
Gyönyörű, zöld vidéki tájak

Azoknak azonban, akik egyszer is hallották a hírhedt Calvados-kastély történetét, valószínűleg mindig is hideg borzongás fut végig a hátán e név említésekor.

A világ egyik legfélelmetesebb kastélya

Az észak-franciaországi, normandiai Calvados-kastélyt 1835-ben építették, egy középkori épület romjaira, melyről azonban máig nem derült ki, pontosan mi is volt. Sokak szerint azonban épp ez jelentette azon probléma okát, mely a kastéllyal kapcsolatban sokáig megoldatlan maradt. A Calvados-kastélyt ugyanis úgy is emlegetik, mint minden idők legerősebb és legerőszakosabb poltergeist-jelenségeinek helyszínét, melyek 1875. október 12-étől 1876. január 30-áig borzolták az ott lakók kedélyeit, sőt, kisebb mértékben ugyan, de a furcsaságok ezután is jelentkeztek.

A kastély egykori lakója, a névtelen Monsieur de X naplójában is dokumentálta az eseményeket. Eleinte a lakók és a személyzet tagjai csak kisebb problémákat tapasztaltak, tárgyak tűntek el a helyükről, nehéz bútorok kerültek át másik emeletre, később azonban különös zajokra is figyelmesek lettek, hálószobák ajtói csapódtak be, és lépések nesze hallatszott.

Később a furcsaságok intenzívebbé váltak: egyre hangosabb lett a kopogó szellem, úgy tűnt, mintha egy óriás csörtetne végig a házon, melynek gyakorlatilag nem maradt olyan része, melyet ne háborgatott volna - annak ellenére sem, hogy a jelenségek az úgynevezett zöld szobában voltak a legerőteljesebbek.

Mindenszentek környékén tapasztalták azonban a leghátborzongatóbb történéseket a lakók: többször is hűvös fuvallat járta át az épületet, a szentképeket leszámítva szinte minden tárgy elmozdult a helyéről, emellett erős novemberi viharra emlékeztető hangoknak lehettek fültanúi, melyeket azonban keserves női sikolyok és nyögések törtek meg.

A napló leírása szerint mindez olyan volt, mintha valaki iszonyú kínokat élt volna át, miközben egy nem is emberi, szörnyű lény üldözi. Január 26-ra papot hívtak a házba, aki ördögűzést hajtott végre. Ekkor újra hallani lehetett a női sírást, de egy furcsa férfihangot is. Ezután egy ideig nem történt semmi a kastélyban, azonban pár nap után szent tárgyak kezdtek el mozogni - képek és keresztek -, majd ismét erősödtek a jelenségek. Végül a család kiköltözött, azóta pedig nem regisztráltak problémát a kastélyban.

Nemcsak a kísértettörténetről híres

Calvados tartományt sokan ismerik e furcsa kísértettörténetről, azonban nem ez az oka annak, hogy Franciaország egyik leglátogatottabb helye. Nagyon sok franciának van itt nyaralója - nem véletlen, hogy a vidéki Párizsnak is szokás nevezni -, a turisták pedig történelmi emlékei, vidéki kúriái, a gyönyörű, sziklás tengerpartok, nem utolsósorban pedig a csodás, zöld vidéki tájak miatt látogatják.

Ezt is szeretjük