4 kihagyhatatlan hely Budapesten

Ha nincs kedved messzire menni

Nézz körül Budapesten, és fedezd fel a főváros csodáit! A következő négyet nem hagyhatod ki.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest nem véletlenül számít kedvelt turisztikai célpontnak, egyúttal Európa egyik legszebb fekvésű fővárosának - ha ezt a mindennapok során hajlamos is az itt élő elfelejteni.

A Városligetet és a Gellért-hegyet mindenki ismeri, ha azonban szintén ilyen világhírű, ugyanakkor kevésbé látogatott helyeket is szeretnél felfedezni, a következő látnivalókat nem szabad kihagynod.

Egy világhírű templom: Szent István-bazilika

Kezdd a fővárosi kalandozást a Szent István-bazilika megtekintésével. A legkiválóbb magyar építészek, Hild József és Ybl Miklós tervezték és felügyelték az építkezést, mely közel hatvan évig tartott. 1905-ben fejezték be a templom építését, melyet 1931-ban a Szentszék basilica minor rangra emelt. Szent István nevét 1938-ban, az első királyunk tiszteletére rendezett emlékévben vette fel az épület.

Ha jobban megfigyeled, akkor a 19. század historikus építészeti stílusának nyomait láthatod a magasba emelkedő oszlopokon, falakon, belépve a templomba pedig nemcsak a kupola mozaikjában gyönyörködhetsz, hanem a csodás díszítőelemekben is. És persze nem hagyhatod ki a híres körpanorámát sem, vagyis a kupolából a városra nyíló lélegzetelállító látványt. Ha nincs kedved 364 lépcsőfokot megmászni, lifttel is felkapaszkodhatsz a kilátóba.

Gyűjtemények széles tárháza: Szépművészeti Múzeum

Ha a Városligetben jársz, a Szépművészeti Múzeum különleges épületét nemcsak kívülről érdemes megcsodálnod - mind értékes kiállításait, mind történetét célszerű megismerned, ha érdekelnek hazánk legnevesebb kulturális kincsei.

Forrás: hu.wikipedia.org

1906. december 1-jén maga őfelsége, I. Ferenc József nyitotta meg a múzeumot, melyben a magyar főúri és egyházi gyűjtőknek a 18-19. században kialakított kollekcióit egyesítették.

Olyan kiemelkedő családoktól, mint például az Esterházyaktól kerültek ide képek Leonardótól, Rembrandttól, de itt található a jelentős reformkori pesti gyűjtő, Jankovich Miklós gyűjteménye is, többek között Tintoretto és Pisano műveivel. Az ország legjelentősebb képzőművészeti közgyűjteményét őrzik tehát e falak, melynek darabjai megdöbbentő erővel hatnak a betérőre, amennyiben csak a könyvek lapjain látta őket előtte.

Egy csipetnyi kelet: Dohány utcai zsinagóga

Ha van még időd és erőd a több órás múzeumjárás után, akkor mindenképp látogass el a világhírű Dohány utcai zsinagógához, melyet a 19. század második felében, 1854 és 1859 között építettek a bécsi Förster Lajos tervei alapján.

Forrás: hu.wikipedia.org

A főváros romantikus stílusú épületeinek egyik remeke született meg általa, egyben a világ hasonló épületeinek egyik gyöngyszeme és a magyar zsidóság jelképe. Mintha a mesés kelet egy darabja tárulna a szemed elé, egyúttal ez Európa legnagyobb zsinagógája is. A hely különleges atmoszférájához az is hozzájárul, hogy a templom orgonáján játszott egykor Liszt Ferenc és a nagy francia zeneszerző, Saint-Saëns is.

A gyógyító víz: Széchenyi Fürdő

Ha úgy érzed, a kulturális feltöltődés terén megtettél minden tőled telhetőt, testedet is kényeztetheted, miközben Budapest újabb gyöngyszemét csodálhatod meg.

A főváros bővelkedik fürdőkben, de talán a Széchenyi Gyógyfürdő a legismertebb közülük. Ez is a legek közé tartozik: Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, illetve Pest első gyógyfürdője. A 19. század végén közel ezer méteres mélységben kiváló gyógyvizet találtak itt a magyar geotermikus kutatók, majd 1913-ban meg is nyitotta kapuit az erre a vízre megálmodott strandfürdő.

Húsz évvel később újabb fúrások következtek, melyek által Európa legmelegebb, 77°C-os hévizét hozták felszínre. Évente kétmillióan áztatják hosszabb-rövidebb ideig magukat a gyógyvízben - neked sem szabad kihagynod!

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük