4 bűbájos, alig ismert falu itthon
Ha nyugalom kell
Kiborít a mindennapi robot és a zajos városi forgatag? Bújj el a világ elől a következő négy apró, de annál szebb falvacskában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nem könnyű rájuk lelni, országunk számtalan szebbnél szebb, gyöngyszem falvat rejt határai között, melyek felfedezésére érdemes rászánni legalább egy napot. Különösen akkor, ha a nagyvárosi forgatagból csendesebb, nyugodtabb, érték- és hagyományőrző világokba vágysz. Tégy egy próbát a következő négy bájos településsel.

A halhatatlan falu: Átány

A kedves kis Heves megyei falunak már neve is halhatatlanságot jelent: Athan, ahogy első ismert alakjában fennmaradt, az ezt jelentő latin szó, az athanas rövid alakja.

A falu népi építészete, annak jól megmaradt emlékei és az azokat jellemző, sőt, azokat a mai napig belakó szokások, amellett, hogy garanciát adnak a hagyományok fennmaradására, jelentős értéket is képviselnek.

A kötelező és folytonos siratás sajátos halottbúcsúztató szokása például a Tiszán innen alig néhány helyen ismert Átányon kívül.

A jobbágyfalu népét a betelepülő kisnemesek emelték tekintélyes református közösséggé. Döbrentei Gábornak, a reformkor és a nyelvújítás irodalomszervezőjének is itt volt birtoka, Átány elmondhatja tehát, hogy ő adta a Tudományos Akadémia első elnökét.

A faluban még ma is lakottan állnak a hagyományos vályog-, nádfedeles házak. Az egyik legszebb ezek közül tájházzá lett. Az utolsó tulajdonosa nevét viselő Kakasház igazi kis népművészeti múzeum.

Két világ között: Dormánd

A Heves megye Füzesabonyhoz közeli részén fekvő Dormánd két világ határán helyezkedik el, mind földrajzi, mind szellemi értelemben. A kis falu közelében halad ugyanis az M3-as autópálya, melynek révén könnyen megközelíthető, ugyanakkor megmaradt hagyományos, békés kis szigetnek a zajos nagyvilág peremén. A falu története régi időkre nyúlik vissza, a határában bronzkori és szarmatakori sírokat is találtak, és a honfoglalás korában is lakott volt.

A középkorban felvirágzó falu a közeli Eger elestével szintén elpusztult, és századokig elfeledetten állt, azonban képes volt az újjászületésre. Látnivalója épp ez, az újjáéledés népi építészete: szépen helyreállított, kontytetős alföldi parasztházak sorakoznak főutcájában.

Ezek szép nádfedeles, hagyományos épületek, ám a kontytetőt nem a nádfedél jelenti. Akkor kontyos egy tető, amikor egy magas tető a két keskenyebbik végén, a zárófalak felé is lejt. Megtévesztő egybeesés, hogy a nádat a gerincen valóban kötik, méghozzá kontyba, ugyanis fonják, csavarják, csomózzák.

A zene birodalma: Tarhos

A Békés megyei Tarhoson két dolog hagyott maradandó nyomot: a Wenckheim család és a zene. Ezt a Körösök szabályozásáig erdős-mocsaras területet a 18. század végén a Wenckheim család szerezte meg, ők építtették ide száz évvel később, 1875-ben gyönyörű kastélyukat.

Az úri lak mellé épített gazdatiszti épület és a cselédházak körül jött létre a múlt század elejére az új település. Önállóvá csak 1954-ben alakult Békés határrészeiből. Tarhoson 1946-ban alapították meg a világhírű zeneiskolát, így a kastély évekig a Kodály-módszer és a kóruskultúra országos központja volt. 1953-ban hatalmas zenepavilont építettek az akkor már zenei szakiskolának.

Bár 1954-ben megszüntették az intézményt, 1976-ban feltámadt a zene a faluban, azóta ugyanis évente itt rendezik meg az egyre ismertebb Békéstarhosi Zenei Napokat. A faluba azonban ilyenkor is érdemes ellátogatnod, a kastély és az azt körülvevő őszi természet ugyanis páratlan nyugalmat áraszt.

A Bodrogköz gyöngye: Pácin

Egy természetes vízfolyásokkal kerített homokdombon, a védett síkot átszelő Karcsa-csatorna partján áll a sokszögletű, páros-saroktornyos, várkápolnás várkastély, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pácin egyik büszkesége.

Forrás: hu.wikipedia.org

A városfallal körbevett zömök épület árnyékában elterülő község a Tisza, a Bodrog és a Latorca háromszögében a gazdag, semmitől nem veszélyeztetett földek központja, egyben a Bodrogköz gyöngye.

A híres Magócsy-kastély a falu szívében áll. Az idők során több névvel is illetett kastély az ország legrégebbi és legeredetibb, úgynevezett felvidéki reneszánsz kastélya maradt. Egyben a leghitelesebb kulturális, történelmi és építészeti emlékünk az 1500-as évek második feléből.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük