Képek a világ legnagyobb lyukáról: nézd meg, mit rejt a mélye!
A világ legmélyebb, legtitokzatosabb pontját a Mariana-árok rejti. Kattintsd végig képeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Csendes-óceán délnyugati részén elhelyezkedő Mariana-árok a Föld legmélyebb pontját rejti: az itt található Challenger Deepnél a tenger mélysége pontosan 10 994 méter. Maga az árok, mely két egymással ütköző kőzetlemez határán alakult ki, 2250 kilométer hosszú, felfedezése pedig Jacques Piccard és Don Walsh nevéhez köthető, akik 1960. január 23-án érték el a rekordmélységet Trieste nevű tengeralattjárójuk fedélzetén.

2009-ben a Nereus nevű, ember nélküli tengeralattjáró harmadikként érte el a legmélyebb pontot, ezután 2012 márciusáig nem járt itt ember. Ekkor azonban a Deepsea Challenger nevű tengeralattjárón James Cameron, kutató és filmrendező ereszkedett le az árokba, újra a figyelem középpontjába helyezve a Marianát. Tudóskörökben pedig már most azt rebesgetik, hogy a jövőben egyre több alámerülés várható, akár civilek bevonásával is. Nézd meg képeinket a világ legmélyebb hasadékáról!

Hatalmas lyuk a felszínen

Ha a világ egy másik híres mélyedését is látni akarod, illetve kíváncsi vagy, hogy annak mélye mit rejt, kattintsd végig képeinket!

Ezt is szeretjük