A mesebeli Stájerország ezer arca - Nem csak a téli sportok szerelmesei kapcsolódhatnak itt ki
Érdemes feltenni a bakancslistára Kelet-Stájerországot.

stájerország cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ausztriában számos gyönyörű vidék található, ahol az ember kiszakadva a nagyvárosi mókuskerékből könnyedén feltöltődhet. Nekem január végén volt lehetőségem erre, ugyanis több újságíróval együtt meghívást kaptam Kelet-Stájerországba, ami Budapestről körülbelül négy óra alatt elérhető, Szombathelyről viszont körülbelül egy óra csak az út. Az osztrák nagyvárosok, például Graz és a főváros, Bécs sincs messze tőle.

Az utat az osztrák idegenforgalmi hivatal szervezte, a többnapos sajtóút középpontjában a sífutás állt, de nemcsak ezt a téli sportot ismerhettem meg közelebbről, hanem felfedezhettem azt is, mennyi különféle programot tud ez a vidék nyújtani az utazás szerelmeseinek.

Kelet-Stájerország a téli szezonban

A helybéliek minden évszakban igyekeznek kedvezni a turistáknak. Mi értelemszerűen téli programokon vettünk részt, sífutásra és szánkózásra is volt lehetőségünk. Bevallom, életemben nem síeltem, a sífutásról pedig nem is hallottam, így kicsit izgultam, hogy a tapasztalatlanságom miatt a sürgősségin kötök ki, vagy úgy beégetem magam, mint Bridget Jones, de szerencsére jó kezekben voltam, hiszen a Joglland-sífutópályán szakképzett oktatók tanítottak bennünket. Nem váltam profivá, sőt, még így is rengetegszer elvágódtam, a csapatban én voltam a legügyetlenebb, ennek ellenére második nap sokkal jobban ment, mint legelőször, ám a lejtőkkel nem tudtam megbarátkozni, bármennyire is igyekeztem.

A sífutás szinte minden izmot jól átmozgat.
A sífutás szinte minden izmot jól átmozgat.
Fotó: A szerző

Amiatt nem kell izgulni, hogy nincs hó, ugyanis a snow-farming eljárással összegyűjtik a tavaly lehullott havat, amit leszórnak fűrészporral, illetve egy védőfóliába csomagolnak be, így végig hűtve marad, illetve ha esne az eső, nem lesz baja. Ezeket egy nagy kupacba gyűjtik össze, és úgy tárolják azokat. Közvetlenül a szezon előtt, amikor már jó hideg van, akkor kiszórják a pályákra a tavalyi szezonból megmaradt havat, így december elsején már garantáltan indulhat a szezon.

A Sankt Jakob im Walde-i családi síhegyen kicsik és nagyok is élvezhetik a síelést napközben, késő délutántól viszont a hely szánkópályaként működik tovább, így elég meredek részen tudnak a legbátrabbak lecsúszni. Én, amint megláttam a meredek lejtőt, és tudatosult bennem, hogy egy szánkófelvonóval viszik fel az embereket a hegy tetejére, majd onnan csúsznak le, elhatároztam, hogy ezt a programot inkább kihagyom, viszont ahogy láttam, rengeteg kisgyerek élvezte ezt, tehát egyáltalán nem annyira veszélyes, amilyennek tűnik első ránézésre. A szánkókra speciális fékrendszert szereltek, így ha csúszás közben az ember végig nyomja a féket, akkor nem is halad olyan nagy sebességgel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A társaim közül, akik kipróbálták, annyira élvezték, hogy három-négy alkalommal is lecsúsztak a szánkóikkal. Érdekesség, hogy ebben a térségben ez az egyetlen ilyen szánkópálya, amit Stephan Berger, a pálya üzemeltetője három évvel ezelőtt hozott be a régióba. A családoknál nagy népszerűségnek örvend, ezért előre kell foglalni, mert annyira be vannak táblázva. Ráadásul a szánkók is limitált számban vannak, ugyanis nem akarnak a pályára egyszerre túl sok embert engedni a baleset elkerülése érdekében.

A térség termálfürdőiről is híres, Bad Waltersdorf kisvárosában például kettő is van belőle, mi a Heiltherme Quellenhotelben szálltunk meg, ahol nemcsak benti, hanem kinti medencék is voltak, amelyek ugyanúgy, a mínusz fokokban is üzemelnek. Nem mindennapi élmény volt úgy fürdőzni, hogy míg a fejem a hideget érezte, addig a testem a körülbelül 36 fokos termálvízben maradt. Voltak olyan bátrak, akik a hidegben álltak sorba teljesen meztelenül, hogy bejussanak a szaunába. Bár nálunk, magyaroknál nem jellemző, hogy fedetlen testtel szaunázzanak az emberek, ott viszont pont akkor néznek furcsán az illetőre, ha fürdőruha van rajta.

Ilyen a tavaszi és a nyári szezon

A tavaszi és a nyári időszakra is tartogat programokat a régió. Tavasszal virágoznak az almafák és a nárciszok, így virágba borul az egész környék. Itt érdemes megjegyezni, hogy Kelet-Stájerország Ausztria legnagyobb almakitermelője, nemcsak az országon belül importálja a terméseket, hanem külföldre is exportál.

Ilyenkor érdemes túrázni, de természetesen nemcsak gyalogos, hanem biciklis útvonalak is vannak. Van olyan kerékpártúra, ami például egy borvidéken halad át.

biciklisek
Fotó: Ingrid Jansky / Bad Waltersdorf

A nyári szezonban sokan szintén felkeresik a hegyi tájakat azért, mert ott hűvösebb van, mint lent, így akik nem bírják a kánikulát, felfrissülhetnek ott egy kicsit. Bad Waltersdorfban van hőlégballonozásra is lehetőség, amivel be lehet látni az egész környéket. Eredetileg mi is mentünk volna, azonban olyan nagy volt a köd, hogy emiatt sajnos elmaradt ez a program, pedig biztosan lélegzetelállító látvány tárult volna elénk.

További felvételek az osztrák régióból

Képes összeállításunkban további képeket láthatsz a mesés Kelet-Stájerországról.

(Borító- és ajánlóképek: Oststeiermark Tourismus / Bernhard Bergmann, fotók a cikkben: Laci Patricia.)

Ezt is szeretjük