Késik, vagy törölték a repülőt? Egy apróság, amire muszáj figyelni, hogy kárpótlást kapj
Jó, ha az ember tisztában van a járattörléskor, illetve -késéskor őt megillető jogokkal.

reptér
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A repülés nem mindig zökkenőmentes, becsúszhatnak kisebb-nagyobb késések, sőt járattörlések is. Idén különösen gyakoriak a fennakadások, a járványügyi korlátozások feloldásával az utazókedv újult erővel tért vissza, a szolgáltatók pedig, akik korábban dolgozóik egy részétől meg kellett hogy váljanak, kevéssé bírják a terhelést.

Mindig lényeges, de ebben az időszakban különösen fontos, hogy az utasok tisztában legyenek a jogaikkal, illetve odafigyeljenek néhány apróságra is, amin akár a kárpótlás is múlhat.

Utasok jogai a repülő késésekor és törlésekor

Rendkívül bosszantó, ha az ember járata késik, vagy törölték, hiszen amellett, hogy kényelmetlenséggel jár a fennakadás, a tervezett programot is keresztülhúzhatja, illetve jelentős anyagi kárral járhat. Az Európai Unió szabályozása értelmében az utast néhány feltétel teljesülése esetén megilletik bizonyos jogok, függetlenül attól, hogy fapados vagy hagyományos járatra váltott jegyet. Ezek akkor érvényesíthetők, ha valaki az unió területén belül utazik, vagy az EU-ba uniós légitársaság által üzemeltetett járattal érkezik egy, az unión kívüli reptérről, vagy ha az indulási reptér az EU területén található.

A korábbiakhoz képest fontos változás, hogy 2021. január 1-étől az uniós jogok a kérdéses esetekben az Egyesült Királyságból az EU-ba tartó járatokon csak az uniós légitársaság által üzemeltetett gépekkel kapcsolatban alkalmazandók.

Járatkésés

Késés esetén a késés időtartama, valamint a járat útvonalának hossza számít akkor, amikor a légitársaság által az utasnak nyújtandó segítségről van szó. A legfontosabb teendőjük az utasok tájékoztatása, legalább kétórás késésnél enni- és innivaló biztosítása, illetve két ingyenes telefonhívás is a segítségnyújtás részét képezheti. Öt órán túli késés esetén az érintett jogosult a jegy árának visszatérítésére. Amennyiben a célországba történő érkezéskor a késés meghaladja a három órát, 250 és 600 euró közötti kártalanítás jár, az összeg a távolság függvénye.

Járattörlés

Járattörlés esetén az utasnak joga van választani a jegyár-visszatérítés, valamint a másik járatra történő átfoglalás között. Amennyiben csatlakozó járatról van szó, az is opció lehet, hogy a légitársaság a lehető legkorábbi géppel visszaszállítja az érintettet a kiindulási reptérre. Bizonyos esetekben ilyenkor is előfordulhat, hogy a légitársaságnak kártérítést kell fizetnie, például ha egyoldalúan a jegyár-visszatérítés mellett dönt, és az utasnak új, drágább jegyet kell vennie.

A cikk az ajánló után folytatódik

A várakozás ideje alatt a légitársaság kötelezettsége a segítségnyújtás, ami egyebek mellett a következőket foglalja magában: ennivaló, innivaló, másnapra történő átfoglalás esetén szállás, illetve transzfer biztosítása a repülőtér és a szállás között.

Rendkívüli körülmények, például sztrájk vagy rossz időjárási viszonyok fennállásakor nem jár kártalanítás.

Erre figyelni kell!

Járattörlésnél és három óránál nagyobb késésnél minden, a helyzettel összefüggő költségről számlát kell kérni, és azt meg is kell tartani, hogy később bemutatható legyen. Így tehát, ha valaki nem kap étkezést, frissítőt vagy kupont, amivel ezekhez hozzájuthat, az önállóan vásárolt élelmiszer blokkját érdemes eltenni. Az egyedül intézett szállás és transzfer esetében is hasonló a teendő. A beszállókártyát minden esetben meg kell őrizni!

A légi utasok jogairól ezen az oldalon tájékozódhatsz.

18 évig élt a párizsi reptér termináljában

Valószínűleg sokan látták a 2004-es Terminál című filmet, amiben Tom Hanks a New York-i reptéren reked, és ott éli mindennapjait. A film annak idején nagyon népszerű volt, és mai napig gyakran ismétlik a tévében is, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a cselekményt egy valós esemény ihlette, aminek főszereplője Mehran Karimi Nasseri volt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük