Pár óra alatt odaérsz! Mediterrán ékszerdoboz a szomszédban

Nem voltál még nyáron Karintiában? Ismerd meg mediterrán hangulatú részeit!

Karintia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Karintiáról valószínűleg neked is havas hegycsúcsok, a téli sportok jutnak először eszedbe. Épp ezért  szabadságodat tervezve nem biztos, hogy gondolsz a különleges hangulatú osztrák tartományra.

Wörthi-tó

Pedig érdemes a melegebb hónapokban is ellátogatni a sógorokhoz, ha kedveled a kristálytiszta vizű patakokat és tavakat, a friss levegőt, a harsogó természetet. Két érvet is tudunk rá: a Millstatti- és Wörthi-tó.

Mozgalmas nyár Karintiában

Karintia a szomszédos Ausztria legdélibb tartománya, mely nagyszerű klimatikus adottságaival, már-már mediterrán hangulatával, üde alpesi erdőivel, meleg vizű tavaival garantáltan lenyűgöz majd. Ha nem csupán parton heverészős nyaralást tervezel, hanem valami mozgalmasabbra vágysz, nagyszerű választás.

Elvarázsol a Millstatti-tó

Millstatt városa a Millstatti-tó északi partján terül el. A festői szépségű, csendes kis halászfalu a császári időkben vált kedvelt üdülőhellyé a nemesség körében. Az első villa még 1879-ben épült, majd ezt követte szép sorban a többi, melyekből lenyűgöző kilátás nyílik a tóra.

A település azonban hírnevét az 1070-ben épített bencés kolostornak köszönheti, mely 1469-ben a Szent György-lovagoké, majd később, 1589-ban a jezsuitáké lett. A kéttornyú kupolás templom nyugati bejárata román stílusban épült, a gótikus részek pedig a György-lovagok jelenlétére utalnak.

Ha kedveled a természetet, de távol állnak tőled a túlságosan felkapott, nyüzsgő helyek, a Millstatti-tó tökéletes választás lehet számodra. A magas ásványianyag-tartalmú, kristálytiszta vizű tavat a Nockberge Nemzeti Park hegyei, a Millstatti Alpok csúcsai, a Tschiernock, a Goldeck és a Mirnock fogják közre. A helyszín mind fürdőzésre, mind túrázásra ideális. Lapozd végig alábbi képgalériánkat, és tudj meg még többet Millstattról, a Wörthi-tóról és Klagenfurtról!

Képeken Karintia 2 varázslatos ékszerdoboza: Millstatt és Klagenfurt

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Wörthi-tó és Klagenfurt

Karintia legnagyobb tava, a Wörthi-tó neve valószínűleg akkor is ismerősen cseng számodra, ha még sohasem jártál Ausztria legdélibb tartományában. A Klagenfurti-medencében elhelyezkedő, a Karavankák hegyláncának tövében nyugvó tó hossza 16 kilométer, szélessége átlagosan 1,6 kilométer.

A Wörthi-tónál a nyár során rengeteg esemény kínál önfeledt kikapcsolódási lehetőséget számodra. A sportos légkör garantált a klagenfurti strandfürdőben, ahol az idén első alkalommal - július 29-től augusztus 4-ig - rendezik meg a CEV Strandröplabda Európa-bajnokságot, de a szurkolók évről évre remek hangulatot teremtenek az Ironman Austria - 2013-ban július 30-án - alkalmával is.

Klagenfurt, a tartomány fővárosa kisgyermekes családok körében szinte biztosan a Minimundusról ismert. A Wörthi-tó partján elhelyezkedő szabadtéri minivilág olyan híres épületek kicsinyített másainak ad otthont, mint az Eiffel-torony, a Tádzs Mahal, a New York-i Szabadság-szobor vagy épp a Halászbástya.

A kilencvenezer főt számláló Klagenfurt szívében, a Neuen Platzon megtekintheted a mára jelképpé vált Lindwurm nevezetű szökőkutat. A sárkány a monda szerint a város helyén elterülő mocsárban élt, és emberekkel táplálkozott. A Fuchskapelle pedig - melyről fenti  képgalériánkban láthatsz fotót - melegen ajánlott, ha fogékony vagy az apokaliptikus látnivalókra.

Klagenfurt jelképe: a Lindwurm szökőkút

A nyár kifejezetten meleg a Klagenfurti-medencében, ám a környező tavaknak köszönhetően nagyon is kedvezőek a klimatikus viszonyok. A Wörthi-tó partján szinte mediterrán jellegű mikroklíma alakult ki, a tó vize nyaranta gyakran a 28°C-ot is eléri, így környéke kedvelt fürdőparadicsom. A tó partján fekvő félszigeteket - melyek közül talán Maria Wörth a legismertebb - hajóval, túrabakancsban vagy kerékpárral is érdemes megközelíteni.

Utazás Karintiába

Igazán nem kell sokat utaznod, ha Karintiában szeretnél tölteni néhány napot. Az Európa szívében fekvő tartomány kitűnő közlekedési összeköttetésekkel rendelkezik. Minden irányból könnyen megközelíthető - akár autóval, akár vonattal vagy repülővel utaznál.

Ha autóval mennél, és szeretnél végig pályán közlekedni, akkor ajánlott Budapestről az M1-esen elindulnod, majd Ausztriába átérve az A1-es autópályán folytatni az utat. Érdemes elmenni egészen a bécsi körgyűrűig, ahol le kell térni az A2-es autópályára Graz irányába. Bécstől mintegy két és fél óta alatt juthatsz el Karintia fővárosába, Klagenfurtba. Az autópályák, illetve a gyorsforgalmi útvonalak használatáért fizetni kell, a pályamatricát a határközeli benzinkutakon vásárolhatod meg.

További hasznos információkat és érdekességeket a www.karintia.com oldalon találsz.

A kép forrása: indafoto.hu / solio.

Ezt is szeretjük