Ma is gyönyörű a hely, ahol Jézus borrá változtatta a vizet: a kánai menyegző városát zarándokok ezrei keresik fel

Kána volt a bibliai város, ahol Jézus csodát tett, és a vizet borrá változtatta.

A kánai menyegző városa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az újszövetségi evangéliumok jegyezték le Jézus életútját, tanításait és csodatételeit, a leírásokban számos jelenleg is létező helyszín felismerhető, többek között a jelenlegi palesztin területhez tartozó Galilea történelmi régiója is kiemelt szerephez jut a Megváltó életének bemutatásakor. 

A galileai Kána városa János evangéliumában szerepel, három alkalommal is említi az apostol, a legismertebb a kánai menyegző és az azon véghez vitt csoda lett az utókor számára, de egy királyi tisztviselő fiának gyógyulásánál és a feltámadt Krisztus egy megjelenésekor is említi az írás a helységnevet. 

A kánai menyegző

János evangéliuma szerint Jézus Krisztus első csodatétele Kánában történt, egy esküvőn, ahol ő és édesanyja is a meghívott vendégek között szerepelt. A zsidó hagyományok szerint egy lány házasodásánál akár egy hétig is eltartott a menyegző, a vendégek pedig cserélődtek. A hosszúra nyúlt mulatság közepette ezért elfogyott a család bora, ami nagy szégyent jelentett volna. A történet szerint Jézus utasítására hat kőkorsót megtöltött a násznép vízzel, ami borrá változott, így a ceremónia folytatódhatott. A történet természetesen tanító jelleggel is bír: Jézus a boldogság óráiban is az ember mellett áll, a kiüresedett kapcsolatokat pedig szeretettel tölti meg.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük