Jó férj volt, de rossz villanyszerelő

Képeken a Vidám temető

A világ legvidámabb és legszínesebb temetőjéért elég a szomszédba menni. Nézd meg a világhírű helyet!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Máramaros idillikus vidékén elterülő, szokatlan temető humorral és vidámsággal emlékezik a falu elhunyt lakóinak életére, az egyik legszebb és legkedvesebb erdélyi úti céllá téve a neki otthont adó Szaploncát. Itt járva az utazónak valóban nem az elmúlás félelme és szomorúsággal teli gondolata jut eszébe, sokkal inkább az élet szépsége, illetve a természet rendjének elfogadása.

A halál is csak egy állomás

Az Észak-Románia félreeső vidékének mélyén fekvő Szaploncában szokatlan temető található.

A több mint 800, vidám színűre festett, faragott fakereszt szándékosan derűsebb képet áraszt, mint a mohás sírkövek és ünnepélyes sírfeliratok szokásos, komor sorai.

A képek az elhunytak megnyerően egyszerű portréit és életükből vett jeleneteket ábrázolnak. Mivel ez Európa egyik legelmaradottabb része, a képmások hagyományos megélhetési formákat jelenítenek meg, de mindig az életet ünnepelve: pásztorokat és nyájukat, földet művelő gazdákat, pékeket, patkolókovácsokat és takácsokat.

Néhány jelenet kevésbé vidám: az italosüvegek, valamint egy autóbaleset ábrázolása mutatja, hogyan halt meg a sírban nyugvó fiatal lány. A legtöbb kereszten egy pár fehér galamb és legtöbbször derűs sírfelirat - gyakran egy abszurd versike - is található. Szinte az összeset egyes szám első személyben írták, mintha az elhunyt szavai lennének.

Humoros, ironikus feliratok

A feliratok tanúsága szerint a falu lakói még a halált is képesek egyfajta derűvel, illetve öniróniával kezelni, amit olyan sorok bizonyítanak, mint például a Jó férj és jó apa volt, de igen rossz villanyszerelő, vagy a Sok-sok disznyót megperzseltem, rengeteg húst is megettem, ez lehetett tán a vesztem, illetve a Neked, Griga, megbocsátok, bár a késed belém vágtad, mikor leszúrtál részegen, de eltemettél tisztesen.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A temetőben járva érdemes felkeresni a legszebb fejfák valamelyikét, a virágzó gyümölcsösben álló pásztort a kutyájával és nyájával, az elégedett gazdát és lovát, valamint a borbélyt.

Neki köszönhető az egész

A keresztek nagy részét egy helyi fafaragó, az 1977-ben elhunyt Stan Ioan Patras készítette. Az ő sírja a templom bejárata mellett látható. Tanítványa ma is mintegy tíz új síremléket készít évente. Stan loan Patras halála előtt maga készítette el saját keresztjét, ez áll rajta: Creatoru Cimitru ui Vese, vagyis a Vidám temető alkotója. Patras tanítványa a mester korábbi házában dolgozik, a temető mögött.

Az épületet a Patras népművészetét bemutató múzeumnak nevezik. Néhány máshol élő ember is szeretne itt nyugodni, ám a temetőt csak a helyiek számára tartják fenn. A különös helyet világviszonylatban is igen jelentős kulturális értéknek tartják, síremlékek tekintetében sokan az egyiptomi Királyok völgyével emlegetik egy lapon.

Szaploncai utazás

Szaplonca Máramarosszigettől 15 kilométerre északnyugatra fekszik, ahonnan számos busz indul naponta. A falusiak adnak ki szobákat - érdemes személyesen megegyezni, esetleg az Antrec nevű, falusi turizmusra szakosodott román irodán keresztül. A vidék alapos bejárására legalább öt teljes napot célszerű szánni - a Szaploncától keletre lévő Barcánfalva és Jód temploma is megér egy látogatást.

A környéket a legjobb április és október között felkeresni. Bár júliusban és augusztusban nagy lehet a forróság, közel sincs olyan meleg, mint Románia déli részén. A nyugat-európai húsvétnál általában később tartott ortodox húsvét kitűnő alkalom a látogatásra, emellett nyáron is számos helyi fesztivált rendeznek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 lélekemelő utazás a világ körül című könyve alapján készült. Képek: hu.wikipedia.org, Kla, Sunion, Pixi.

Ezt is szeretjük