50 ezer forint bírságot is kaphatsz érte: sose csináld ezt, ha télen kirándulsz
Nemcsak a pénztárcád bánja, balesetveszélyes is.

nagykep?cikkid=168779&kep=labnyom-telen-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tartós hideg következtében több magyarországi vízfelületen is egybefüggő jégréteg lehet megtalálható, és számos kedvelt kirándulóhely szabadvize is befagyhatott, a rendőrség ezért óvatosságra és figyelmességre inti azokat, akik arra szánják magukat, hogy rámennek a jégre.

Fontos szabály, hogy csak ott szabad a jégre lépni, ahol az nem tiltott, de ott is csak akkor, ha az megfelelő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog. Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyókon és azok mellékágain.

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki. Az ilyen szabályszegést elkövetőt figyelmeztethetik is, de vele szemben szabálysértési feljelentést is tehetnek. A büntetési bírság 5000 forinttól akár 50 ezer forintig is terjedhet.

Mindemellett sose feledkezz meg annak ellenőrzéséről, az adott hely jégvastagsága alkalmas-e arra, hogy rámenj. Ennek érdekében a legjobb, ha csak kijelölt korcsolyázóhelyeket látogatsz, ahol nagyobb valószínűséggel találod meg az erre vonatkozó információkat. Minden más baleset- és életveszélyes lehet.

A szabadvizeken a jégen tartózkodás szabályainak betartását, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök rendszeresen ellenőrzik.

Ezt is szeretjük