Így néz ki Shakespeare háza
Mesés helyek, elképesztő zsenik
Kíváncsi vagy, hol éltek és alkottak, mely tájakból merítettek ihletet a leghíresebb brit költők hajdanán?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy romantikus tavi költő, egy 20. századi lázadó, bohém alkotó és a világ leghíresebb drámaírója - örökéletű műveket hagytak az utókorra, csakúgy, mint az a három hely, melyből ihletet merítettek. Ha a gyönyörű környezet mellett az irodalmi barangolás gondolata is közel áll hozzád, válaszd utazásod helyszínéül a következő tájakat.

Wordsworth háza és kertje a jellegzetes angol tóvidéken

A Shakespeare-kultusz nyomában: Stratford-upon-Avon

Stratford-upon-Avon William Shakespeare angliai szülőhelye, ahol a Shakespeare Birthplace Trust nevű egyesület összesen öt Shakespeare-hez köthető ingatlant kezel, melyek mindegyikét érdemes meglátogatnod.

A Shakespeare Birthplace Museum modern látogatóközpontja mellett áll az a középkori favázas épület, ahol az alkotó nagy valószínűséggel született. A Nash’s House-ban egykor Shakespeare lányunokája lakott, innen továbbhaladva pedig a New Place-ig juthatsz el, addig az emlékparkig, mely a költő és drámaíró saját házának helyét jelzi - 1610-től egészen haláláig itt lakott.

A Hall’s Croft egy másik tetszetős ház, melyben Shakespeare Suzanna nevű lánya és annak férje élt. Két további lakóház, Mary Arden háza - ő volt a költő édesanyja - és Anne Hathaway otthona, Wilmcote-ban és Shottery-ben található - ez utóbbi Shakespeare feleségének családi otthona, és a legszebb a művészhez kapcsolódó műemlékek közül. A zsúpfedeles tanyaház 17. századi bútorzatát egykor maga a Hathaway család használta.

Érdemes még megtekinteni a Harvard House csodálatos 16. századi épületét a fantasztikus faragott külső gerendákkal - ebben a házban lakott egykor a Harvard Egyetem alapítójának, John Harvardnak az édesanyja -, illetve a 13. századi Holy Trinity Church - Szentháromság-templom - épületét, mely mellett Shakespeare-t és legtöbb családtagját eltemették.

A Royal Shakespeare Company színtársulat emellett három színházat üzemeltet a városban, ahol Nagy-Britannia legkiválóbb színészei tolmácsolják a bárd halhatatlan műveit.

A romantika kiindulópontja: Wordsworth és az angol tóvidék

Az angol romantika egyik legnagyobb alakjának számító William Wordsworth neve mindenkinek ismerősen csenghet, aki kicsit is odafigyelt a középiskolai irodalomórákon. A haláláig az angolok nemzeti költőjének számító és a világhírű Táncoló tűzliliomokat jegyző alkotó a nevezetes tavi költők egyike volt, mely fogalom elválaszthatatlan ihletet adó, legkedvesebb helyétől, a Lake Districttől, vagyis a gyönyörű angol tóvidéktől, ahol Wordsworth 37 éven át lakott. Ma is álló otthona Ambleside közelében, Rydal Mountban található, és közvetlenül háza alatt terül el a fiatal korában tragikusan elhunyt lányáról elnevezett Dora’s Field, melyet az ő emlékére ültettek tele sárga nárciszokkal.

Ha a közelben jársz, mindenképp keresd fel a költő házát és kertjét, de magát a tóvidéket is érdemes bebarangolnod. A cambriai Lake District a skót határ, valamint Durham és Lancashire között terül el. A hegyekkel, völgyekkel és tavakkal tagolt romantikus táj évszázadok óta vonzza az utazókat. A viktoriánus korban a térség kedvelt üdülőhelye volt, amióta pedig nemzeti parkká nyilvánították, a változatos természeti környezet megóvása is biztosított.

A középső felföld remek terep a kirándulásra, itt található Anglia legnagyobb tava, a Lake Windermere is, ha azonban rejtettebb helyre vágysz, a legmélyebb tóhoz, a Wast Water-höz érdemes ellátogatnod, melyet zabolátlan hegyek és magas csúcsok vesznek körül. A vidék északi oldalán található Keswick szintén a kirándulók fontos bázisa, innen érhető el a közel 113 kilométer hosszú kirándulóút, a Cumbria Way is. A város múzeumában Wordsworth kéziratos műveit is megtekintheted.

Egy nyaktörő szikla tetején: Dylan Thomas és a halhatatlan walesi táj

Az angliai Dél-Walesben fekvő Carmarthentől alig félórányi útra található Laugharne kisvárosa, ahol Wales egyik legnagyobb szülötte, az 1914 és 1953 között élt híres költő, Dylan Thomas életének utolsó néhány évét töltötte, és ahol leghíresebb műveinek egy részét megalkotta. Laugharne a Taff-folyó torkolatánál fekszik, melynek kiszélesedéséből jön létre a Cartmantheti-öböl, ahol egy 12. századi vár romjait is megcsodálhatod.

A várból, mely egész évben látogatható, a víz felé vezető rövid sétaúton vagy egy másik, árnyas ösvényen is elérheted Dylan Thomas házát, mely a The Boathouse, vagyis a csónakház nevet viseli. A ház a torkolatvidékre néző szirtek közé ékelődik, és az évtizedek során mit sem változott: a költő tiszteletére tökéletes állapotban óvták meg, akárcsak az itt található kéziratokat, leveleket, fényképeket, sőt, hangfelvételeket, melyeken Thomas maga adja elő műveit.

Az eredeti épületet csupán a könyvesbolttal, a teaházzal és a terasszal bővítették ki. Ha itt jársz, kukkants be a ház felett álló, fából ácsolt garázsba, vagy, ahogy a 20. század legnagyobb angol költőjének tartott Thomas nevezte, a viskóba is, ahol egyebek mellett legismertebb, A mi erdőnk alján című színdarabját is lejegyezte.

„Ez a tavasz, holdtalan éj egy kisvárosban, csillagok nélkül a bibliai sötétben” - ebben a művében így jellemezte Laugharne-t a költő, akit a szíve mindig is ide húzott. A házat mecénása, Margaret Taylor 1949-ben vásárolta neki, Dylan Thomas pedig később így jellemezte: „hullámokban rázkódik, egy nyaktörő szikla tetején”. A viskó ablakai három oldalról is fantasztikus kilátást nyújtanak, mind a tengerre, mind a Thomas által halhatatlanná tett walesi tájra.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük