5 eset, amikor kerékpárral is kötelező az irányjelzés: csak így szabályos

Az irányjelzés kerékpárral közlekedőknek is fontos, veszélyes baleset előzhető meg vele.

GettyImages-1160847925

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KRESZ-szabályok ismerete és betartása a közlekedés minden résztvevőjétől elvárt, a kerékpárosoknak is követniük kell a rendeletben foglaltakat a biztonság érdekében. Az irányjelzés esetükben komolyan életmentő szabály lehet.

Az világos, hogy a jogszabály ismeretének hiánya nem mentesíti az embert a felelősségre vonás alól, ha megszegi azt. Az utakon esetenként bírságra számíthatnak a szabálytalankodók, autóval közlekedőknél akár büntetőpontokkal is sújtható a jogosítvány, de a legfontosabb szempont, hogy akár életveszélyes baleset is kialakulhat a figyelmetlenség vagy szándékos törvényszegés miatt.

Irányjelzés kerékpárral

Az irányváltoztatási szándékot nem csupán személygépjárművel, motorbiciklivel kötelező jelezni, kerékpárral legalább ilyen fontos a szabály. Bár sokan sajnálatos módon hajlamosak megfeledkezni róla, az egyszerű jelzés más közlekedők számára alapvető információt ad a továbbhaladásról. 

A kerékpárosnak alapszabályként tudni érdemes, hogy balra kanyarodásnál bal, jobbra kanyarodásnál jobb kezet kitartva adható egyértelmű jelzés. Ezt még megfelelő idővel az irányváltoztatás előtt kell megtenni, jól látható módon. A kanyarodás során már nem kell tovább jelezni, tehát nem kell egy kézzel tartott kormánnyal fordulni, így a manőver teljesen veszélytelen marad.

Öt esetben kötelező az irányjelzés a kerékpáros számára, melyek a következők: kanyarodás, megállás, sávváltás, kikerülés, sávon belül balra húzódás.

A manőverek esetén a biztonságot szolgálja, ha a közlekedés többi résztvevője számára egyértelmű, merre szándékozik kanyarodni a kerékpárral haladó, így akár életmentő is lehet a karjelzés alkalmazása.

A jelzés helyes használata természetesen önmagában nem elegendő, a kanyarodás szabályait is be kell tartani. A jobb oldali sáv széléről kis ívben bevett jobb kanyar nem szolgál magyarázatra, nem igényel különösebb előrelátást a kerékpáros részéről, csupán az elsőbbségadás szabályaira kell figyelnie a kereszteződésben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A balra kanyarodás viszont jóval komolyabb, összetettebb manőver, amely megtörténhet közvetlen ráfordulással, a forgalmi sáv bal oldalának vagy a kanyarodósáv igénybevételével, illetve közvetett kanyarodással.

Utóbbi során a kerékpáros egyenesen továbbhajt a kereszteződésen, az út túlsó felére érve pedig besorol a merőleges útra, így kel át. Forgalmasabb utakon sokkal biztonságosabb ez a módszer, egyes esetekben ráadásul - például kerékpársávon haladva, vagy lakott területen kívüli főúton, lámpa nélküli kereszteződésben - csak így megengedett a KRESZ szerint.

Tölts ki egy kerékpáros KRESZ-kvízt!

Ha biztos vagy a tudásodban, egy kvíz sem fog majd ki rajtad! 

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük