Elképesztő dolgot találtak a falu alatt - Egy domb belseje őrizte a maradványokat

Egy teljes város fekszik a kurdisztáni domb belsejében.

idu
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősi királyi város maradványait fedezték fel régészek Irak északi, kurdisztáni részében egy mesterségesen kialakított halom alatt - közölte az MTI.

Idu romvárosának részlete

A Záb folyó északi partja mentén elterülő völgyben feltárt település 3300-2900 évvel ezelőtt élte virágkorát. A helyszínen azonban az újkőkorszakból származó tárgyakat is találtak, abból az időszakból, amikor a földművelés kezdett elterjedni a Közel-Keleten.

Az évezredek során a település a különböző emberi tevékenységeknek köszönhetően kezdett kiemelkedni sivatagi környezetéből: a kúpszerű halom ma mintegy tíz méter magas, és egy Szatu Kála nevű falu terül el rajta.

A helyi királyság központja lehetett

Cinzia Pappinak, a Lipcsei Egyetem archeológusának közlése szerint az ősi, Idu nevet viselő város egykoron az Asszír Birodalom részét képezte, és a környező vidék ügyeinek intézésére szolgált. Később, a birodalom hanyatlásával a település függetlenné vált, és 140 éven át a helyi királyság központja lett, míg az asszírok ismét uralmuk alá nem hajtották.

A városban épült paloták gazdagságáról ékírásos agyagtáblák és színes műalkotások tanúskodnak. A régészek egyebek között felfedeztek egy zománcmázas téglát, rajta egy szakállas szfinxszel, melynek feje egy férfié, teste pedig szárnyas oroszlánt jelenít meg.

20 ezren éltek a föld alatti városban
Számos ősi, rég eltemetett várost találtak meg hasonló helyeken, azonban olyanok is vannak, melyeket szándékosan a föld alá építettek. Ilyen Derinkuyu is, a 18 szintes város a mélyben. Nézd meg képeken!

A téglán található felirat szerint a kocka Ba'auri palotájához tartozott, aki Idu földjének királya volt. Egy másik műtárgy félkör alakú kantárfejjel díszített, peckesen lépkedő lovat ábrázol, melyet egy rojtozott, rövid köntös viselő férfi vezet kötőféken.

Fontos műemlék lehetne

Az ősi királyi település nevére az archeológusok még 2008-ban bukkantak rá azon az ékírásos táblán, amelyre egy helybeli hívta fel a figyelmüket.

A LiveScience.com tudományos portálnak küldött nyilatkozatában Pappi megemlítette, hogy a kurdisztáni területen kevés régészeti feltárást végeztek eddig, ráadásul az iraki konfliktus továbbnehezített a tudományos munkát.

Nem árt tudni, hogy gyakoriak az emberrablások
Irak nem veszélytelen hely a turisták számára, sőt, egyike azoknak az országoknak, ahol leggyakrabban rabolnak el külföldieket. Nézd meg képeken, még mely országokra igaz mindez!

Pedig a helyszín a feltárások végeztével fontos történelmi kiállítóhely és műemlék lehetne, hasonlóan például a szintén Irak területén található, ősi Babilon maradványaihoz, ahol mára múzeumot is nyitottak, illetve, ami komoly húzóerőnek számít ahhoz, hogy az ország visszakerüljön a világ turistatérképére.

Kép: Cinzia Pappi.

Ezt is szeretjük