Ha a net is velünk nyaral (x)
Egyre fontosabb a magyarok számára nyaralás közben a minőségi net - de mit tehetünk gyerekes szülőként, hogy ne menjen a felhőtlen pihenés rovására?

Femina cover.png
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nálatok is támadt már vita abból, hogy a gyerek inkább a világháló tartalmaiban búvárkodott a Balaton helyett? Érezted már úgy, hogy fölösleges volt elmenni nyaralni, ha úgyis csak az számít, hogy lejön-e a neten a kedvenc sorozat következő epizódja? Bizonyára jó néhány szülő fejében megfordult már, hogy legközelebb olyan nyaralóhelyet választ, ahol nincs wifi a közelben, de talán abban a többség egyetért, hogy nem ez a jó irány - legkésőbb a második napon valószínűleg már mi magunk is nehezen lennénk meg net nélkül.

Utazás alatt netezés

A számok is azt mutatják, hogy a kikapcsolódást akkor érezzük teljesnek, ha nem kell lemondanunk közben az internetről. A Telekom és a Szallas.hu idén nyáron készült felmérésének eredményei szerint a válaszadók 87%-a kifejezetten elvárja, hogy jó internetelérés legyen a szálláshelyen - a Telekom a markáns igényt érzékelve már kiemelt Szallas.hu-listaoldallal segít a vendégeknek a gigaerős netes szállások megtalálásában. Ugyanakkor a digitális szolgáltató abban is szeretne segítséget nyújtani, hogy a hálózat ne probléma, hanem a sok szín egyike, a közös élmények forrása lehessen a nyaralás során.

Femina cikk1.png

Az imént idézett felmérés ugyanis arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek közel egyharmada nem örül neki, ha a családtagjai a nyaralás alatt túl sokat használják az internetet. További 42 százalék már megengedőbb - úgy véli, korlátok köré szorítva a nethasználatnak létjogosultsága van a családi nyaralás alatt is. A megkérdezettek valamivel több mint negyedét pedig vakáció közben egyáltalán nem zavarja az internetezés. A szabályok szerepének tudatosulására utal, hogy 60% nyilatkozott úgy: érdemes megbeszélni a gyerekekkel, hogy mennyit böngésszék a telefont nyaralás közben, és még ennél is többen helyeselték, ha a szabályok a felnőttekre is vonatkoznak.

A szülők és gyerekek közti feszültségek elkerülésében a Telekom tanácsadó szakpszichológusok bevonásával igyekszik segíteni. Deliága Éva és Szél Dávid egyetértenek abban, hogy sem a kategorikus tilalmak, sem - másik végletként - a nyaralás idejére felfüggesztett szabályok nem jelentenek jó megoldást. Sokkal működőképesebb gyakorlat például, ha az internet- és a telefonhasználat közösen megbeszélt szabályokhoz igazodik. Vagyis például megszabott, az életkorhoz reálisan igazodó ideje van, és ha a szülő a szóban forgó időintervallum lejártára nem utólag figyelmeztet, hanem előre, időt hagyva a folyamatban lévő játék vagy filmnézés befejezésére.

Femina cikk2.png

A szülőnek fontos tudnia, hogy mire használja a gyerek az internetet, de ez egyrészt nem csak a nyaralóhelyen igaz, másrészt arra is rámutat, hogy a szülő sem használhatja a hálózatot a szülői figyelem helyettesítőjeként. Szél Dávid arra hívta fel a figyelmet: a képesség, hogy a nethasználatot be tudjuk illeszteni a napi programok közé, nem velünk születik, hanem tanulni kell - a felnőtteknek is, nem csak a gyerekeknek. Deliága Éva pedig a szülői példa fontosságát hangsúlyozta: hiába kérjük a gyereket, hogy ne lógjon folyton a telefonon, ha közben azt látja, hogy egy pillanatra sem tesszük le a saját készülékünket.

A szakemberek a tilalmak helyett az alternatívák felmutatását javasolták: ha az internet, illetve a telefon unaloműzőként kerül elő, akkor alighanem valamit rosszul csinálunk, azaz hiányoznak a napból az érdekes programok, kevés a minőségi együtt töltött idő. Ha viszont az utóbbiak adottak, akkor a nethasználatnak is helye van, például egy esős napon egy közös filmnézés formájában, vagy egy olyan program során, ami a szülőket leköti, de a gyerekek érdeklődéséhez kevésbé igazodik. A nyaralóhely környékének, nevezetességeinek felderítéséhez is praktikus eszköz a világháló - ha ezt a feladatot a gyerekekre bízzuk, a sikerélmény mellett azt is megtanulják, milyen kiváló információforrás az internet. 

Számtalan módon tudja tehát teljesebbé tenni a net az együtt töltött időt, csak az a fontos, hogy meglegyenek a közösen kialakított keretei, azaz legyen "Családi Netnevező". Az együttműködő pszichológus szakértőkkel készített videóinterjúkat, amelyekben hasznos tanácsokkal segítik a szülőket, itt lehet megnézni.

Femina cikk.png

(Képek forrása: Magyar Telekom)

Ezt is szeretjük