Így nyaralj ingyen: 3 szuper módszer, hogy bebarangolhasd az egész világot
Mutatjuk, hogy juthatsz el szinte bárhova.

nagykep?cikkid=51350&kep=szelfi csucsorito no-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a beutazni a világot kezdetű ifjúkori álmodról annak ellenére sem akarsz lemondani, hogy pénztárcád igencsak behatárolja a lehetőségeidet; a kalandvágynak pedig csöppet sem vagy híján, a következő három megoldásnál keresve sem találhatsz jobbat.

Amellett, hogy segítségükkel messzi tájakon kóborolhatsz, és életre szóló barátságokat köthetsz, arról is gondoskodnak, hogy a világot ne a turista, hanem a valódi utazó és világpolgár szemén keresztül ismerd meg.

Egy kis bizalom, és tiéd a világ: otthoncsere

Ki ne szeretne egy reggel a tengerparton, egy nyüzsgő világvárosban vagy épp egy svájci falucskában ébredni, netán egy Szajna-parti párizsi lakás erkélyén elkortyolgatni a szombat délelőtti kávét - ráadásul ingyen? A lakáscsere, mint az alternatív nyaralás egyik napról napra népszerűbbé váló, egyben leglogikusabb formája minderre tökéletes lehetőséget biztosít. Bár ez a fajta üdülési megoldás korábban is létezett, nemzetközi ismertségét a 2006-os romantikus amerikai vígjátéknak, a Holiday című filmnek is köszönheti, melynek révén az elmúlt években a lakáscserék száma több tízezerre rúgott.

A lakáscsere gyakorlatilag nem takar mást, mint, hogy egy online hálózaton belül felajánlod valakinek lakásodat egy nyaralás erejéig, míg ez idő alatt cserébe te is az illető otthonában szállhatsz meg, miközben megismered az adott hely rejtette látnivalókat.

Szinte a világ összes országából találsz vállalkozó kedvű utazókat - a legnépszerűbb helyeken több ezer lakás, ház és nyaraló közül válogathatsz -, emellett attól sem kell félned, hogy visszaélések áldozata leszel, ugyanis a csere csak akkor jöhet létre, ha a levélváltások és a beszélgetések után mindkét fél részéről kialakult a kölcsönös bizalom, emellett a lakáscsere-hálózathoz is csak a valós adatok megadása után lehet csatlakozni.

Ha érdekel az otthoncsere, kattints ide, és böngéssz a lehetőségek között a térképes keresőben. A regisztrált felhasználók között számos magyar állampolgárt találsz, így, ha nem vagy biztos magadban, mielőtt belevágnál, érdemes kikérned tanácsaikat.

Ha tenni akarsz valami jót: önkéntesség

Bár sokan sötétnek és embertelennek festik le századunkat, az önkéntesség - talán épp ezért - egyre hangsúlyosabb méreteket ölt - nem véletlen, hogy 2011 az önkéntesség európai éve lesz -, ráadásul egyre több fiatal csatlakozik a különféle programokhoz, melyek nemcsak a társadalmi felelősségvállalásra tanítanak meg, de arról is gondoskodnak, hogy egy-egy távoli kultúrát és az ott élő népek mindennapjait is alaposabban megismerd.


Az önkéntesség ugyanis az országhatárokon kívül is végezhető, amennyiben a közösségért végzett munkát szeretnéd összekötni a világjárással - az Útilapu Hálózat például, mely az 1920 óta működő Service Civil International nemzetközi humanitárius szervezet magyar tagszervezete, a világ több mint 43 országába közvetít ki önkénteseseket. A hálózat két hetes, öt-húsz fős táboraiban a legkülönfélébb szociális és fizikai segítő tevékenységek révén járulhatsz hozzá - általában napi hat órában - egy-egy hátrányosabb helyzetben lévő közösség támogatásához, legyen szó izlandi faültetésről, svéd fesztiválszervezésről, kenyai iskolaépítésről vagy bulgáriai faluszépítésről.

Amellett pedig, hogy valami jót teszel a világért, a legkülönfélébb tájakról és kultúrákból érkező önkéntesek által megteremtett mikroközösség garantáltan életre szóló élménnyel ajándékoz meg.

Ha érdekel a külföldi önkéntes munka, esetleg hosszabb távon is szeretnél benne részt venni, kattints ide, és tudj meg róla még többet!

Kanapéval a Föld körül: couchsurfing

Történt egyszer, hogy a kalandvágyó Casey Fenton Bostonból Izlandra szeretett volna utazni, miután azonban megszerezte fapados repülőjegyét, a szállás kérdése igencsak erős fejtörést okozott számára. Küldött hát egy körlevelet 1500 izlandi diáknak, arra kérve őket, ajánlják fel neki egy éjszakára kanapéjukat. Jelentkező akadt bőven, az őrült izlandi hétvége tapasztalataiból kiindulva pedig megszületett a CouchSurfing Projekt, mely hivatalosan 2004. január 1-jén indult el, 2009 márciusában pedig a világ 232 országában és régiójában több mint egymillió tagot tudhatott magáénak.

A couchsurfing, vagyis a kanapészörf egy ingyenes, online alapon működő vendégfogadó szolgálat, melynek te is könnyűszerrel részesévé válhatsz, csupán regisztrálnod kell a projekt honlapján, mely egyfajta közösségi oldalként funkcionál, azzal a különbséggel, hogy az itt köttetett ismeretségek jó esetben a világ számos pontjára eljuttathatnak. Miután ugyanis feltöltötted profilodat, és azt is eldöntötted, hová szeretnél utazni, felveheted a kapcsolatot az ottani szörfösökkel, akik, miután virtuálisan már megismertétek egymást, szívesen adnak szállást a jelképessé vált bútordarab közreműködésével.

A kanapészörf alapjaiban a lakáscseréhez hasonlóan működik - tehát kölcsönösséget feltételez, így neked is nyitottnak kell lenned a vendégfogadásra -, azonban a személyes kapcsolat lényeges megkülönböztető jegye.

A jó szörfös ugyanis nem csupán szállást ad, de igazi vendéglátó: felvesz a reptéren, vacsorát főz, emellett megmutatja az adott hely látnivalóit, és bevezet az ottani élet és kultúra rejtelmeibe, segít megérteni azt. Az életre szóló barátságok és az izgalom mellett a hálózat a biztonságról is gondoskodik, ugyanis a honlapon igen komoly referencia- és értékelési rendszer működik.

Ha kedvet kaptál a kanapészörfhöz, kattints ide, és ismerkedj meg a rendszerrel alaposabban.

OLVASD EL EZT IS!

paros
  • görögország
  • spanyolország

A legolcsóbb nyaralást keresed?

Ezt is szeretjük