Ingyenes vonatbérletet kaphatnak magyar fiatalok: szerdától lehet rá jelentkezni

750 magyar fiatal juthat ingyenes európai vonatbérlethez.

Ingyenes európai vonatbérlet fiataloknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ingyenes európai vonatbérlethez juthat 750 magyar fiatal az Európai Unió DiscoverEU elnevezésű programjának most nyíló újabb, nyolcadik pályázatán.

A hírt Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselő közölte vasárnap, a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján.

Kik jogosultak az ingyenes európai vonatbérletre? 

Az Esély Közösség alapítója azt mondta, szerdától jelentkezhetnek a bérletekért a 18 évesek. Az idei "első körben" azok pályázhatnak, akik 2004. július 1-je és 2005. június 30-a között születtek, ezen két dátumot is beleértve. Március 29-én délig lehet jelentkezni a program hivatalos weboldalán.

Ujhelyi István, az Erasmuson belüli DiscoverEU mentora közölte, hogy eddig 212 ezer bérletet osztottak szét a jelentkező 916 ezer európai fiatal között. Magyarországról 25 ezren pályáztak a kvóta szerint járó 5 ezer utazási jogosultságra. A jövő héten induló újabb fordulóban több mint 35 ezer ingyenes vonatbérletet osztanak szét, a magyaroknak várhatóan 750 jut.

Az EP-képviselő arra kérte a fiatalokat, hogy "ne csak bulizni induljanak" majd, hanem olvassanak utána a történelmi eseményeknek, és látogassanak el a fontos helyszínekre.

Átruccannál Szlovéniába?

A mindössze 18 ezer fős Ptuj megközelítése is egyszerű Magyarországról: Budapesttől mindössze öt - öt és fél óra alatt elérhető a város közvetlen vonatjárattal.

Csodaszép szlovén város, ahova átszállás nélkül elvisz a MÁV: 5 óra alatt már Ptujban is lehetsz

Szlovénia gyöngyszeme, Ptuj télen-nyáron mesés úti cél, ami ráadásul vonattal is elérhető.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük