Csodaszép szlovén város, ahova átszállás nélkül elvisz a MÁV: 5 óra alatt már Ptujban is lehetsz

Szlovénia gyöngyszeme, Ptuj télen-nyáron mesés úti cél, ami ráadásul vonattal is elérhető.

Ptuj látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szlovénia változatos tájai, a Júliai-Alpok varázslatos hegyvonulatai és szurdokvölgyei, a sokszínű, élhető léptékű városok és a mesés tengerpart kedvelt úti céljai a turistáknak. Bőven akad akkor is látnivaló, ha épp Koper vagy Ljubljana nyüzsgő utcáira nem vágyik az utazó.

Ptuj városa az ország keleti részében, a Dráva partján található, Maribortól mintegy 25 kilométerre, így jóval közelebb esik, mint más, felkapott szlovén desztinációk, miközben jóval nyugodtabb, csendesebb azoknál. Egy hétvégére bármely évszakban érdemes ellátogatni a városba.

Ptuj látnivalói

A mindössze 18 ezer fős Ptuj megközelítése is egyszerű Magyarországról: Budapesttől mindössze öt - öt és fél óra alatt elérhető a város közvetlen vonatjárattal. A Déli pályaudvartól 9 órakor induló Citadella IC járattal 14 óra 20 percre már a gyönyörű település központjában található állomáson lehettek.

Ptuj térségének történelme még a kőkorra nyúlik vissza, fejlődése a római korra tehető, nevét és városi jogait még Traianus császár adta neki, ekkor nőtt meg a Pannónia provinciához tartozó hely jelentősége egyfajta gazdasági központként. A török hódítások a környéket nem, de a várát elkerülték. Az Osztrák-Magyar-Monarchia idején a régió Stájerországhoz tartozott, a német lakosságot több hullámban igyekeztek kitelepíteni, így lakossága is változott az idők folyamán. Ma 18 ezren lakják, a városkép pedig sokszínű, magával ragadó.

A Podravje régió gyöngyszeme a település, amelyet a turisták nemcsak nevezetességei miatt zárnak a szívükbe, de nagyszabású rendezvényei, kikapcsolódási lehetőségei, vásárai miatt is értékes célpontnak számít.

A város legfontosabb és legizgalmasabb látnivalója a 12. században épült ptuji vár, amely a Dráva mellett, egy dombon magasodik. A barokk korban átépítették, ami nyomot hagyott összképén is. A török hódításokat követően a vár elvesztette védelmi célját, magas rangú családok kezébe került, majd a második világháború után államosították, később tárlatot is létrehoztak benne. A pazar épülettől mesés panoráma nyílik a városra.

A másik híres látványossága a Szent György tiszteletére szentelt római katolikus templom, melyet egy 9. századi építményre húztak fel a 13-14. században. A háromhajós gótikus templom a vár mellett ugyancsak meghatározza az összképet. Ptuj további nevezetességei közé tartozik impozáns városházája, városi színháza, tornya, de hangulatos óvárosi utcáin is megéri kicsit céltalanul csatangolni.

Sokan látogatják az UNESCO világörökségi listájára is felkerült karneválja idején: a ptuji Kurentovanje, azaz a kurentjárás alatt. A fesztivál a farsangi ünnepkör része a Dráva menti településeken, amikor is a mohácsi busókéhoz hasonló maskarában járják a lakosok az utcákat, ünnepelve a tél elmúltát, a tavasz közeledtét, illetve a termékenységet.

A gyönyörű városkában érdemes eltölteni egy-egy hétvégét is akár, garantált a kikapcsolódás az elragadó, mégis élhető és könnyen bejárható településen. Hosszabb szabadság esetén összekapcsolható az út akár egy maribori városnézéssel, de a helyi gasztronómiát, a borokat is érdemes megkóstolni, vagy korzózni kicsit a Dráva partján.

A varázslatos Soča-völgy

A szlovén Júliai-Alpok festői tája a Soča-szurdok, melyet szintén érdemes bakancslistára tenni.

Smaragdzöld folyó csordogál az alpesi szurdokban: Szlovénia méltán híres csodája a Soča-völgy

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük