Fotók! Így néz ki az elveszett tenger
Csodáld meg a képeket!
Az amerikai Lost Sea létezéséről sokáig nem is tudtak, pedig a világ egyik legkülönösebb helyéről van szó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Egyesült Államok területe elég nagy ahhoz, hogy több olyan természeti csodát is magáénak tudjon, melyhez hasonló talán nincs is másutt a világon. Ezek közé tartozik a Tennessee-völgyben található Lost Sea, vagyis Elveszett tenger is, mely egyike a világ legnagyobb, legszebb és legmisztikusabb föld alatti tavainak.

Amerika föld alatti történelme

A Guinness Rekordok könyvében is szereplő Lost Sea egy Kelet-Tennessee-ben található hegy gyomrában fekszik, mélyen, Sweetwater mellett. A hatalmas barlangot, melynek mélyebb szakaszai a nak is otthont adnak, a régészeti leletek szerint már a cherokee indiánok is ismerték, és használták - erről tanúskodnak az itt talált nyílhegyek, fegyverek, ékszerek -, sőt, a területen ősi, pleisztocén kori jaguárcsontokat is felfedeztek - valószínűsítik, hogy az állat véletlenül tévedt be a barlangba, a kijáratot azonban már nem találta meg.

A barlangot a Tennessee-völgybe érkező első fehér telepesek az 1820-as években fedezték fel, majd gyorsan megkedvelték, hiszen a benne uralkodó állandó hőmérséklet ideális körülményeket teremtett a burgonya és egyéb mezőgazdasági termények és zöldségek tárolására, később ugyanezen ok miatt használták a polgárháború idején a lőpor tárolására.

Hatalmas tó a mélyben

Arról, hogy a barlang mélyén egy hatalmas rejtőzik, mindig is szóltak pletykák - köszönhetően többek között az onnan kiszűrődő, furcsa zajoknak -, 1905-ig azonban nem bizonyosodtak meg róla.

Ebben az évben azonban egy 13 éves, aprócska termetű fiú, Ben Sands átmászott a szűk, sáros bejárati nyíláson 91 méter mélyen a föld alatt, majd egy hatalmas, vízzel teli szobában találta magát, mely olyan nagy volt, hogy sokáig kellett a sötétben kóborolnia, míg kezeivel elérte a falat.

A fiú után, akit életre szólóan megbabonázott az élmény, egy tudományos kutatócsoport is lemerészkedett a föld alatti terembe - a jól képzett búvároknak sikerült járható utat fúrni -, miután pedig a barlangot biztonságosnak ítélték, 1915-ben úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák a természeti csoda felfedezését, valamint a nagyközönség számára is látogathatóvá teszik.

Hasonló csoda itthon

Bár föld alatti, hatalmas tavat nem találsz, különleges képződményekben az Abaligeti-cseppkőbarlang is bővelkedik. Íme, egy kis ízelítő.

Csak töredéke látható

Az Elveszett tenger látható részén csupán 243 méter hosszú, illetve 67 méter széles, azonban a kutatók szerint ez csak töredéke valódi méretének, felfedezése óta ugyanis folyamatosan újabb és újabb föld alatti medreket tárnak fel, melyekben szintén megtalálható a vize. A látogatók mindenesetre a már feltárt és biztonságossá tett, legmélyebb szakaszokhoz is lemerészkedhetnek, hol vad barlangi túra keretében, hol pedig üvegfenekű, elektromos motorral ellátott csónakok segítségével.

A ritka barlangi virágok

A látogatók a kizárólag idegenvezetés mellett elindított, csoportos túrák keretében a barlang legszebb termeit és képződményeit fedezhetik fel - közöttük a világ csupán néhány föld alatti helyén felfedezhető, barlangi virágoknak nevezett, korallszerű, törékeny formákat -, a felfedezőút végén, annak csúcspontjaként pedig az Elveszett tenger látványa is a szemük elé tárul.

A környéken mindemellett az amerikai telepesek életéből is ízelítőt kaphatnak, az öreg Sweetwater faluban autentikus épületek és látnivalók, többek között kívánságkút és kovácsműhely várja az utazókat.

Képek: www.thelivingmoon.com; www.orau.gov; atlanta.stladventures.com.

Ezt is szeretjük